7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kauno kino festivalį atidarys Venecijoje apdovanotas filmas „Užmaršties eilės“

TKF inf.
Nr. 39 (1233), 2017-11-24
Kinas Anonsai
Kadras iš filmo „Užmaršties eilės“
Kadras iš filmo „Užmaršties eilės“

Lapkričio 30 dieną į Kauno kino centrą „Romuva“ bei kitas erdves sugrįžtantis Tarptautinis Kauno kino festivalis siūlo filmus, kviečiančius kitaip pažvelgti į supančią kasdienybę. Jubiliejinio dešimtojo kino festivalio programoje – daug socialiai angažuotų filmų, reaguojančių į aktualius politinius bei socialinius klausimus. Šiemet festivalį atidarys JAV gyvenančio Irano režisieriaus Alirezos Khatami filmas „Užmaršties eilės“ ( „Los Versos del Olvido“, 2017). Į Kauną pristatyti šio tarptautiniuose kino festivaliuose pripažinto filmo atvyks pats režisierius.

 

„Užmaršties eilės“ prabyla apie plonytę ribą tarp atminties ir užmaršties. Pagrindinis filmo veikėjas atrodo nužengęs iš Jorge’s Luiso Borgeso kūrinių – tai senyvas lavoninės darbuotojas, prisimenantis viską, tik ne vardus. Jo kasdienybė – augalų priežiūra ir skausminga prievolė parodyti žmonėms jų artimųjų palaikus. Mieste įvykus protestui ir policijai lavoninėje paslėpus šių neramumų aukas, čia patenka ir nežinomos jaunos moters palaikai.

 

Kalbėdamas apie mirtį, filmas kviečia švęsti gyvenimą – jo trapumą, trumpalaikiškumą ir grožį. Pasak Khatami, „žmogiškojo laiko baigtinumas ir mirties neišvengiamybė sukūrė galimybę filme tyrinėti ryšį tarp istorijos, atminties, vaizduotės ir kalbos”. Tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje kylant vis daugiau klausimų, kaip įamžinti  apie istorines traumas, „Užmaršties eilės“ į šią problemą žvelgia, pasitelkdamos  magiškąjį  realizmą. Anot režisieriaus, ,,šis filmas – tikrų įvykių įkvėpta istorinės amnezijos, atminties politikos ir užmaršties refleksija, atiduodanti duoklę tiems, kurie kovoja už pamirštųjų atminimą“. Khatami sako: „Daugmetų neturėjau pakankamai drąsos darsyk pažvelgti į šiuos prisiminimus. Tik perkėlęs juos į kitą kalbą ir į kitokį geografinį kontekstą, aš pagaliau galiu apie tai  kalbėti ir suprasti, kaip istorinės amnezijos procesai leidžia šiam smurtui pasikartoti“.

 

Pasaulinė „Užmaršties eilių“ premjera įvyko Tarptautiniame Venecijos kino festivalyje. „Orizzonti“ programoje filmas laimėjo geriausio scenarijaus, FIPRESCI geriausio filmo, INTERFILM  apdovanojimus. Alirezos Khatami pilno metražo debiutas kupinas kontempliatyvaus sąmojo ir švelnaus humoro, derina politinį ir asmeninį kontekstą, pasakodamas  magiškojo realizmo nutviekstą istorijąapie vieno žmogaus misiją ištaisyti pasaulio neteisybes. Tarptautinis Kauno kino festivalis džiaugiasi, galėdamas žiūrovus pakviesti į šio filmo premjerą Baltijos šalyse.

Žymos:
TKF inf.,
Kadras iš filmo „Užmaršties eilės“
Kadras iš filmo „Užmaršties eilės“