7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 34 (1186), 2016-10-28
Kinas Trumpai
Broliai Ethanas ir Joelis Coenai
Broliai Ethanas ir Joelis Coenai

Broliai Coenai kurs filmą apie „Silk Road“

Broliai Ethanas ir Joelis Coenai praėjusią savaitę pasirašė kontraktą su Holivudo studija „Fox“. Būsimas jų filmas pasakos apie 2013 metais uždarytą liūdnai pagarsėjusį interneto portalą „Silk Road“, kuriame buvo prekiaujama nelegaliomis prekėmis, narkotikais, vaikų pornografija. Filmo veikėjas bus portalo savininkas Rossas Williamas Ulbrichtas. Jis nuteistas kalėti iki gyvos galvos už narkotikų prekybą bei pinigų plovimą ir dabar atlieka bausmę. „Fox“ tikisi, kad projektas bus baigtas per artimiausius trejus metus.

 

Sausį pasirodys naujas Martino Scorsese filmas

Po „Volstryto vilko“ premjeros praėjo treji metai ir režisieriaus gerbėjai pasiilgo jo naujų kūrinių. Tad žinia tikrai gera – naujausias Martino Scorsese filmas „Tyla“ („Silence“) ekranuose pasirodys ateinančių metų sausį. Tai bus japonų rašytojo Shusaku Endo romano ekranizacija. Veiksmas perkels į XVII a. Japoniją. Čia atvykę skleisti krikščionybės du misionieriai jėzuitai apkaltinami padarę nusikaltimą. Pagrindinį vaidmenį „Tyloje“ sukūrė Andrew Garfieldas, taip pat filme vaidina Liamas Neesonas, Adamas Driveris, Ciaránas Hindsas ir Tadanobu Asano.

 

Kirsten Dunst ekranizuos Sylvios Plath „Stiklo gaubtą“

34-erių amerikiečių aktorė Kirsten Dunst („Melancholija“) jau sukūrė du trumpo metražo filmus – „Welcome“ (2007) ir „Bastard“ (2010). Dabar ji rengiasi debiutuoti pilnametražiu filmu. Tai bus amerikiečių poetės Sylvios Plath autobiografinio romano „Stiklo gaubtas“ („The Bell Jar“, 1963) ekranizacija. Pagrindinius vaidmenis režisierė skyrė Dakotai Fanning ir Jesse Plemonsui, kurie jau buvo susitikę serialo „Fargo“ filmavimo aikštelėje. Filmavimas prasidės 2017-ųjų pradžioje.

 

Naują Ango Lee filmą rodys tik du JAV kino teatrai

Niujorko kino festivalyje parodytas naujas Ango Lee („Kuprotas kalnas“, „Pi gyvenimas“) filmas „Billy Lynn’s Long Halftime Walk“. Lee mėgsta ekperimentuoti su nauja kino technika. Filmą „Pi gyvenimas“ jis filmavo 3D formatu ir beveik visą – neišeidamas iš paviljono. Naujausias filmas kurtas „Ultra HD“, 120 kadrų per sekundę greičiu, taip pat 3D formatu. Šį ambicingą režisieriaus projektą gali parodyti tik penki kino teatrai pasaulyje. Du iš jų yra JAV – Niujorke ir Los Andžele. Filmą taip, kaip jis buvo sumanytas, dar bus galima pasižiūrėti ir Taibėjuje, Pekine bei Šanchajuje, Europoje tokio kino teatro nėra.

 

Holivude sakoma, kad Lee eksperimentai svarbūs kino raidai – režisierius bando kurti naują kino kalbą, ieško naujų būdų emocionaliai įtraukti žiūrovą į veiksmą, paversti 3D formatą realistiškesniu. Režisierius yra prisipažinęs „The Hollywood Reporter“: „Tai ne tik filmas. Kuriu naują mediją ir viliuosi, kad žiūrovams tai patiks.“

 

Filmavimas pareikalavo ir aktorių pasiaukojimo – jie ne tik turėjo kurti vaidmenis, bet ir atsisakyti grimo, nes filmuojant „Ultra HD“ bet koks grimas kris į akis. Režisierius tvirtina, kad jam svarbiausia yra tyrinėti veidus: „Veidas – pats geriausiais žmogaus tyrinėjimo instrumentas. Mintis matyti veide, juntamos po oda susikaupusios emocijos. Drama reikalauja stambių planų.“

 

„Billy Lynn’s Long Halftime Walk“ nukelia į 2005-uosius. Tai pasakojimas apie jauną amerikiečių kareivį, sugrįžusį iš Irako. Jis buvo sužeistas, bet išgyveno ir tapo didvyriu. Kartu su tokiais pat kareiviais jis pakviečiamas į futbolo rungtynes, kur per pertrauką pasirodo apsuptas žvaigždžių. Kartu jis prisimena visą savo gyvenimą. Tačiau kritikai filmą priėmė gana šaltai ir dažnai vartojo žodį „sunkiasvoris“. Lee tikslas buvo priversti žiūrovus pasijusti pagrindinio veikėjo kailyje, nes nauja filmavimo technika neįtikėtinai padidina filmo realistiškumo įspūdį.

 

BAFTA siūlo pasiklausyti garsių scenaristų paskaitų

Visiems svajojantiems parašyti idealų scenarijų britų kino akademija BAFTA siūlo pasiklausyti garsių profesionalų paskaitų. Čia:

https://soundcloud.com/bafta/sets/screenwriters-lecture-series

jų įdėta 34. Tarp lektorių – „Niujorko gaujų“ scenaristas, rašytojas Kennethas Lonerganas, „Tonio Erdmano“ scenaristė ir režisierė Maren Ade.

 

Parengė Ž. P. 

Broliai Ethanas ir Joelis Coenai
Broliai Ethanas ir Joelis Coenai
Kadras iš filmo „Billy Lynn’s Long Halftime Walk“
Kadras iš filmo „Billy Lynn’s Long Halftime Walk“
Aktorė ir režisierė Kirsten Dunst
Aktorė ir režisierė Kirsten Dunst
Režisierė ir scenaristė Maren Ade
Režisierė ir scenaristė Maren Ade
Martinas Scorsese ir Andrew Garfieldas filmuojant „Tylą“
Martinas Scorsese ir Andrew Garfieldas filmuojant „Tylą“