7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino klasikos vakarai. Milošo Formano „Skrydis virš gegutės lizdo“

„Skalvijos“ inf.
Nr. 41 (1278), 2018-12-14
Kinas Anonsai
Jackas Nicholsonas filme „Skrydis virš gegutės lizdo“
Jackas Nicholsonas filme „Skrydis virš gegutės lizdo“

Vienas svarbiausių 8-ojo dešimtmečio filmų – Milošo Formano „Skrydis virš gegutės lizdo“ (1975) sugrįžta į kino ekranus. Prieš daugiau nei keturiasdešimt metų sukurtas filmas sulaukė didelio pasisekimo – buvo apdovanotas penkiais „Oskarais“, šešiais „Auksiniais gaubliais“ ir iki šiol laikomas garsiausiu režisieriaus kūriniu.

 

Pagrindinis filmo veikėjas Makmerfis (Jack Nicholson) – vagis, sukčius ir chuliganas, bando išvengti kalėjimo ir apsimeta psichiškai nesveiku. Patekęs į psichiatrinę gydyklą, jis pamažu įsitikina, kad tai nėra užuovėja, kurioje malonu leisti laiką. Skyrių valdo despotiška medicinos seselė Račed (Louise Fletcher), nevengianti psichinių ir fizinių poveikio priemonių. Makmerfis nsuprendžia pasipriešinti, tačiau maištas atneša drastiškų pasekmių ir jam, ir kitiems pacientams. „Skrydis virš gegutės lizdo“ – tai žmonių pasaulio metafora. Uždaroje psichiatrinės erdvėje ryškėja visos tarpusavio santykių bei bendravimo problemos, iškyla lojalumo ir lyderio poreikis, noras veikti kartu. Filmo kūrėjai pabrėžia trapią ribą, skiriančią normalumą ir beprotybę.

 

Tam, kad „Skrydis virš gegutės lizdo“ sulauktų ekranizacijos, prireikė net trylikos  metų. Į būsimą filmą dideles viltis dėjo garsus amerikiečių aktorius Kirkas Douglasas, įsigijęs kultinio Keno Kesey’io romano „Skrydis virš gegutės lizdo“ (1962) ekranizacijos teises. Dar 1964 m., viešėdamas Čekoslovakijoje, aktorius susipažino su Formanu, kuriam pažadėjo paštu atsiųsti K. Kesey knygą. Tačiau ji adresato taip ir nepasiekė – buvo konfiskuota Čekoslovakijos muitinėje. Filmo kūrimo procesas pasistūmėjo, kai teisės buvo perduotos Douglaso sūnui, tada pradedančiam aktoriui Michaelui.

 

M. Douglaso ir M. Formano keliai susikirto daug vėliau, režisieriui emigravus į JAV. Viename interviu M. Douglasas yra pasakojęs, jog jam padarė įspūdį, kad jau pirmame susitikime M. Formanas vienintelis detaliai nupasakojo filmavimo planą. Nemažai keblumų prodiuseriams sukėlė aktorių paieška, nors pagrindiniam vaidmeniui kone iškart buvo numatytas Jackas Nicholsonas, dėl jo užimtumo filmavimai buvo atidėti šešiems mėnesiams. Kitas rizikingas sprendimas buvo filmavimas veikiančioje psichiatrijos ligoninėje Oregone. Nors tai buvo daug brangiau nei filmuoti paviljone, vieta filmui suteikė autentiškumo, o aktoriams padėjo labiau įsijausti į vaidmenį. Filmavimo metu jie turėjo galimybę pabendrauti su pacientais.

 

Nors ankstyvuosiuose Formano filmuose vaidina daug neprofesionalų aktorių, „Skrydyje virš gegutės lizdo“ jų vos keli, vienas įsimintiniausių – Deanas R. Brooksas, Oregono psichiatrijos ligoninės vyriausiasis gydytojas. Dauguma jo pokalbio su atvežtu į ligoninę Makmerfiu epizodų buvo improvizacija.

 

„Skrydis virš gegutės lizdo“ bus rodomas „Skalvijos“ kino centro rengiamuose kino klasikos vakaruose gruodžio 16 d. (pristatys Dmitrij Gluščevskij), 30 d. (pristatys Narius Kairys), sausio 6 d. (pristatys Izolda Keidošiūtė), 13 d. (pristatys Mantė Valiūnaitė), 20 d. (pristatys Andrius Bialobžeskis).

 

 

Seansus pristato Čekijos Respublikos ambasada Lietuvoje, prisimindama šiemet mirusį režisierių Milošą Formaną bei minėdama „Prahos pavasario“ penkiasdešimtmetį.

Jackas Nicholsonas filme „Skrydis virš gegutės lizdo“
Jackas Nicholsonas filme „Skrydis virš gegutės lizdo“
Kadras iš filmo „Skrydis virš gegutės lizdo“
Kadras iš filmo „Skrydis virš gegutės lizdo“