7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Kino pavasaris“ rodys „Auksine palmes šakele“ apdovanotą filmą

„Kino pavasario“ inf.
Nr. 22 (1301), 2019-05-31
Kinas Anonsai
Kadras iš filmo „Parazitas“
Kadras iš filmo „Parazitas“

Šeštadienio vakarą baigėsi dvylika dienų trukęs Kanų kino festivalis, kurio pagrindinis apdovanojimas pirmą kartą atiteko režisieriui iš Pietų Korėjos. „Auksinę palmės šakelę“ už juodąją komediją „Parazitas“ („Parasite“) pelnė Bong Joon-ho. 2014 m. „Kino pavasaryje“ buvo rodytas jo filmas „Sniego traukinys“ („Snowpiercer“), o ateinančiais metais čia bus galima pamatyti ir „Parazitą“, kurį organizatoriai žada atvežti į visus Lietuvos miestus, kuriuose vyks festivalis.

 

„Parazitas“ – tai satyrinė komedija, pasakojanti apie keturių bedarbių asmenų šeimą, balansuojančią ties skurdo riba. Netikėtai bičiulis studentas rekomenduoja vieną sūnų dirbti molytoju turtuolių namuose. Kai susitinka dvi šeimos, prasideda nelaimės.

 

Šiemet Kanų pagrindinio konkurso žiuri vadovavo Meksikos režisierius, prodiuseris ir scenaristas Alejandro Gonzalezas Iñárritu. Pasak jo, komisijos nariai balsavo už šį filmą vienbalsiai. Iñárritu gyrė režisierių už savitą žanrų samplaiką, gebėjimą kalbėti aštriai, bet nieko neįžeidžiant ir nesmerkiant: „Bong Joon-ho, pasakodamas apie savo šalį, kalba globaliai. Tačiau filmus vertinome ne politiniame ar socialiniame, o kino meno kontekste. Sprendimas buvo vieningas“.  „Parazitas“, kaip ir pernai „Degantis“ („Burning“, rež. Lee Chang-dong), buvo geriausiai kino kritikų įvertintas  leidinyje „ScreenDaily“.

 

Istorija iš Islandijos

 

Tarp „Kino pavasario“ naujienų iš Kanų festivalio – ir islandų režisieriaus Hlynuro Pálmasono naujausias filmas „Balta, balta diena“ („White, White Day“), kurio aktorių Ingvarą Sigurðssoną paralelinės Kanų festivalio sekcijos „Kritikų savaitė“ žiuri pripažino geriausiu. Šiai žiuri vadovavo „Kino pavasario“ žiūrovams pažįstamas režisierius Ciro Guerra („Gyvatės apkabinimas“, „Vasaros paukščiai“).

 

Kasmet į „Kritikų savaitės“ programą patenka tik septyni debiutiniai arba antri režisierių filmai. „Balta, balta diena“ – antrasis H. Pálmasono filmas. Jo debiutas „Žiemos broliai“ („Winter Brothers“) 2018 m. „Kino pavasaryje“ buvo pripažintas geriausiu Europos debiutų konkurso filmu, o vieną pagrindinių vaidmenų sukūręs danas Elliottas Crossetas Hove – geriausiu aktoriumi. „Balta, balta diena“ pasakoja apie policininką Ingimundurą, kuris gedi autoavarijoje žuvusios žmonos.


„Filme nagrinėju meilės ir neapykantos vienalaikiškumą, skirtingas meilės – anūkei ir žmonai – formas. Kaip meilė per sekundę gali pavirsti pykčiu, skausmu, baime, bet, kita vertus, gali būti pačiu tyriausiu, viską atleidžiančiu jausmu“, – Kanuose pasakojo režisierius H. Pálmasonas.

 

Filmus „Parazitas“ ir „Balta, balta diena“ bus galima pamatyti 25-ajame „Kino pavasaryje“ kitais metais.

Kadras iš filmo „Parazitas“
Kadras iš filmo „Parazitas“
Kadras iš filmo „Balta, balta diena“
Kadras iš filmo „Balta, balta diena“