7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Prasideda jubiliejinis Berlyno kino festivalis

7md inf.
Nr. 7 (1328), 2020-02-21
Kinas
Kadras iš filmo „Undinė“
Kadras iš filmo „Undinė“

Ketvirtadienį bus atidarytas 70-asis Tarptautinis Berlyno kino festivalis. Vieną iš trijų svarbiausių ir didžiausių Europos kino festivalių šiemet rengė nauji vadovai – programos direktorius Carlo Chatrianas (vadovavęs Lokarno kino festivaliui) ir vykdomoji direktorė Mariette Rissenbeek, kuri anksčiau užsiėmė vokiečių kino sklaida. Ar jiems pavyks atnaujinti Berlinalę, matyt, paaiškės jau netrukus.

 

Festivalį atidarys Kanados režisieriaus Philippe’o Falardeau filmas „Mano Selindžerio metai“ („My Salinger Year“). Jis sukurtas pagal autobiografinę rašytojos Joannos Rakoff knygą apie vieną didžiausių ir paslaptingiausių XX a. JAV rašytojų. J.D. Salingerį. Tačiau „Rugiuose prie bedugnės“ autorius nebus pagrindinis veikėjas. Filme rodomas 8-asis dešimtmetis, kai pradedanti poetė Joana (Margaret Qualley) įsidarbina Niujorke įsikūrusioje literatūros agentūroje aisistente ir atsakinėja į Salingerio gerbėjų laiškus.

 

Pagrindiniame festivalio konkurse daug garsių vardų. Naujausią filmą „Undinė“ („Undine“) pristatys vokiečių režisierius Christianas Petzoldas („Tranzitas“). Šiuo filmu režisierius pradėjo trilogiją apie germanų mitus. Bet seną legendą jis sušiuolaikino. Filmo herojė yra istorikė, dirba gide. Kai ją meta vaikinas, pagal legendą, mergina turėtų jį rasti ir nužudyti, bet herojė sutinka nardytoją ir jį įsimyli. Pagrindinius vaidmenis filme sukūrė „Tranzito“ aktoriai Paula Beer ir Franzas Rogowskis. Prancūzų režisierius Philippe’as Garrelis Berlinalės konkurse parodys filmą „Ašarų druska“ („Le sel des larmes“). Pagrindinis šio filmo herojus – vaikinukas iš provincijos. Jis vyksta į Paryžių laikyti stojamųjų universiteto egzaminų, pakeliui sutinka merginą, ir prasideda trumpas, bet aistringas romanas. Po ilgesnės pertraukos į Berlyną sugrįš ne kartą festivalio apdovanotas Taivano režisierius Tsai Ming-liangas. Jo filmas „Dienos“ („Rizi“) – taip pat meilės drama. Vienas jos herojus gyvena dideliame name, kitas – ankštame bute. Tarp laukiamiausių pagrindinio konkurso filmų – Pietų Korėjos režisieriaus Hong Sang-soo „Moteris, kuri pabėgo“ („Domangchin yeoja“). Tai dramatiška jaunos korėjietės istorija, kupina paslapčių ir prisipažinimų.

 

Pagrindiniame konkurse taip pat bus parodyti Abelio Ferraros, Sally Potter, kitų kūrėjų filmai. Tačiau originaliausias šio konkurso reginys, ko gero, bus Iljos Chržanovskio filmas „Dau. Nataša“. Iš pradžių režisierius buvo sumanęs vaidybinį filmą apie sovietų fiziką Levą Landau, bet dešimtmetį kurtas filmas tapo daugiaserijiniu meniniu artefaktu su instaliacijomis. Jo premjera įvyko pernai Paryžiuje, o Rusijoje filmas buvo uždraustas už „pornografijos propagandą“. Kitas projekto filmas „Dau. Degeneracija“ bus pristatytas ne konkurse.

 

Festivalio vadovai įkūrė naują Berlinalės programą „Susidūrimai“ – kažką panašaus į Kanų „Ypatingą žvilgsnį“. Ji sumanyta norint paskatinti nepriklausomus kūrėjus ir jų drąsius filmus. Čia varžysis 15 filmų, tarp kurių ir naujausias Viktoro Kosakovskio filmas „Gunda“ (Norvegija, JAV). Režisierius siūlo pabandyti suprasti, kas vyksta gyvūnų sąmonėje bei širdyje, ir klausia, ar tikrai žmogiškas mūsų požiūris į juos. Filmo veikėjos – kiaulė Gunda, dvi jos draugės karvės ir vienakojė višta.

 

Antradienį, dar prieš oficialų festivalio atidarymą, Berlyne įvyko pasaulinė ukrainiečių režisieriaus Oleho Sencovo filmo „Numeriai“ premjera. Jį Sencovas režisavo kalėdamas lageryje Rusijoje. Filmavimo aikštelėje jo nurodymus, išsiųstus beveik šimtame laiškų, įgyvendino Ahtemas Seitablajevas, filmų apie Krymo totorių istoriją autorius.

 

Berlinalėje bus ir lietuviškų filmų. Oficialiojoje programoje bus rodomas Lauryno Bareišos trumpo metražo „Atkūrimas“, bendros Ukrainos ir Lietuvos gamybos „The Earth is Blue as an Orange“, kurio režisierė Iryna Tsilyk, o prodiuserė Giedrė Žickytė, naujausius lietuviškus vaidybinius Romo Zabarausko, Linos Lužytės, Jurgio Matulevičiaus, Tomo Vengrio filmus bus galima pamatyti festivalio mugėje, o režisierius Saulius Baradinskas, aktorius Mantas Zemleckas ir garso dizainerė Iveta Macevičiūtė atstovaus Lietuvai edukacinėje programoje „Berlinalės talentai“.

Kadras iš filmo „Undinė“
Kadras iš filmo „Undinė“
Kadras iš filmo „Dau. Nataša“
Kadras iš filmo „Dau. Nataša“
Kadras iš filmo „Gunda“
Kadras iš filmo „Gunda“