7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 19 (1213), 2017-05-12
Kinas Trumpai
Kadras iš filmo „Moliūgėlio gyvenimas“
Kadras iš filmo „Moliūgėlio gyvenimas“

Du nauji „Moliūgėlio gyvenimo“ autoriaus projektai

Animacinis filmas „Moliūgėlio gyvenimas“ sulaukė didžiulės sėkmės – filmą gali pamatyti net Lietuvos žiūrovai, jo autorius Claude’as Barras tapo vienu įtakingiausių kūrėjų. Kalbama, kad „Moliūgėlio gyvenimas“ bus nominuotas 2017 metų „Oskarui“. Neseniai Štutgarte, kur vyko specialiesiems kino efektams skirta konferencija, režisierius pranešė apie du savo naujus projektus. Pirmasis bus animacinis filmas apie miškų naikinimą. Pasak Barras, tai pakankamai klasikinis projektas. Filmo veiksmas nukels į Borneo, jo veikėjai bus maža mergaitė ir orangutanas. Antrasis projektas – Edipo mito ekranizacija. Kurdamas šio filmo koncepciją, režisierius kreipėsi į specialistus, kad šie padėtų apsispręsti, kiek metų turėtų būti filmo herojui. Tai bus mažo biudžeto eksperimentinis filmas.

 

Antoine’as Fuqua kurs filmą apie Fredą Hamptoną

Antoine’as Fuqua („Išbandymų diena“, „Šaunioji septyniukė“) rengiasi kurti filmą apie Fredo Hamptono gyvenimą. Hamptonas – radikalaus afroamerikiečių judėjimo „Juodosios panteros“ („Black Panthers“) lyderis, jo trumpas gyvenimas tapo legenda. „Juodosios panteros“ skelbėsi revoliuciniu judėjimu, kovojančiu už jaunųjų afroamerikiečių teises. Filmo pagrindu taps knyga „Fredo Hamptono nužudymas“ („The Assassination of Fred Hampton: How the FBI and the Chicago Police Murdered a Black Panther“). Miegantis Hamptonas buvo nužudytas policininkų ir FTB agentų 1969-aisiais, jo žudikus teismas išteisino, o dvidešimt vienerių kovotojas tapo judėjimo ikona ir kankiniu. Tačiau dabar Fuqua turi baigti savo 2014 m. filmo „Ekvalaizeris“ tęsinį. „Ekvalaizerio 2“ premjera numatyta 2018 rugsėjo 19 dieną.

 

Brianas De Palma grįžta į filmavimo aikštelę

Praėjus penkeriems metams po filmo „Nuodėminga aistra“ pasirodymo, amerikiečių režisierius Brianas De Palma rengiasi grįžti į filmavimo aikštelę. Jis kurs bendros Prancūzijos, Belgijos, Danijos ir Ispanijos gamybos trilerį „Domino“, kuriame vaidins Nikolajus Coster-Waldau ir Christina Hendricks. Jų veikėjai – žudiką gaudantys danų policininkai. Jie nežino, kad įtariamasis susijęs su CŽV ir bando susekti Europai grėsmę keliantį teroristų tinklą.

 

Naujas Paulo Thomaso Andersono vaizdo klipas

Paulas Thomasas Andersonas („Magnolija“) vis dar laiko paslaptyje būsimą filmą „The Phantom Thread“ ir viską, kas su juo susiję. Žinoma tik, kad jame ir vėl vaidina Danielis Day-Lewisas, o veiksmas rutuliojasi aukštosios mados sluoksniuose 6-ajame XX a. dešimtmetyje. Tačiau režisierius neslepia vis naujų vaizdo klipų. Andersonas jau sukūrė klipus: „Radiohead“ („Daydreaming“), Joannos Newsom („Divers“), Fionos Apple („Hot Knife“) dainoms. Neseniai internete pasirodė grupės HAIM dainai „Right Now“ Andersono sukurtas vaizdo klipas, kurį galima pasižiūrėti čia:

 

 

Andrejaus Tarkovskio filmai nemokamai

Kino studija „Mosfilm“ įkėlė Andrejaus Tarkovskio filmus į „YouTube“. Čia nemokamai galima pasižiūrėti „Ivano vaikystę“, „Andrejų Rubliovą“, „Soliarį“, „Stalkerį“, „Veidrodį“. Filmai geros kokybės, su angliškais subtitrais.

Andrejus Tarkovskis (1932–1986) – vienas garsiausių rusų kino režisierių. Jo kūryba paveikė įvairių pasaulio šalių kinematografininkus.

 

„Kalifornijos svajų“ režisierius kurs serialą apie Paryžių

Šių metų „Oskarų“ ceremonijoje triumfavęs Damienas Chazelle’is kurs muzikinį serialą „Edis“ („The Eddy“). Kol kas apie serialą žinoma nedaug – veiksmo vieta taps Paryžius, herojais – klubas, jo savininkas ir muzikantai. Scenarijų rašys Jackas Thone’as, muziką – Glenas Ballardas, prodiuseriu bus Alana Poulas. Dar neaišku, koks televizijos kanalas rodys serialą, bet akivaizdu, kad problemų su „Edžio“ pardavimu nebus. Tačiau serialo dar teks palaukti, kol Chazelle’is užbaigs kitą projektą – filmą „Pirmasis žmogus“ („First Man“), kuriame Ryanas Goslingas vaidins astronautą Neilą Armstrongą. Šio filmo premjera numatoma 2018 m. spalio 12 dieną.

Televizijos serialą rengiasi kurti ir geriausio filmo „Oskaru“ šiemet apdovanotas Barry Jenkinsas. „Mėnesienos“ autorius rengiasi ekranizuoti „The Underground Railroad“, televizijos projektus rengia ir Davidas Fincheris bei Davidas O. Russellas.

 

Glebas Panfilovas ekranizuos „Vieną Ivano Denisovičiaus dieną“

Rusų režisierius Glebas Panfilovas („Ugnyje kelio nėra“, „Valentina“, „Pradžia“) rengiasi perkelti į ekraną Aleksandro Solženicyno romaną „Viena Ivano Denisovičiaus diena“. Apie tai pranešė rašytojo našlė Natalija Solženicyna. Filmas turėtų pasirodyti ateinančiais metais, kai bus minimas Solženicyno šimtosios gimimo metinės. Panfilovas jau yra ekranizavęs rašytojo romaną „Pirmame rate“ („V kruge pervom“).

 

Alanas Delonas filmuosis paskutiniame filme

Prancūzų aktorius Alainas Delonas (g.1935) paskelbė, kad baigia savo kino karjerą. Paskutinį, kol kas dar be pavadinimo jo filmą režisuos Patrice’as Leconte’as, aktoriaus partnerė bus Juliette Binoche. Tai bus pasakojimas apie pagyvenusių žmonių meilę. Delonas nesukūrė didelių vaidmenų nuo pat 2008-ųjų, kai suvaidino Cezarį viename iš filmų apie Asterikso nuotykius. Tačiau atsisveikindamas su kinu aktorius sakė, kad neatsisakys vaidinti teatre. Delonas debiutavo kine 1957-aisiais, geriausius vaidmenis jis sukūrė Rene Clement’o, Luchino Visconti, Michelangelo Antonioni, Jeano-Pierre’o Melville’io, Josepho Losey’io filmuose.

 

Parengė Ž. P.

Kadras iš filmo „Moliūgėlio gyvenimas“
Kadras iš filmo „Moliūgėlio gyvenimas“
Antoine Fuqua
Antoine Fuqua
Nikolaj Coster-Waldau
Nikolaj Coster-Waldau
Andrejus Tarkovskis
Andrejus Tarkovskis
Damien Chazelle
Damien Chazelle
Kadras iš Glebo Panfilovo serialo pagal Aleksandro Solženicyno romaną „Pirmame rate“
Kadras iš Glebo Panfilovo serialo pagal Aleksandro Solženicyno romaną „Pirmame rate“
Alainas Delonas Luchino Visconti filme „Leopardas“
Alainas Delonas Luchino Visconti filme „Leopardas“