7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Nemokamas lietuviškų filmų peržiūras lydės pokalbiai apie kino profesijas

Rengėjų inf.
Nr. 14 (1335), 2020-04-10
Kinas Anonsai
„Animus Animalis (istorija apie žmones, žvėris ir daiktus)“
„Animus Animalis (istorija apie žmones, žvėris ir daiktus)“

Filmų peržiūros trečiadieniais, o pokalbiai ketvirtadieniais – tokią virtualių renginių seriją, skirtą supažindinti su kino profesijomis, pristato kino mokykla „Youngblood“ ir Vilniaus miesto savivaldybės centrinė biblioteka. Lietuvių kūrėjų filmus namų kino platformose bus galima pamatyti nemokamai.

 

Ką veikia garso režisierius? Kaip dirba prodiuseriai? Kiek laiko užtrunka filmo montažas? Į šiuos klausimus atsakys režisierės ir scenaristės Marijos Kavtarazdės kalbinami montažo režisierius Armas Rudaitis, garso režisierius Julius Grigelionis, aktorė Gelminė Glemžaitė, prodiuserė Klementina Remeikaitė ir režisierius bei operatorius Vytautas Katkus. Kiekvienas „Kino susitikimų“ pokalbis bus tiesiogiai transliuojamas Vilniaus miesto savivaldybės centrinės bibliotekos ir kino mokyklos „Youngblood“ socialinio tinklo „Facebook“ paskyrose.

 

„Nors dažniausiai po filmų peržiūrų matome tik režisierius, labai daug žmonių dirba, kad filmai taptų būtent tokiais, kokius pristatome. Kino profesionalai, kuriuos kalbinsiu, yra mano kolegos ir kino mokyklos „Youngblood“ dėstytojai. Pati iš šių žmonių mokausi, semiuosi įkvėpimo ir tikiuosi, kad mūsų pokalbiai bus įdomūs ir kinu besidomintiems žmonėms, ir tiems, kurie jo norėtų pradėti mokytis nuo pagrindų“, – sako ciklo koordinatorė M. Kavtaradzė. 

 

Filmus paskelbtose namų kino platformose bus galima peržiūrėti kiekvieną trečiadienį, pokalbiai vyks ketvirtadieniais. Iš viso ketinama parodyti 4 skirtingų lietuvių kūrėjų darbus. Balandžio 8 dieną „Kino susitikimus“ pradės dokumentinis filmas „Misija Sibiras‘19. Paliesti tremtį“, kuriame rodoma pernai Kazachstane vykusi ekspedicija. Jos dalyvius  su kamera sekęs filmo autorius A. Rudaitis ne vienerius metus dirba kino ir televizijos montažo režisieriumi, jis papasakos apie profesijos subtilybes ir pasidalys patirtimi. Pokalbis vyks balandžio 9 dieną, 18 valandą.

 

Balandžio 22 d. kino platformoje „Kinofondas“ bus galima pamatyti  M. Kavtaradzės debiutinį darbą „Išgyventi vasarą“. Šviesioje kelio dramoje režisierė vaizduoja psichiatrinėje ligoninėje pradėjusią dirbti Indrę, kuri gauna užduotį – du pacientus pervežti iš Vilniaus į pajūrį. Filme nagrinėjamos šiandien ypač aktualios psichinės sveikatos ir psichologinės temos.

 

Po „Išgyventi vasarą“ peržiūros, kurią dovanoja festivalis „Kino pavasaris“, vyks du pokalbiai su šio filmo kūrybinės grupės nariais – balandžio 23 d. su aktore Gelmine Glemžaite, 24 d. – su garso režisieriumi Juliumi Grigelioniu.

 

Filmo „Išgyventi vasarą“ anonsas: https://youtu.be/pgMJRHqolTU 

 

Dar viena debiutinė juosta, kurią bus galima pamatyti namuose, – režisierės Aistės Žegulytės dokumentika „Animus Animalis (istorija apie žmones, žvėris ir daiktus)“, kurioje ji pasakoja apie iškamšų meistrus. Filmas nemokamai bus prieinamas balandžio 29 dieną, o kitą dieną vyksiantis pokalbis su šio filmo operatoriumi V. Katkumi vainikuos visą ciklą.

 

Filmo „Animus Animalis (istorija apie žmones, žvėris ir daiktus)“ anonsas: https://youtu.be/TTPU7p14iVs

 

Dėl šalyje paskelbto karantino organizatoriai šį renginių ciklą, turėjusį vykti bibliotekoje, sumanė perkelti į virtualią erdvę. Todėl filmus kviečiama žiūrėti namuose, o pokalbių klausytis ir klausimus užduoti – socialinėje erdvėje. Vilniaus miesto savivaldybės centrinė biblioteka nuotoliniu būdu įgyvendina ir daugiau veiklų – telefonu skaito knygas senjorams, konsultuoja elektroninių ir audioknygų klausimais, siunčia natas elektroniniu paštu, nuo balandžio vidurio vykdys virtualią biblioterapiją.

Žymos:
Rengėjų inf.,
„Animus Animalis (istorija apie žmones, žvėris ir daiktus)“
„Animus Animalis (istorija apie žmones, žvėris ir daiktus)“
„Išgyventi vasarą“
„Išgyventi vasarą“