7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 8 (1202), 2017-02-24
Kinas Trumpai
Danuta Szaflarska
Danuta Szaflarska

Mirė Danuta Szaflarska

Sekmadienį (vasario 19 d.) mirė lenkų kino ir teatro legenda Danuta Szaflarska. Ji gimė 1915 metais. 1939-aisiais baigė Varšuvos teatro institutą ir tų pačių metų rugpjūčio 23 d. atvyko į Vilnių, kur rudenį debiutavo „Teatr na Pohulance“ scenoje. Antrojo pasaulinio karo metais aktorė vaidino Vilniuje, čia 1941-aisiais ją surado sužadėtinis Janas Ekiertas. Tačiau jie susituokė jau Krokuvoje, paskui išvyko į Varšuvą. Ten Szaflarska vaidino pogrindiniame „Armia Krajowa“ teatre. 1944 m. ji dalyvavo Varšuvos sukilime.

 

Po karo Szaflarska vaidino Krokuvos Senajame teatre, vėliau Lodzės Kameriniame teatre ir visuose svarbiausiuose Varšuvos teatruose. Net ir sulaukusi 100 metų, Szaflarska pasirodydavo Varšuvos teatro „Teatr Rozmaitości“ scenoje. Į teatrą 2001 m. ją pakvietė Grzegorzas Jarzyna. 2010-aisiais, kai buvo oficialiai priimta į šį teatrą, Szaflarska juokavo, kad gavo etatą, nes neturi konkurenčių. Iki paskutinės akimirkos ji rengėsi naujo spektaklio premjerai.

 

1946 m. Leonas Buczkowskis pakvietė Szaflarską vaidinti pirmame pokario metais Lenkijoje kurtame vaidybiniame filme „Uždraustos dainos“ („Zakazane piosenki“), kur aktorės partneris buvo taip pat Vilniaus teatralų numylėtinis Jerzy Duszyńskis. Po šio filmo jauna aktorė tapo žiūrovų numylėtine ir pirmąja lenkų pokario kino žvaigžde, jos veidas papuošė pirmojo žurnalo „Film“ numerio viršelį. Nuo 6-ojo dešimtmečio ji reguliariai vaidino kine, bet vis dažniau antro plano vaidmenis.

 

Kinas aktorę vėl prisiminė 10-ajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. Szaflarskos sugrįžimas siejamas su režisiere Dorota Kędzierzawska. Visus svarbiausius lenkų kino apdovanojimus Szaflarskai atnešė vaidmenys šios režisierės vaidybiniuose filmuose „Velniai, velniai“ („Diabły, diabły“, 1991), „Niekas“ („Nic“, 1998) , „Laikas mirti“ („Pora umierać“, 2007. 2012 m. Kędzierzawska sukūrė dokumentinį filmą apie Szaflarską „Kitas pasaulis“ („Inny świat“). Šiame filme aktorė sakė: „Kai baigsiu vaidinti, tada galėsiu ir mirti.“

 

Szaflarska buvo ne tik talentinga ir darbšti. Ji pasižymėjo neįtikėtinu humoro ir gyvenimo džiaugsmo jausmu, kurį prisimins kiekvienas, bent kartą sutikęs aktorę teatre, ekrane ar gyvenime.
 

„Auksinis lokys“ – vengrų režisierei

Šeštadienį baigėsi 67-asis tarptautinis Berlyno kino festivalis. Žiuri, kuriam vadovavo režisierius Paulas Verhoevenas, „Auksinį lokį“ skyrė vengrų režisierės Ildikó Enyedi filmui „Kūnas ir siela“ („Teströl és lélekröl“). Tai pasakojimas apie meilę, kurio herojai – skerdyklos direktorius ir skerdyklą tikrinanti inspektorė. Kai paaiškėja, kad abu veikėjai mato tą patį sapną, kuriame jie pavirsta elniais, prasideda jų suartėjimas. Enyedi Lietuvos žiūrovams pažįstama iš originalaus stiliaus filmo „Mano XX amžius“ (1989), kuriame pagrindinius vaidmenis sukūrė Dorota Segda ir Olegas Jankovskis.

 

Didžiuoju žiuri prizu apdovanotas Alaino Gomis filmas „Felisitė“ („Félicité“, Prancūzija, Senegalas). Trečią pagal svarbą festivalio apdovanojimą „Sidabrinį lokį“ – Alfredo Bauerio prizą gavo Agnieszkos Holland trileris „Gulėti paslikam“ („Pokot“). Už geriausią režisūrą „Sidabriniu lokiu“ apdovanotas suomių režisierius Aki Kaurismäki, kurio filmas „Kita vilties pusė“ („The Other Side of Hope“) laikytas rimčiausiu kandidatu į „Auksinį lokį“. Geriausia aktore tapo Kim Min-hee, suvaidinusi pagrindinį vaidmenį P. Korėjos režisieriaus Hong Sangsoo filme „Naktį viena paplūdimyje“ („On the Beach at Night Alone“), „Sidabrinis lokys“ už geriausią vyro vaidmenį paskirtas Georgui Friedrichui už vaidmenį vokiečių režisieriaus Thomaso Arslano filme „Tyki naktis“ („Helle Nachte“). „Sidabrinis lokys“ už geriausią scenarijų atiteko Gonzalo Mazai ir Sebastianui Lelio už filmą „Fantastiška moteris“ („Una Mujer Fantastica“, Čilė). „Sidabrinis lokys“ už meninį indėlį – rumunų režisieriaus Calino Peterio Netzerio filmo „Ana, mano meilė“ („Ana, mon amour“) montuotojai Danai Bunescu.

 

2016 m. ES kino teatrų lankytojų skaičius buvo didžiausias nuo 2004-ųjų

Europos audiovizualinė observatorija (European Audiovisual Observatory / Observatoire européen de l'audiovisuel) vykstant Berlyno kino festivaliui, paskelbė pirmuosius 2016 m. Europos kino teatrų lankomumo duomenis. Europos Sąjungos kino teatrų lankomumas pernai ūgtelėjo 1,6 proc. – parduota 994 milijonai bilietų. Tai 16 milijonų daugiau nei 2015 m. ir daugiausia nuo 2004 metų. Įskaitant ES nepriklausančias Europos teritorijas, 2016 m. parduotų bilietų skaičius yra didžiausias per kelis pastaruosius dešimtmečius ir siekia daugiau kaip 1,27 milijardų.

2016 m. lankytojų skaičiaus augimas ES šalyse buvo palyginti vienodas: kino teatrų lankomumas augo 19 ir sumažėjo 5 iš 24 ES rinkų, pateikusių pirminius duomenis. ES kino teatrų lankomumą visų pirma skatino didelis prieaugis Prancūzijoje (+7,4 mln., +3,6 proc.), Lenkijoje (+7,4 mln., +16,6 proc.), Ispanijoje (+7,2 mln., +7,5 proc.) ir Italijoje (+5,8 mln., +5,4 proc.). Verta paminėti ir rekordinį prieaugį Čekijoje (+2,7 mln., +20,6 proc.) bei Slovakijoje (+1,1 mln., +23,4 proc.): šiose šalyse bilietų pardavimas pasiekė dar neregėtą mastą. Kino teatrų lankomumas reikšmingai sumažėjo tik dviejose ES šalyse: Vokietijoje palyginti su 2015 m. parduotų bilietų skaičius nukrito 18,1 mln. (13,0 proc.), iš dalies dėl menkesnio susidomėjimo nacionaliniais filmais, o D. Britanijoje – 3,7 mln. (2,1 proc.).

Už ES ribų išaugo trejus metus iš eilės sąstingio apimta Rusijos rinka: 9,6 proc. iki 191 milijonų. Tai rekordinis lygis, padėjęs sustiprinti antrą Rusijos vietą Europoje pagal kino teatrų lankytojų skaičių. Šeštoje didžiausioje Europos kino rinkoje – Turkijoje lankomumas mažėjo antrus metus iš eilės ir nukrito 3,6 proc. iki 58,3 milijonų parduotų bilietų. Norvegijoje užfiksuotas didžiausias kino teatrų lankomumas per pastaruosius 40 metų: parduotų bilietų skaičius augo 9 procentais iki 13,1 milijonų.

Kitaip nei 2015 m., kai ES rinkose išsiskyrė amerikiečių filmai „Žvaigždžių karai VI“, „Pakalikai“ ir „Spektras“ – į juos buvo parduota po maždaug 38 milijonų bilietų, 2016-aisiais nė vienas JAV filmas nesurinko kaip 30 milijonų žiūrovų. Tarp ES populiariausių filmų yra animaciniai „Slaptas augintinių gyvenimas“, „Žuvytė Dorė“, „Džiunglių knyga“ ir „Zootropolis“, vaidybiniai filmai „Fantastiniai gyvūnai ir kur juos rasti“, „Šelmis-1. Žvaigždžių karų istorija“, „Žvaigždžių karai VII“, „Deadpool“ ir „Kapitonas Amerika. Pilietinis karas“

Palyginti su 2015 m., ES sukurtų filmų rinkos dalis išaugo 11-oje ir sumažėjo 13-oje iš 24 ES rinkų, pateikusių 2016 m. duomenis. Didžiausia nacionalinės produkcijos rinkos dalis vėl buvo Prancūzijoje (35,3 proc.), antroje vietoje – Čekija (29,5 proc.), po jos – Suomija (28,9 proc.) ir Italija (28,7 proc.). Už ES ribų didžiausia nacionalinės produkcijos rinkos dalis buvo Turkijoje. 2016 m. šioje šalyje sukurti filmai surinko 53,4 procentų žiūrovų.

 

Eva Green vaidina rašytoją Virginią Woolf

Britų režisierė Chanya Button kuria filmą – rašytojų Virginios Woolf ir Vitos Sacville-West draugystės ir meilės kroniką. Filmas vadinsis „Vita & Virginia“. Jis apims 1927–1928 metų įvykius. Tada Woolf parašė vieną svarbiausių savo kūrinių – romaną „Orlandas“. Pasak režisierės, tai bus jausminga meilės istorija. Woolf vaidina Eva Green, Sacville-West – Gemma Arterton. Beje, originalią esė apie rašytojas yra sukūręs lenkų režisierius Andrzejus Żulawskis.

 

Filmai apie lietuvių menininkus

Režisieriai Juozas Matonis ir Vytautas Damaševičius kviečia pamatyti jų sukurtus filmus iš ciklo „Menininkų portretai“ internetinėje erdvėje.

Filmus rasite čia: https://www.youtube.com/channel/UCbE4O3BonI76wFLmMqe6llQ/videos?sort=dd&view=0&shelf_id=0

 

Jaredas Leto debiutuos režisūroje

Aktorius ir roko dainininkas Jaredas Leto, kurį rudenį pamatysime Denis Villeneuve’o filme „Blade Runner 2049“, metų pabaigoje pradės kurti „77“ – vaidybinį filmą, kurio scenarijų beveik prieš dvidešimt metų parašė vienas svarbiausių šių dienų amerikiečių kriminalinių romanų kūrėjas Jamesas Ellroy’us. Filmo veiksmas nukels į 1974-ųjų Los Andželą, kur du detektyvai tiria savo kolegos nužudymą ir turtingos paveldėtojos pagrobimą. Kol kas neskelbiama nei kas vaidins filme, nei jo pasirodymo data. Leto netrukus vaidins menininką Andy Warholą. Šis biografinis filmas vadinsis „Warhol“.

 

Larsą von Trierą įkvėpė Donaldas Trumpas

Jau rašėme, kad Larsas von Trieras pradeda filmą „Namas, kurį pastatė Džekas“ („The House That Jack Built“). Neseniai interviu „Guardian“ režisierius pareiškė, kad filmo personažą – serijinį žudiką, kurį vaidins Mattas Dillonas, įkvėpė JAV prezidentas Donaldas Trumpas. Režisierius sakė, kad „Namas, kurį pastatė Džekas“ skirtas idėjai, pasak kurios gyvenimas yra šlykštus ir nežmoniškas, o tai, deja, įrodo Homo Trumpus iškilimas. Filmavimas prasidės kovą, filmo veikėjas bus žudikas, kuris 8-ajame ir 9-ajame dešimtmečiais Vašingtone, vis labiau rizikuodamas, bando įvykdyti tobulą žmogžudystę.

 

Jake’as Gyllenhaalas vaidins Jacques’o Audiard’o vesterne

Amerikiečių aktorius Jake’as Gyllenhaalas prisijungė prie vesterno „The Sisters Brothers“, kurį šią vasarą filmuos prancūzų režisierius Jacques’as Audiardas’as („Dipanas“, „Pranašas“, „Iš kraujo ir rūdžių“), grupės. Jo partneriai filme bus Joaquinas Phoenixas ir Johnas C. Reilly’s. Tai bus pirmasis anglų kalba kurtas Audiard’o filmas. Jo pagrindas – Patricko DeWitto romanas „Sistersų broliai“ („The Sisters Brothers“), pasakojantis dviejų brolių, kurie 1851-aisiais Oregone nori nužudyti aukso ieškotoją, apvogusį jų šefą, istoriją.

 

Skiriama Andrejaus Tarkovskio jubiliejui

Sankt Peterburge, Stroganovų rūmuose, kuriuose įsikūręs Rusų muziejaus filialas, šiemet planuojama atidaryti kino režisieriaus Andrejaus Tarkovskio tapybos ir grafikos darbų, nuotraukų, archyvinių dokumentų parodą. Taip pat rūmuose bus surengta Tarkovskio filmų retrospektyva. Aštuonių Tarkovskio filmų retrospektyva praėjusią savaitę prasidėjo Japonijoje. Devyniuose šalies miestuose filmai rodomi originalo kalba su japoniškais subtitrais. Ši retrospektyva – tradicinio Rusijos kultūros festivalio Japonijoje dalis. Šiemet rusų režisieriui būtų suėję 85-eri, todėl jubiliejinių rodymų, matyt, pasaulyje bus ir daugiau.

 

Parengė Ž.P.

Danuta Szaflarska
Danuta Szaflarska
Andrejus Tarkovskis
Andrejus Tarkovskis
Eva Green
Eva Green
Jake Gyllenhaal
Jake Gyllenhaal
Jared Leto
Jared Leto
Karas iš filmo „Kita vilties pusė“
Karas iš filmo „Kita vilties pusė“
Lars von Trier
Lars von Trier
Kadras iš filmo „Kūnas ir siela“
Kadras iš filmo „Kūnas ir siela“