7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Po sėkmingo lietuvių kino klasikos savaitgalio – nemokamos filmų peržiūros internetu visą birželį

LKC inf.
Nr. 23 (1260), 2018-06-08
Kinas Anonsai

Nepaisant gerų orų pirmąjį birželio savaitgalį vykęs lietuvių kino klasikos savaitgalis į penkis šalies kino teatrus Vilniuje, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Varėnoje sukvietė daugiau nei pusę tūkstančio žiūrovų, dar per 1200 nemokamų kino seansų interneto platformoje „ePasaka.lt“ surengė viso pasaulio lietuviai. Nors didžiąją žiūrovų dalį sudarė šalies gyventojai, peržiūrų sulaukta ir iš D. Britanijos, Vokietijos, Norvegijos, Amerikos, Airijos, Švedijos, Prancūzijos, Danijos, Belgijos. Pasak prie projekto prisijungusių kino teatrų, klasikiniai filmai buvo įdomūs įvairaus amžiaus žmonėms.

 

Nacionalinio kino paveldo sklaidos projektas, kurį visuomenei kinuose ir internete pristatė Lietuvos kino centras bendradarbiaujant su kino rodytojais, patvirtino tendenciją, kad restauruota kino klasika domimasi. Sulaukus teigiamų žiūrovų atsiliepimų, nuspręsta viso pasaulio lietuviams ir toliau sudaryti sąlygas nemokamai žiūrėti filmus  internete visą birželio mėnesį.

 

„Geros kino istorijos nepavaldžios laikui, jos nesensta, idėjos nepraranda aktualumo – tai įrodė ir šis projektas. Džiugu, kad ne tik didžiųjų miestų, bet ir regionų žiūrovai aktyviai lankėsi kino salėse, džiugina ir pasaulio lietuvių aktyvumas. Visa tai tik patvirtina, kad tokie projektai turi būti tęsiami. Dėkodami už pasitikėjimą savaitgalių tradiciją tikrai tęsime ir ateityje tiek kino teatruose, tiek legaliomis formomis internete, o dabar dovanojame galimybę žiūrėti filmus visą mėnesį“, – teigia Lietuvos kino centro Filmų sklaidos, informacijos ir paveldo skyriaus vedėja Dovilė Butnoriūtė.

 

„Džiaugiamės galėję prisidėti prie šios gražios akcijos ir restauruotus, kokybiškus filmus pristatyti viso pasaulio lietuviams. Vieniems tai buvo proga prisiminti mylimus, dar vaikystėje matytus filmus, o jaunesniems žiūrovams – pažinti neatrastą lietuviško kino paveldą. Per vieną savaitgalį įveikti dešimt filmų – rimtas iššūkis net didžiausiam kino mylėtojui, todėl nutarėme pratęsti akciją iki mėnesio pabaigos“, – apie Lietuvos kino centro ir „ePasaka.lt“ bendradarbiavimą kalbėjo kino teatro „Pasaka“ direktorė Andrė Balžekienė.

 

Birželio 1–3 dienomis Vilniaus kino teatruose „Pasaka“ ir „Skalvija“, Klaipėdos kino salėje „ArleKinas“, Panevėžio kino centre „Garsas“ ir Varėnos kultūros centro kino salėje buvo parodyta po tris nemokamus pasirinktų filmų seansus iš dešimties nacionalinio kino paveldo kūrinių, kuriuos per kelerius metus yra restauravęs Lietuvos kino centras. Kad pklasikiniai lietuviški filmai būtų prieinami viso pasaulio lietuviams, rinkinys taip pat viešai ir legaliai rodytas kino teatre internete „ePasaka.lt“.

 

Be šalies kino teatrų programose pristatytų filmų „Adomas nori būti žmogumi“ (rež. V. Žalakevičius, 1959), „Niekas nenorėjo mirti“ (V. Žalakevičius, 1966), „Jausmai“ (rež. A. Dausa ir A. Grikevičius, 1968), „Gražuolė“ (rež. A. Žebriūnas, 1969), „Velnio nuotaka“ (rež. A. Žebriūnas, 1974 ), „Maža išpažintis“ (rež. A. Araminas, 1971), „Skrydis per Atlantą“ (rež. R. Vabalas, 1983) ir „Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“ (rež. R. Banionis, 1990), interneto platformoje žiūrovai turėjo galimybę pamatyti režisieriaus Marijono Giedrio istorinę dramą „Herkus Mantas“ (1972) ir Almanto Grikevičiaus filmą „Sadūto tūto“ (1974 m.).

 

Per tris lietuvių kino klasikos savaitgalio dienas projekte dalyvaujantys kino teatrai į pripažintų subūrė per pusę tūkstančio įvairaus amžiaus žiūrovų. Didžiausio populiarumo tiek kino salėse, tiek internete sulaukė Raimundo Banionio filmas „Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“ (1990 ) apie 8-ojo dešimtmečio pradžios Lietuvą ir jos jaunuolių maištingą dvasią. Internetu šis filmas buvo peržiūrėtas kiek daugiau nei 200 kartų. Žiūrovų simpatijas pelnė A. Žebriūno filmai „Gražuolė“ (1969 ) ir „Velnio nuotaka“ (1974 ) – namų kino teatre „ePasaka.lt“ jie peržiūrėti vidutiniškai po 150 kartų, o „Gražuolės“ seansas Panevėžio kino centre „Garsas“ sulaukė jaunimo anšlago – kino salė buvo sausakimša.

 

Tarp Vilniaus kino centro „Skalvija“ rodytų seansų žiūrimiausias buvo Vytauto Žalakevičiaus režisuotas filmas „Adomas nori būti žmogumi“ (1959), o Algirdo Aramino „Mažą išpažintį“ (1971) rinkosi jaunesnė žiūrovų auditorija, bet pastarojo filmo peržiūroje Klaipėdos „ArleKine“ dominavo vyresnio amžiaus žiūrovai.

 

Lietuvos kino centras kviečia nepraleisti progos pamatyti 10 geriausios kokybės restauruotų kino filmų iki pat liepos mėnesio. Projektą ketinama tęsti ir ateityje bei paversti laukiamu tęstiniu projektu visoje Lietuvoje ir pasaulyje.

Žymos:
LKC inf.,