7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Belaukiant eksperimentinio kino festivalio „Suspaustas laikas“ – nemokamas seansas MO muziejuje

Rengėjų inf.
Nr. 26 (1305), 2019-06-28
Kinas Anonsai
Takashi Makino. T. Tereko nuotr.
Takashi Makino. T. Tereko nuotr.

Liepos 3 d. MO muziejuje vyks įvadinis eksperimentinio kino festivalio „Suspaustas laikas“ renginys, kuriame savo naujausią darbą „Memento Stella“ pristatys kūrėjas iš Japonijos – Takashi Makino (Japonija). Po peržiūros vyks diskusija su autoriumi, festivalio organizatoriai pristatys šių metų programą.

 

Takashi Makino – aktyvus ir pasaulyje žinomas kūrėjas. Lietuvoje jis lankosi jau ne pirmą kartą – pernai festivalyje „Suspaustas laikas“ jis pristatė savo darbą „On Generation and Corruption“. Kūrėjo darbai rodyti svarbiausiuose eksperimentinio kino festivaliuose: Roterdamo tarptautinio kino festivalio „Tigras“ už „Generator“ (2012), Ann Arbor kino festivalio apdovanojimas už „2012“ (2013) bei Maskvos tarptautinio eksperimentinio kino festivalio apdovanojimas už „On Generation and Corruption“ (2017) – tik keletas jo įvertinimo pavyzdžių.  Menininkas kuria ne tik filmus, bet ir instaliacijas, audiovizualinius performasus, rengia kūrybines dirbtuves. Jo pasirodymų laukia Niujorko, Tokijo, Londono modernaus meno galerijos.

 

Takashi Makino darbuose susipina vakarietiško meno tradicija, japoniškas jautrumas aplinkai bei dzen savistaba. Kiną menininkas kuria be tradicinių šiai meno formai privalomų elementų: nėra naratyvo, tradiciškai suvokiamo montažo ar sąmoningos kompozicijos. Kino juostose fiksuojamų vandens paviršiaus atspindžių, išplaukiančių debesų formų ar Tokijo miesto peizažo vaizdų sluoksniavimas panardina žiūrovą į magišką būklę, kurioje jis iš stebinčiojo virsta stebimuoju.  Takashi Makino darbuose forma pasireiškia per spalvą, garsas skleidžiasi vaizdu. Menininką domina garso ir vaizdo susidūrimo galimybės. Jis dažnai bendradarbiauja su muzikos atstovais, tarp jų su Ryuichi Sakamoto, Jimu O‘Rourke‘u bei Yoshihide Otomo.

 

„Jei tik nuolat primintume sau, kad visi gyvename vienoje planetoje ir esame iš tų pačių visatos dulkių, galgeriau suprastume vienas kitą ir būtume artimesni“, – teigia menininkas, kalbėdamas apie „Memento Stella“ (2018).

 

„Suspaustas Laikas“ – nuo 2016 m. kasmet organizuojamas nemokamas kinematografijos ir alternatyvaus meno festivalis, skirtas apžvelgti nepriklausomo meno formų evoliuciją, šių dienų tendencijas ir ateities perspektyvas. Liepos 24–28 d. festivalis grįžta į Nidą. Festivalį iš dalies finansuoja Lietuvos kino centras.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Takashi Makino. T. Tereko nuotr.
Takashi Makino. T. Tereko nuotr.