7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Virtualaus „Nepatogaus kino“ programoje – herojai, neketinantys nurimti

Rengėjų inf.
Nr. 34 (1355), 2020-10-09
Kinas Anonsai
Kadras iš filmo „Pavyzdingas elgesys“
Kadras iš filmo „Pavyzdingas elgesys“

„Negalima palikti vietos tylai“, – sako viena iš šiemetinės „Nepatogaus kino“ programos filmų herojų. Į virtualią kino salę persikėlęs Tarptautinis žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalis žiūrovų tyloje tikrai nepaliks – spalio 7–18 d. keturiose „Nepatogaus kino“ programose bus parodyta daugiau nei 50 filmų. Įprastai per daugybę šalies miestų keliaujančio festivalio pilna programa šiemet nukeliaus ten, kur dar nebuvo – į bet kuriuos namus Lietuvoje.

 

„Nepatogiam kinui“ persikėlus į virtualią kino salę, atrinkome daugiau nei penkiasdešimt dokumentinių filmų iš svarbiausių tarptautinių kino festivalių. Specialioji programa, brėžianti šių metų festivalio kryptį, vadinasi „Vienas balsas“. Ją įkvėpė pasaulyje vykstantys politiniai įvykiai – matome, kad demokratijos pasaulyje mažėja, tad nusprendėme žiūrovus pakviesti apmąstyti kiekvieno iš mūsų indėlį į demokratiją. Ką gali lemti vienas balsas? Gal jis gali paraginti dešimt kolegų streikui, o gal įkvėpti milijoną žmonių pakeisti visuomenės kryptį“, – svarsto „Nepatogaus kino“ vadovas Gediminas Andriukaitis.

 

14-ąjį „Nepatogų kiną“ spalio 7 d. atidarys lietuviška premjera – Audriaus Mickevičiaus ir Nerijaus Mileriaus filmas „Pavyzdingas elgesys“. Nužudyto brolio netektį išgyvenęs Mickevičius Lukiškių kalėjime susitinka su nuteistaisiais iki gyvos galvos Rimu ir Rolandu. Režisieriaus nuostatų kaita nuo pykčio iki atleidimo filme tampa kelione, kurią nutraukė jo mirtina liga. Festivalio atidarymo ceremonija, pagerbiant šviesaus atminimo režisierių, simboliškai vyks būtent filmo kūrimo vietoje – Lukiškių kalėjime. Žiūrovai galės stebėti tiesioginę atidarymo transliaciją festivalio svetainėje, kartu žiūrėti filmą, o po jo susitikti pokalbiui su filmą pabaigusiu filosofu Nerijumi Mileriu.

 

Festivalio programos „Vienas balsas“ herojai nenori taikstytis su korupcija, žodžio laisvės ir žmogaus teisių pažeidimais, jie kovoja. Nesenus įvykius rodo režisieriaus Zhou Bing filmas „Honkongo protestai“, iš vidaus žvelgiantis į specialiąją Kinijos administracinę teritoriją. Filme rodoma skirtingose barikadų pusėse esančių miestiečių kasdienybė.

 

Kalnų Karabache vėl ėmus lietis kraujui, kaip niekad aktualus tampa režisieriaus François Jacobo filmas „Po ta pačia saule“. Žiūrovams jis padės geriau suprasti konflikto tarp Armėnijos ir Azerbaidžano priežastis, po virtualaus seanso jie turės galimybę pabendrauti su režisieriumi. Tai antrasis šio režisieriaus filmas festivalyje, šįkart – konkursinėje „Nepatogaus kino“ programoje.

 

Į „Nepatogų kiną“ su nauju filmu sugrįžta „Oskarui“ nominuotas ir prieš kelias savaites „Emmy“ apdovanotas režisierius Feras Fayyadas. Filmas „Požemis“ nukelia į kasdien bombarduojamo Gutos miesto Sirijoje po žeme įsikūrusią ligoninę, tapusią paskutiniu prieglobsčiu čia likusiems civiliams. Ligoninės vadovė ir vaikų gydytoja Amani kasdien kovoja ne tik su mirtimi – net krentant bomboms ir liejantis kraujui, atsiranda nepasitikinčių gydytoja moterimi. Filmas pristatomas programoje „Panorama“, kurioje žiūrovai išvys pasaulinio pripažinimo jau sulaukusius filmus.  

 

Didžiojo ekrano entuziastai taip pat neliks nusivylę – Šiuolaikinio meno centre bus surengti keli „Nepatogaus kino“ seansai. Būtent čia žiūrovai turės vienintelę galimybę pamatyti režisieriaus Alexanderio Nanau filmą „Kolektyvinis“, kuris šiemet nominuotas Europos kino akademijos apdovanojimuose.

 

Spalio 7–18 d. vyksiantis „Nepatogus kinas“ šiemet bus išskirtinis dėl naujo formato – festivalio programa bus pasiekiama visoje Lietuvoje, o didžioji dalis diskusijų kasdien bus transliuojamos festivalio „Facebook“ paskyroje. Festivalio tinklalapis taps vartais į virtualią kino salę – čia išsirinkę filmą, žiūrovai galės filmus žiūrėti patogiu metu bei bendrauti su režisieriais interneto transliacijose. Pilna festivalio programa pirmą kartą bus prieinama visoje Lietuvoje vienu metu, o tie žiūrovai, kurie neturi galimybių filmus žiūrėti namuose, galės juos nemokamai pamatyti 180 su  festivaliu bendradarbiaujančių bibliotekų.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Kadras iš filmo „Pavyzdingas elgesys“
Kadras iš filmo „Pavyzdingas elgesys“