7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Filmo „Izaokas“ kūrėjai: turime susitaikyti su savo tautos istorija

„Film Jam“ inf.
Nr. 25 (1262), 2018-06-22
Kinas Anonsai
Kadras iš filmo „Izaokas“
Kadras iš filmo „Izaokas“

Pastaruoju metu daug kalbama apie Lietuvos proveržį ir kaip jį galime pasiekti. Lietuviško vaidybinio filmo, kuriame aptariami lietuvių, dalyvavusių Holokauste, ir žydų santykiai, prodiuseris Stasys Baltakis sako, kad pradėsime judėti į priekį tik tada, kai priimsime ir išspręsime tamsiausios mūsų istorijos ir tapatybės problemas. Pradedama atviriau kalbėti apie Holokaustą Lietuvoje ir vietinių gyventojų dalyvavimą, kai buvo nužudyta apie 90 procentų šalies žydų. Tačiau, kaip pastebi Baltakis, visuomenėje dar stinga konstruktyvių diskusijų ir, svarbiausia, atviro bei nuoširdaus istorijos pripažinimo.

 

„Ir 2016 m. pasirodžiusi Rūtos Vanagaitės knyga, ir tais pačiais metais vykusios Molėtų eitynės, ir padidėjęs visuomenės susidomėjimas Holokaustu Lietuvoje rodo, kad einame teisinga linkme. Tačiau diskusijų galėtų būti dar daugiau ir konstruktyvesnių. Todėl Jurgio Matulevičiaus filmu „Izaokas“ siekiame paskatinti ne tik istorinės tiesos paieškas, bet ir suvokimą, kaip XX a. prisidėjo prie lietuvio tapatybės formavimo. Taip pat norime, kad filmas taptų padėkos ženklu daugiau nei aštuoniems šimtams lietuvių, visomis išgalėmis padėjusiems žydams, kuriems suteiktas Pasaulio tautų teisuolių vardas“, – sako prodiuseris.

 

Baigiamas filmuoti debiutinis Jurgio Matulevičiaus pilnametražis vaidybinis filmas pasakoja apie Andrių Gluosnį, kuris nužudo žydą Izaoką per kraupias Lietūkio garažo žudynes, įvykusias 1941 metais Kaune. Filmas paremtas Antano Škėmos apysaka. Pasak Matulevičiaus, filmas kalba ne tik apie Holokaustą, bet taip pat apie istorinių aplinkybių, karo žiaurumo ir praeities traumų nulemtus dviejų draugų santykius ir jų meilę vienai moteriai jau sovietinėje Lietuvoje.

 

„Kartu su Saule Bliuvaite rašydami scenarijų norėjome perprasti to laikotarpio kasdienį gyvenimą, geriau suprasti ir savo tėvus, senelius bei visuomenę“, –  sako Matulevičius. Jis mano, kad filme atsispindinčios idėjos yra aktualios bet kuriuo istoriniu periodu.

 

Netrukus „Izaokas“ keliaus į postprodukcijos etapą, kuriam stinga lėšų, todėl kūrėjai kviečia visus, neabejingus Lietuvos praeičiai, prisidėti prie filmo užbaigimo ir paremti jį „Indiegogo“ minios finansavimo platformoje.

 

„Filmas kuriamas jau bemaž penkerius metus, prie jo prisidėjo daugiau nei keli šimtai žmonių. Filmavimai vyko visoje Lietuvoje, o pagrindinius vaidmenis kuria puikiai teatro ir kino žiūrovams pažįstami Severija Janušauskaitė, Dainius Gavenonis ir Aleksas Kazanavičius. Tikiu, kad filmas paliks žymę ir Lietuvos kine, ir žiūrovų sąmonėje“, – sako Baltakis.

 

Filmą „Izaokas“ planuojama baigti šių metų rudenį, tada pradės kelionę po užsienio ir Lietuvos festivalius. Filmo postprodukcijos darbams rengiama minios finansavimo kampanija padės laiku ir kokybiškai užbaigti suplanuotus darbus. Kaip paremti filmą „Indiegogo“ platformoje, rasite paspaudę šią nuorodą: https://igg.me/at/filmisaac.

 

Kadras iš filmo „Izaokas“
Kadras iš filmo „Izaokas“