7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Jubiliejinis eksperimentinio kino festivalis „Suspaustas laikas“ keliauja per Lietuvą

Rengėjų inf.
Nr. 26 (1347), 2020-07-03
Kinas Anonsai
 Kadras iš filmo „Šaukštas“ (rež. L. Pakalnina)
Kadras iš filmo „Šaukštas“ (rež. L. Pakalnina)

Kas ir kuo eksperimentuoja eksperimentiniame kine? Kas yra muzika kine? Ar gali būti, kad eksperimentinis kinas gali veikti kaip vakcina? Ar eksperimentinis kinas turi socialinę, politinę ar lytinę tapatybę? Šiuos ir kitus klausimus jau penktus metus iš eilės kels eksperimentinio kino festivalis „Suspaustas laikas“.  

 

„Eksperimentinio meno gerbėjus jau penktą kartą kviesime patirti tai, ko patys stokojame Lietuvos kultūros padangėje. Šiemet mūsų organizacinį komitetą papildė naujas nekviestas narys – koronavirusas, todėl  teko įnirtingai ieškoti kompromisų. Paradoksalu, tačiau galiausiai turime turtingą programą, išsiplėtusią festivalio geografiją, nuostabias vietas ir žiūrovų pasiilgusius menininkus. Nekantraujame visa tai pristatyti festivalio lankytojams“, – sako „Suspausto laiko“ idėjinis vadas Artūras Liutostanskis.

 

Šiųmetis festivalis savo kelionę per Lietuvą pradės Vilniuje, Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčioje, kur liepos 7 d. ir 14 d. surengs du eksperimentinius kino ir muzikos vakarus. Liepos 22–25 dienomis „Suspaustas laikas“ įsikurs Nidoje, čia renginiai vyks Švč. Mergelės Marijos Krikščionių Pagalbos bažnyčioje, o jeigu oro sąlygos bus palankios – specialus vakaras planuojamas ir po Nidos švyturiu. Rugpjūtį ir rugsėjį eksperimentinis kinas keliaus į Klaipėdą, Dusetas ir Anykščius.

 

Festivalis pristatys eksperimentinio kino peržiūras, audiovizualinius pasirodymus. Žiūrovai galės pamatyti pripažintus Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Italijos bei D. Britanijos  kūrėjų trumpametražius filmus, vyks susitikimai su kūrėjais.

 

Ypatingas dėmesys bus skiriamas kino ir muzikinių improvizacijų akistatai. Kitaip į vaizdo ir garso santykį žvelgs skirtinguose kūrybiniuose kontekstuose pasižymėję Domas Strupinskas ir Paulius Kilbauskas. Nidoje jie akomponuos kartu su lietuviais kurtam latvių režisierės Lailos Pakalninos filmui „Šaukštas“. Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčioje nebylaus kino klasiką kalbins free-jazz grupė „Sheep Got Waxed“, garsėjanti energijos ir ironijos pilnu skambesiu. Latvijos kino menininkė Ieva Balode ir garso architektas Maksimas Šentelevas Nidoje iš šviesos ir garso tvers kinematografinį sapną, pavadinimu „Hipnozė“. Tik su kino juosta dirbančios menininkės ir garso tyrinėtojo lydimi žiūrovai gyvo seanso metu per miego pasaulį keliaus tiesiai į pasaulio ir žmogaus sutvėrimo aktą.

 

Tamsą kaip galimybę visa kam pasirodyti ir sugrįžti į save pristatys italas Enzo Cillo ir britas Scottas Barley‘s. Jie kviečia susitikti sovietmečiu išniekintoje, bet savo sakralumą ir grožį atgaunančioje Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčioje.

 

Svarbiu programos akcentu festivalyje taps eksperimentinių ir trumpųjų filmų iš Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos peržiūros. Jaunosios kartos lenkų režisierių programa, sudaryta bendradarbiaujant su Poznanės „Short Waves Festival“ atstovais, Latvijos eksperimentinio kino scenai atstovaus „Baltic Analog Lab“ darbai. Lietuvos programą sudarys dvi dalys. Vilniaus Dailės bei Muzikos, teatro ir kino akademijų studentų darbai skatins iš neįprastų perspektyvų pažvelgti į kasdienio miesto peizažą. Antroji dalis bus skirta tarpdisciplininio kūrėjo Audriaus Mickevičiaus darbui „Ne“.

 

Visa festivalio programa ir renginių tvarkaraštis – „Suspausto laiko“ Facebook paskyroje. Festivalį „Suspaustas laikas“ remia Lietuvos kino centras, Vilniaus miesto ir Neringos savivaldybės.

Žymos:
Rengėjų inf.,
 Kadras iš filmo „Šaukštas“ (rež. L. Pakalnina)
Kadras iš filmo „Šaukštas“ (rež. L. Pakalnina)