7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Tarptautinis Vilniaus dokumentinių filmų festivalis žada daugiau meilės ir šilumos

Rengėjų inf.
Nr. 29 (1350), 2020-09-04
Kinas Anonsai
 Kadras iš filmo „Kai pomidorai išgirdo Vagnerį“
Kadras iš filmo „Kai pomidorai išgirdo Vagnerį“

Rugsėjo 24 – spalio 4 d. „Skalvijoje“ tradiciškai vyks 17-asis tarptautinis Vilniaus dokumentinių filmų festivalis (VDFF). Šiemet rengėjai pristato penkias programas ir per 30 filmų, tarp kurių festivaliuose įvertinti kūriniai, Peterio Watkinso retrospektyva, virtualios realybės (VR) instaliacija. Svarbi naujiena – šiemet festivalis vyks ir internete: dalį filmų bus galima pamatyti naujai atidarytoje „Skalvijos“ virtualioje salėje.

 

Organizatorių teigimu, šiemet programose daug dėmesio skiriama meilei, šilumai, žmogiškajam ryšiui ir vilčiai. Rugsėjo 24 d. VDFF pradės menininko Dariaus Žiūros filmo „Gustoniai Gustoniuose“ premjera. Gustoniai – kaimas Pasvalio rajone, kuriame menininkas praleido dalį vaikystės. Šios vietos gyventojai tapo ilgamečio projekto „Gustoniai“, kurį jis pradėjo kurti 2001-aisiais, dalyviais. Kas trejus metus menininkas filmavo kiekvieno kaimo žmogaus, sutikusio dalyvauti projekte, vienos minutės portretą. Iš jų sukūrė filmą, kuriame atsispindi įamžintų žmonių pokyčiai, ryškėja kaimo kaip socialinės struktūros kismas. „Gustoniai Gustoniuose“ leidžia pažvelgti į užfiksuotus portretus kartu su dalyviais: rodomas dviejų dienų festivalis, kai projektas buvo pirmą ir kol kas vienintelį kartą pristatytas Lietuvoje.

 

Pagrindinėje festivalio programoje – septyni filmai, kalbantys apie didesnius ar mažesnius praradimus, susidūrimus su nežinia, naujus horizontus arba aktyvią kūrybą. Filmas „Pilietis K“ („Citizen K“, rež. Alex Gibney) – tai Michailo Chodorkovskio kino portretas. Kadaise jis buvo turtingiausias Rusijos žmogus, tapęs Vladimiro Putino priešu buvo įkalintas. Pasitelkdamas kontroversišką Chodorkovskio asmenybę, naudodamas archyvinę medžiagą, „Oskaro“ laureatas A. Gibney pasakoja šiuolaikinės Rusijos istoriją. Į nykstantį Graikijos kaimelį pakvies Marianna Economou. Jos filmo pavadinimas „Kai pomidorai išgirdo Vagnerį“ („When Tomatoes Met Wagner“) sufleruoja žaismingą pasakojimą apie kaimiečius, kuriančius bei degustuojančius naujas pomidorų veisles ir nuoširdžiai besidžiaugiančius gyvenimu. Filme-detektyve „Mano Rembrantas“ („My Rembrandt“, rež. Oeke Hoogendijk) žiūrovas įsukamas į meno kolekcionavimo užkulisius, kur verda aistros bei intrigos, o solidūs verslininkai prisipažįsta be proto mylintys meną.

 

Specialioji programa „Anapusybės antropologija“ – tai trys filmai, kurių protagonistai vaikšto plona riba, skiriančia regimąjį ir anapusinį pasaulius, nuolat balansuoja tarp gyvenimo ir mirties. Filmus papildys VR instaliacija „Ajahuaska – kosminė kelionė“. Jos kūrėjas Janas Kounenas virtualiomis priemonėmis siekia atskleisti psichodelinę patirtį, sukeltą ajahuaskos – haliucinogeninio gėrimo, nuo seno vartojamo Amazonijos indėnų. Įvairiais apdovanojimais įvertinta VR instaliacija veiks kino ir medijų erdvėje „Planeta“, kur žiūrovai bus kviečiami į virtualias šamaniškas ceremonijas.

 

Kita specialioji programa „Įrėminti likimai: žmonės iš Vidurio ir Rytų Europos“ skirta Rytų ir Vidurio Europos dokumentiniam kinui. Bus parodyti jau kino klasika tapę Dušano Hanako, Marcelio Łozińskio, Ágnes Sós, Marko Soosaaro, Roberto Verbos, Janinos Lapinskaitės filmai. Visi šeši programos, kurią parengė kinotyrininkė Anna Mikonis-Railienė, filmai bus rodomi nemokamai ir tik po vieną kartą. Juos taip pat nemokamai bus galima pažiūrėti medijų edukacijos ir tyrimų centro „Meno avilys“ inicijuotoje internetinėje platformoje Sinemateka.lt.

 

VDFF retrospektyva šiemet skirta vienam dokumentinės dramos pradininkų – britų kino ir televizijos režiseriui Peteriui Watkinsui, kuris ne vienus metus praleido ir Lietuvoje. Watkinsas žaidžia su dokumentikos formomis, jungia realybę ir suvaidintas scenas, tiria politines aktualijas. 1965 m. jis apdovanotas „Oskaru“ už filmą „Karo žaidimai“ („The War Game“). Šį ir dar penkis Watkinso filmus atrinko režisierė Lina Lužytė.

 

Bendradarbiaujant su Vilniaus tarptautiniu kino festivaliu „Kino pavasaris“ įvyks biografinio filmo apie kontroversišką futbolo asmenybę „Diego Maradona“ (rež. Asifas Kapadia) premjera Lietuvoje. Apie šlovę ir jos kainą pasakojantis filmas sukurtas panaudojus penkis šimtus valandų niekur nerodytos asmeninio Maradonos archyvo medžiagos.

 

VDFF programos sudarytojai nepamiršta ir vaikų. Jiems skirtoje programoje „Iki mėnulio ir atgal“ – trys filmai apie svajones, paaugliškus iššūkius, savęs pažinimą, ilgesį ir meilę.

 

VDFF programą šiemet sudarė Vilma Levickaitė, Eglė Maceinaitė („Skalvija“), Ona Kotryna Dikavičiūtė („Meno avilys“), režisierė Lina Lužytė, kinotyrininkė Ana Mikonis-Railienė.

 

Tarptautinis Vilniaus dokumentinių filmų festivalis vyks rugsėjo 24 – spalio 4 d. „Skalvijos“ kino centre, spalio 2–4 d. Kaune ir spalio 9–11 d. Klaipėdoje.

Žymos:
Rengėjų inf.,
 Kadras iš filmo „Kai pomidorai išgirdo Vagnerį“
Kadras iš filmo „Kai pomidorai išgirdo Vagnerį“
Kadras filmo „Gustoniai Gustoniuose“
Kadras filmo „Gustoniai Gustoniuose“