7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

10 geriausiais pripažintų lietuvių filmų

LiKA inf.
Nr. 23 (1260), 2018-06-08
Kinas Anonsai
Kadras iš filmo „Eurazijos aborigenas“
Kadras iš filmo „Eurazijos aborigenas“

Pirmieji Lietuvos kino apdovanojimai „Sidabrinė gervė“ įvyko 2008 m. Šią vasarą gervės ant geriausių šalies kino kūrėjų pečių tūps jau 11-tą kartą. Kaip ir kasmet, labiausiai intriguoja, kas bus pripažintas metų geriausiu filmu. Laukiant birželio 13 d. įvyksiančios apdovanojimų ceremonijos, primename dešimt filmų, kurių kūrėjams buvo įteiktos metų geriausio filmo „Sidabrinės gervės“.

 

2008 m. pirmasis minėtos kategorijos apdovanojimas atiteko režisierės Kristinos Buožytės pilnametražiam debiutui „Kolekcionierė“, kuriame pagrindinius vaidmenis sukūrė Gabija Jaraminaitė ir Marius Jampolskis. is buvo pripažintas metų geriausiu aktoriumi. Po metų prizą atsiėmė Ignas Miškinis už filmą „Artimos šviesos“, kuris pasakoja apie trijų veikėjų įsimintiną naktinį pasivažinėjimą Vilniaus gatvėmis. 2010 m. geriausio režisieriaus ir geriausio filmo „Sidabrinės gervės“ atiteko Šarūnui Bartui bei jo filmui „Eurazijos aborigenas“. Pagrindinį vaidmenį sukūrusi rusų aktorė Klavdija Koršunova buvo pripažinta metų geriausia aktore. Kol kas tik K. Buožytei ir Š. Bartui pavyko sugrįžti atsiimti geriausio filmo ir geriausio režisieriaus apdovanojimų.

 

Kitąmet net aštuoniose kategorijose triumfavo Kristijono Vildžiūno drama „Kai apkabinsiu tave“. Tikrais istoriniais įvykiais paremtos, į pokario metų Berlyną nukeliančios juostos kūrėjai buvo apdovanoti už geriausius pagrindinius (Andrius Bialobžeskis ir Elžbieta Latėnaitė) ir antraplanius vaidmenis (Giedrius Arbačiauskas ir Margarita Broich), už geriausią dailininko darbą (Galius Kličius), geriausią scenarijų ir režisūrą (K. Vildžiūnas). 2012-aisiais geriausio filmo ir geriausio režisieriaus kategorijose nugalėjo Algimantas Puipa ir jo pagal rašytojos Jurgos Ivanauskaitės romaną sukurta drama „Miegančių drugelių tvirtovė“. Už antraplanius vaidmenis buvo įvertintos ir šio filmo aktorės Elzė Gudavičiūtė, Giedrė Giedraitytė ir Miglė Polikevičiūtė.

 

K. Buožytė į „Sidabrinės gervės“ sceną atsiimti ne tik geriausio filmo, bet ir geriausio režisieriaus bei scenarijaus apdovanojimų sugrįžo 2013-iais. Jos filmas „Aurora“ tąkart buvo įvertintas septyniose kategorijose. 2014-ieji buvo skirti „Lošėjui“. Ignas Jonynas į sceną lipo du kartus – atsiimti geriausio filmo ir geriausio režisieriaus statulėlių. „Sidabrine gerve“ buvo įvertinti filmo pagrindinį vaidmenį sukūręs Vytautas Kaniušonis, kompozitoriai Paulius Kilbauskas ir Domas Strupinskas, dailininkas Nerijus Narmontas. 2015 m. geriausiu filmu tapo Alantės Kavaitės „Sangailės vasara“,  pagrindinę heroję suvaidinusi Julija Steponaitytė buvo pripažinta geriausia aktore. 2016 m. nugalėtoju tapo aštuntasis Š. Barto pilnametražis filmas „Ramybė mūsų sapnuose“, pelnęs penkias„Sidabrines gerves“. Pernai „Sidabrinių gervių ceremonija“  įsimintinė  filmo „Šventasis“ kūrybinei grupei. Ši itin didelio populiarumo kino teatruose sulaukusi drama buvo nominuota vienuolikoje kategorijų ir laimėjo šešias „Gerves“: Andrius Blaževičius atsiėmė geriausio filmo, geriausio režisieriaus ir drauge su Marija ir Tekle Kavtaradzėmis geriausio scenarijaus apdovanojimus. Marius Repšys buvo pripažintas geriausiu aktoriumi, o Gelminė Glemžaitė ir Valentintas Krulikovskis geriausiais antraplaniais aktoriais.

 

Šiais metais geriausiu filmu pretenduoja tapti Eglės Vertelytės pilnametražis debiutas „Stebuklas“, Sergejaus Loznicos drama „Nuolankioji“, Giedrės Beinoriūtės „Kvėpavimas į marmurą“ bei Šarūno Barto naujausias filmas „Šerkšnas“. Visus 2018 m. apdovanojimų nominantus galima rasti https://bit.ly/2s4MS1z.

Žymos:
LiKA inf.,
Kadras iš filmo „Eurazijos aborigenas“
Kadras iš filmo „Eurazijos aborigenas“
Kadras iš filmo „Kolekcionierė“
Kadras iš filmo „Kolekcionierė“