7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

Parengė Ž. P.
Nr. 20 (1257), 2018-05-18
Kinas
Ermanno Olmi
Ermanno Olmi

Mirė Ermanno Olmi

Gegužės 5 d. mirė italų režisierius, scenaristas, prodiuseris Ermanno Olmi. Jis gimė 1931 m. Bergame ir daugumą savo filmų sukūrė gimtajame Lombardijos regione. Olmi studijavo aktorystę. 6-ajame dešimtmetyje pradėjo kurti reklaminius, mokomuosius ir mokslo populiarinimo filmus. Didžiajame kine debiutavo 1959 m. filmu „Laikas sustojo“ („Il tempo si e fermato“). Didelę įtaką Olmi kūrybai darė italų neorealizmas. Nuo 1963 m. Olmi bendradarbiavo su televizija, kūrė trumpo metražo, dokumentinius, vaidybinius filmus, sąmoningai likdamas kino pramonės pakraščiuose. Tai jam leido išsaugoti savitą stilių, kuriam būdingi ilgi lėti kadrai, neprofesionalūs aktoriai, filmavimas autentiškuose interjeruose bei pleneruose, filosofinei parabolei artimas pasakojimas. Olmi filmuose juntamas jautrumas socialinei neteisybei, didelė krikščionybės įtaka.

 

Olmi sukūrė per šešiasdešimt filmų, pelniusių svarbiausius pasaulio ir italų kino apdovanojimus. Olmi filmas, kurio pagrindas – jo šeimos istorija, „Batų medis“ („L’albero degli zoccoli“) 1978 m. Kanuose apdovanotas „Auksine palmės šakele“. Lietuvoje rodyta „Legenda apie šventąjį girtuoklį“ („La Leggenda del santo bevitore“, 1988) apdovanota Venecijos kino festivalio „Auksiniu liūtu“. 1982 m. kartu su Paolo Valmarana įkūręs kino mokyklą „Ipotesi Cinema“, Olmi tapo jaunosios kino kūrėjų kartos mokytoju ir autoritetu. Net ir sunkiai sirgdamas Olmi daug dirbo. Jo paskutinis pilno metražo filmas „Tomerrano i prati“ (2014) pasakoja apie tragiškus Pirmojo pasaulinio karo įvykius.

 

„Dar viena gyvenimo diena“

Internete jau galima pamatyti animacinio filmo „Dar viena gyvenimo diena“ („Jeszcze jeden dzień życia“), sukurto pagal garsaus lenkų publicisto Ryszardo Kapuścińskio knygą, reklaminį klipą. „Dar viena gyvenimo diena“ – reportažas iš pilietinio karo Angoloje 1975-aisiais. Rašytojas ten praleido paskutinį konflikto mėnesį. Nors Kapuścińskis ir anksčiau buvo dirbęs karo korespondentu, Angoloje praleistas laikas paliko atspaudą jo psichikoje. Jis rašė: „Būta tokių situacijų, kai žmogus jau žino, kad negyvens, ir kiekvieną dieną su palengvėjimu sako: „O, praėjo dar viena diena, dar viena manęs laukia. Bet ne daugiau.“

 

Pagrindinis filmo veikėjas yra reporteris, išsirengęs į mirtinai pavojingą kelionę po pilietinio karo apimtą šalį. Tragiški įvykiai pakeičia jį ir kaip žmogų, ir kaip žurnalistą. Filmo sumanytojas – ispanų kino ir televizijos režisierius bei scenaristas Raúlis de la Fuente. Bendros belgų, ispanų, vokiečių, lenkų ir vengrų gamybos filmą, kurio premjera numatoma Kanuose, jis režisavo kartu su Damianu Nenow.

 

Reklaminį klipą galima pasižiūrėti čia:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=WbL5uMUbnJ8

 

Jordanas Peele’as kurs filmą „Mes“

Vieno originaliausių pastarojo meto siaubo filmų „Pradink“ autorius Jordanas Peele’as oficialiai pristatė savo naują projektą. Trilerio, veiksmo ir saubo filmų mišinį „Mes“ Peelas vėl kurs pagal savo scenarijų. Kol kas žinoma, kad tai bus pasakojimas apie dvi įsimylėjėlių poras – afroamerikiečius ir baltuosius. Ekranuose filmas pasirodys ateinančių metų kovo 15 dieną.

 

„Juodasis rusas“

Prodiuseris Aleksandras Rodnianskis („Leviatanas“, „Nemeilė“, Daktaras Richteris“) rengiasi kurti filmą apie Fredericką Bruce’ą Thomasą (1872–1928), vadintą „juoduoju rusu“. Gimęs buvusių vergų šeimoje JAV, jis atsidūrė Europoje, įvairiose šalyse dirbo nešiku ir padavėju. Pirmojo pasaulinio karo išvakarėse Thomasas persikėlė į Rusiją, įsikūrė Maskvoje, tapo vienu geriausių restauratorių ir teatrų bei estrados aikštelių savininku – Fiodoru Tomasu, milijonieriumi ir Rusijos imperijos piliečiu. Atėjus į valdžią bolševikams, jis pabėgo į Konstantinopolį (dabar Stambulas), kur vėl tapo rasistų taikiniu. Thomaso istoriją knygoje „Juosasis rusas“ aprašė Jeilio universiteto profesorius Vladimiras Aleksandrovas. Kol kas neaišku, kas bus filmo režisierius.

 

Ralphas Fiennesas vaidins naujame Johno Michaelo McDonagho filme

Ralphas Fiennesas vaidins naujame Johno Michaelo McDonagho („Trijų stendų prie Ebingo, Misūryje“ režisieriaus brolis) filme „Atleistasis“ („The Forgiven“). Filmo pagrindas – Lawrence’o Osborne’o romanas, pasakojantis apie vieno nelaimingo įvykio pasekmes. Fienneso ir Rebeccos Hall herojai, sutuoktiniai Deividas ir Džo, pakeliui į seno draugo poilsiavietėje vykstančią šventę automobiliu mirtinai partrenkia berniuką. Atvykusi į šventę pora, kol aplink linksminasi svečiai, turės apsispręsti, kaip gyventi toliau.

 

Roschdy Zemas ir Sara Forestier vaidins Arnaud Desplechino filme

Pernai Kanų kino festivalį atidaręs Arnaud Desplechino filmas „Izmaelio fantomai“ („Les Fantômes d’Ismael“) taip ir nepasiekė Lietuvos ekranų. Šiemet festivalio išvakarėse pasirodė žinia, kad režisierius rengiasi kurti dešimtą pilno metražo filmą, kuris vadinsis „Roubaix“. Jo veiksmas prasidės Kalėdų vakarą, veikėjai bus du policininkai – Daudas ir Luji, tiriantys senos ponios nužudymą. Du ponios kaimynai – jaunų narkomanų pora – sulaikyti. Klausydamasis jų žodžių Daudas randą būdą, kaip šiems žudikams sugrąžinti žmogiškumą. Desplechinas paskelbė, kad filme vaidins aktoriai, su kuriais anksčiau jam neteko dirbti. Tai Roschdy Zemas, Antoine’as Reinartzas (neseniai apdovanotas „Cezariu“ už antraplanį vaidmenį filme „120 dūžių per sekundę“) ir Sara Forestier.

Ermanno Olmi
Ermanno Olmi
Aleksandras Rodnianskis
Aleksandras Rodnianskis
Ralph Fiennes
Ralph Fiennes
Sara Forestier
Sara Forestier