7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7md inf.
Nr. 8 (1287), 2019-02-22
Kinas
Bruno Ganzas filme „Dangus virš Berlyno“
Bruno Ganzas filme „Dangus virš Berlyno“

Mirė Bruno Ganzas

 

Vasario 15 d., būdamas 77-erių, gimtajame Ciuriche po sunkios ligos mirė aktorius Bruno Ganzas. Jis gyveno Ciuriche, Berlyne ir Venecijoje. Kine Ganzas įkūnijo įvairiausius personažus – ir paskutines gyvenimo dienas bunkeryje leidžiantį Adolfą Hitlerį Oliverio Hirschbiegelio „Žlugime“ (2004), ir angelą, sutinkantį prarasti nemirtingumą, kad taptų žmogumi, Wimo Wenderso „Danguje virš Berlyno“ (1987). Lietuvoje dar galime pamatyti vieną paskutinių aktoriaus vaidmenų, kurį jis sukūrė Larso von Triero filme „Namas, kurį pastatė Džekas“ (2018).

 

Ganzas gimė šveicaro ir italės šeimoje. Puikaus aktoriaus vardą jis pirmiausia pelnė teatre, kur dirbo su geriausiais režisieriais. Ganzas daug bendradarbiavo su Peteriu Steinu ir net suvaidino Faustą vienuolika valandų trunkančiame jo pastatyme Hanoveryje (2000). Vokiečių kine Ganzas taip pat vaidino pas geriausius: Wendersą, Wernerį Herzogą, Peterį Handke („Kairiarankė moteris“, 1978), Volkerį Schlöndorffą. Aktorius filmavosi įvairiose šalyse: jis buvo mirtinai sergantis rašytojas Kanų „Auksine palmės šakele“ apdovanotame Theo Angelopouloso filme „Amžinybė ir viena diena“ (1998), vaidino Erico Rohmero, Stepheno Daldry, Sally Potter, Ridley Scotto, Franciso Fordo Coppolos, Bille’s Augusto filmuose. Prieš pat mirtį Ganzas suvaidino teisėją Terrence’o Mallicko filme „Radegund“, kurio premjeros dar laukiama. 

 

Aktorius dažnai įkūnydavo realias asmenybes: jis buvo Ezra Poundas, Antoine’as de Saint-Exupéry, Sigmundas Freudas ir net kardinolas Stefanas Wyszyńskis. Tačiau svarbiausiu laikė Hitlerio vaidmenį. Ilgai svarstė, ar sutikti, ir taip aiškino pasirinkimą: „Man padėjo tai, kad nesu vokietis. Galėjau padėti savo šveicarišką pasą tarp Hitlerio ir savęs.“ Beje, po filmo Ganzas gavo Hitlerį pažinojusio gydytojo laišką, giriantį aktorių, kad šis „labai arti tikrojo personažo“.

 

2010 m. Ganzui buvo įteiktas Europos kino akademijos apdovanojimas už kūrybos indėlį.

 

Šeštadienį paskelbti 69-ojo Tarptautinio Berlyno kino festivalio laureatai

 

„Auksinis lokys“ už geriausią filmą šiemet atiteko Izraelio režisieriaus Nadavo Lapido filmui „Sinonimai“ („Synonimes“), pasakojančiam apie jauno izraeliečio bandymą rasti savo tapatybę emigracijoje Paryžiuje. Atsiimdamas prizą iš žiuri pirmininkės Juliette Binoche rankų, režisierius sakė, kad jo šalyje, kur šaknys yra labai svarbios, filmas gali būti vertinamas prieštaringai. Didysis žiuri prizas „Sidabrinis lokys“ paskirtas François Ozono filmui „Ačiū Dievui“ („Grâce à Dieu“), kurio pagrindu tapo Prancūzijoje šiemet prasidėjęs kunigo pedofilo teismo procesas. „Sidabriniu lokiu“ – Alfredo Bauerio prizu filmui, atveriančiam naujas kino perspektyvas, įvertintas jaunos vokiečių režisierės Noros Fingsheidt debiutas „Sistemos laužytoja“ („Systemsprenger“). „Sidabriniu lokiu“ už geriausią režisūrą apdovanota vokiečių režisierė Angela Schanelec, sukūrusi filmą „Buvau namuose, bet“ („Ich war zuchause, aber“). Už geriausius moters ir vyro vaidmenis „Sidabriniais lokiais“ apdovanoti kinų aktoriai Yong Mei ir Wang Jingchunas, suvaidinę Wang Xiaoshuai filme „Sudie, mano sūnau“ („Di jiu tian chang“). „Sidabrinys lokys“ už geriausią scenarijų paskirtas italams Maurizio Braucci, Claudio Giovannesi, Roberto Saviano, parašiusiems filmo „Piranijos“ („La paranza dei bambini“, rež. Claudio Giavannesi) scenarijų pagal debiutinį Saviano romaną. „Sidabrinis lokys“ už meninius pasiekimus atiteko operatoriui Rasmusui Videbaekui už filmą „Mūsų pavogti arkliai“ („Ut og stjaele hester“, rež. Hans Petter Moland).

 

Didelė uždarymo ceremonijos dalis buvo skirta festivalio direktoriumi aštuoniolika metų dirbusiam Dieteriui Kosslickui pagerbti. Kosslickas įtvirtino Berlinalės kaip politinio ir angažuoto renginio įvaizdį. Dabar festivaliui vadovaus tandemas: meno vadovas Carlo Chatrianas ir generalinė direktorė Mariette Rissenbeek.

 

Dokumentinis serialas apie Orsono Welleso gyvenimą

 

Amerikiečių režiseriaus, scenaristo, aktoriaus ir genialiojo „Piliečio Keino“ (1941) autoriaus Orsono Welleso duktė Beatrice Welles rengiasi kurti dokumentinį serialą apie savo tėvą. Jis vadinsis „Gyvenimas su Orsonu Wellesu: žmogus, kuris buvo už legendos“ („Life with Orson Welles: The Man Behind the Legend“). Serialas susidės iš šešių dalių. Pasak Beatrice Welles, jos tėvas žinomas kaip legenda, renesanso žmogus, bet koks jis buvo iš tikrųjų, kaip jie gyveno už filmavimo aikštelės ribų, žinoma labai mažai, todėl ji teigia norinti išsklaidyti senus gandus. Beatrice gimė iš Welleso ir jo trečiosios žmonos – italų aristokratės ir aktorės Paolos Mori santuokos.

 

Elisabeth Moss ir Susan Sarandon vaidins filme apie nelegalius abortus

 

Elisabeth Moss ir Susan Sarandon vaidins filme apie amerikiečių kolektyvą, dariusį nelegalius abortus. Filme „Call Jane“ Moss vaidins tipišką 7-ojo dešimtmečio amerikietę Džein, kuri svajoja apie motinystę ir šeimos gyvenimą. Kai ji pagaliau tampa nėščia, paaiškėja, kad nėštumas kelia grėsmę gyvybei. Nevilties apimta moteris galiausiai susiduria su judėjimu, kurio dalyvės padeda moterims saugiai nutraukti nėštumą. Judėjimo lyderė yra Virdžinija (Susan Sarandon). Po operacijos Džein atranda gyvenime naują tikslą ir įsitraukia į pogrindinį moterims padedantį judėjimą.

 

„Jane Collective“ judėjimas veikė JAV 1969–1973 m., kai daugumoje valstijų abortai buvo draudžiami. Šio kolektyvo veiklą pradėjo Heather Booth. Po to, kai 1965 m. ji padėjo sesers draugei saugiai atlikti abortą, jos pagalbos ėmė prašyti vis daugiau moterų. Tada Booth pradėjo telkti panašiai mąstančias aktyvistes. Taip atsirado kolektyvas, kurio tikslas – nesuinteresuotai padėti moterims niūriais laikais, kai valstybė jas pasmerkdavo pogrindiniams, dažniausiai vyrų už pinigus daromiems abortams. Pasak Moss, „Jane Collective“ yra svarbi moterų istorijos dalis. Filmas apie jį bus garbingas ir drąsus. Moss yra ir viena iš filmo prodiuserių. Jį režisuos Sian Heder.

 

Parengė Ž. P.

Bruno Ganzas filme „Dangus virš Berlyno“
Bruno Ganzas filme „Dangus virš Berlyno“
Kadras iš filmo „Sinonimai“
Kadras iš filmo „Sinonimai“
Orson Welles
Orson Welles
Elisabeth Moss
Elisabeth Moss
Susan Sarandon
Susan Sarandon