7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Nacionalinėje dailės galerijoje – Tarptautinio Kauno kino festivalio programa

Rengėjų inf.
Nr. 34 (1271), 2018-10-26
Kinas Anonsai
Kadras iš filmo „Plaustas“ (rež. Marcus Lindeen)
Kadras iš filmo „Plaustas“ (rež. Marcus Lindeen)

Tarptautinis Kauno kino festivalis (TKKF) ir Nacionalinė dailės galerija (NDG) kviečia į nemokamus kino seansus. Nuo spalio 24 d. iki lapkričio 29 d. NDG Vilniuje žiūrovai turės galimybę pamatyti 24 vienuoliktojo Kauno kino festivalio filmus, suskirstytus į 15 seansų. 

 

Kauno kino festivalis kasmet skiria daug dėmesio judančio vaizdo, meninio kino reiškinio aptarimui. Festivalio kuratoriai programą sudaro laisvai traktuodami kino industrijos bei meno lauko istoriškai nubrėžtas ribas. Rugsėjį Kaune vykusiuose festivalio renginiuose buvo pabrėžiama tyrimo, kaip kūrybinės strategijos, ir metodologinių prieigų svarba audiovizualinėje kūryboje. Nuo 2018 iki 2020 m. Kauno kino festivalis kartu su partneriais menininkų kolektyvu Auguste Orts (Belgija) ir Norvegijos kino ir meno mokykla Lufutene vykdo projektą, skirtą menininkų kino kūrybai bei sklaidai palaikyti, „On & For Production and Distribution“. Vilniuje bus galima pamatyti du filmus, prie kurių gamybos prisidėjo bandomoji „On & For Production“ platforma. Tai Hermano Asselberghso filmas „Kol kas“ („For Now“) ir Beatrice Gibson kūrinys „Pažeistos simetrijos“ („Crippled Symmetries“).

 

11-ojo Kauno kino festivalio programoje gausu moterų režisierių kūrybos. Pasak programos sudarytojos Ilonos Jurkonytės, tai festivalio pozicija: „Moterų autorių darbus įtraukiame į programą ne todėl, kad jos yra moterys, tai įvyksta dėsningai, nes tai įdomios, svarbios autorės, kurių kūrybą arba jau kurį laiką stebime, arba naujai atrandame. Akivaizdu, kad moterų autorių filmų matomumas profesinėje erdvėje nėra lygiavertis vyrų autorių kūrybos matomumui, ir tai reikėtų išgyvendinti.“ 

 

Vilniaus žiūrovų dėmesiui – du įdomūs portretai: „Ursulos K. Le Guin pasauliai“ (rež. Arwen Curry) – apie 2018 m. mirusios rašytojos, JAV nacionalinės premijos laureatės, gyvenimą ir karjerą, bei „Veiksmas ir pertraukos“ (rež. Abigail Child), pasakojantis apie Kaune gimusią, bet į JAV pabėgusią feministę, politinę aktyvistę, anarchistinio judėjimo lyderę Emmą Goldman.

 

Kritiškai apmąstyti valstybių sienų, militarizacijos, tarptautinės politikos žargono poveikio bei politinio veiksmo galimybes kvies filmų programa „Namai“ ir ilgametražiai filmai „194. Mes, pabėgėlių stovyklos vaikai“ (rež. Samer Salameeh), „Anotės arka“ (rež. Matthew Rytz).

 

Specialiai NDG sudarytoje programoje bus rodomos trys menininkų filmų programos: „Tarp pranašystės ir poezijos“, „Stratos“, „Sąmonės amplifikacija“, kuriose socialiniai bei politiniai klausimai susipina su antropocentrinėmis prieigomis ir pastangomis užčiuopti virtualiosios realybės materialumo išraiškas.

 

Kauno kino festivalis taip pat pagerbė žymų islandų kino bei teatro kompozitorių Jóhanną Jóhannssoną ir pristatė vienintelį jo režisuotą filmą „Vasaros pabaiga“, nufilmuotą „Super 8“ juostoje. NDG lankytojai galės pamatyti ir TKKF žiūrovų išrinktą mėgstamiausią filmą „Plaustas“ (rež. Marcus Lindeen), rodantį, kaip 1973-iųjų vasarą skirtingų religijų, kultūrų, tautybių vyrai ir moterys leidosi į trijų mėnesių nuotykį, plaukdami plaustu per Atlanto vandenyną. Šis mokslinis eksperimentas buvo inicijuotas prieštaringai vertinamo antropologo Santiago Genovéso, tyrinėjusio smurto prigimtį bei seksualinio potraukio dinamiką. Filmo kūrėjai pristato unikalią ekspedicijos archyvinę medžiagą ir subūrę išlikusius jos dalyvius kviečia atvirai prabilti apie tai, kas vyko viename keisčiausių visų laikų socialinių eksperimentų.

Visų filmų lankymas nemokamas. 


Daugiau informacijos ir filmų aprašymų: www.kinofestivalis.lt, www.ndg.lt.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Kadras iš filmo „Plaustas“ (rež. Marcus Lindeen)
Kadras iš filmo „Plaustas“ (rež. Marcus Lindeen)