7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 11 (1163), 2016-03-18
Kinas Trumpai
Kadras iš filmo „Šokių aikštelės dukterys“
Kadras iš filmo „Šokių aikštelės dukterys“

Mirė animacinių filmų kūrėjas Antanas Janauskas

Šių metų vasario 23 dieną, eidamas 79-uosius metus, po ilgos ir sunkios ligos mirė Lietuvos animacinių filmų kūrėjas Antanas Janauskas. Jis gimė 1937 m. birželio 20 d. Preidžiuose, Panevėžio rajone. 1965 m. baigė Telšių taikomosios dailės technikumą.

 

Dirbti Lietuvos kino studijoje Janauskas pradėjo 1965 metais. Nuo 7-ojo dešimtmečio Janauskas kūrė animacinius filmus, buvo aktyvus Lietuvos kino mėgėjų draugijos narys. Jo filmai pelnė ne vieną apdovanojimą mėgėjiško kino festivaliuose Lietuvoje ir užsienyje.

 

Lietuvai atgavus nepriklausomybę, 1991 metais A. Janauskas įsteigė savo studiją „A. Janausko animacinių filmų studija AJ“. Joje sukurti filmai – „Kėdė“ (1996 ), „Sekantis!“ (1996 ), „Užsisek saugos diržą!“ (1996 ), „Ovacijos“ (1998 ), „Perėja“ (1998 ), „Telegastrovizija“ (2000), „Trumpas sujungimas“ (2003) – buvo rodomi ir pelnė prizus daugelyje tarptautinių kino festivalių. Menininko kūryba išsiskyrė originalia animacijos technika.

 

Įteikti Lenkų kino akademijos apdovanojimai

Praėjusį pirmadienį įteikti Lenkų kino akademijos apdovanojimai „Auksiniai ereliai“. Geriausiu 2015 metų lenkų filmu tapo Małgorzatos Szumowskos „Kūnas“. Szumowska apdovanota už geriausią režisūrą, „Auksinius erelius“ pelnė ir pagrindinius vaidmenis filme sukūrę Maja Ostaszewska ir Januszas Gajosas. Aktoriui buvo įteiktas ir antras „Auksinis erelis“ – garbės apdovanojimas, skiriamas už gyvenimo nuopelnus.


Geriausio operatoriaus „Auksinis erelis“ paskirtas Arkadiuszui Tomiakui už filmą „Karbala“. Už geriausią scenarijų apdovanota Kinga Dębska, filmo „Mano dukterys – karvės“ režisierė ir scenaristė. Šiam filmui atiteko ir žiūrovų prizas. Už geriausią montažą apdovanota Agnieszka Glińska („11 minučių“). Metų atradimo „Auksinis erelis“ įteiktas filmo „Šokių aikštelės dukterys“ režisierei Agnieszkai Smoczyńskai. Januszo Majewskio filmas „Ekscentrikai, arba Saulėtoje gatvės pusėje“ sulaukė keturių „Auksinių erelių“ – už geriausius antro plano moters ir vyro vaidmenis Annai Dymnai ir Wojciechui Pszoniakui, už geriausią muziką Wojciechui Karolakui ir už geriausią garsą Krzysztofui Jastrząbui ir Mateuszui Irisikui. Lukaszo Barczyko filmas „Ispaniškas gripas“ apdovanotas „Auksiniais ereliais“ už geriausius kostiumus (Dorota Roqueplo, Andrzej Szenajch) ir scenografiją (Jagna Janicka).

 

Geriausiu dokumentiniu filmu tapo Marios Konwickos ir Kingos Dębskos „Aktorė“, geriausiu vaidybiniu serialu – Jaceko Filipiako ir Maciejaus Pieprzycos „Prokuroras“. Geriausio europietiško filmo „Auksinis erelis“ skirtas Paolo Sorrentino „Jaunystei“.

 

Filmus „Mano dukterys – karvės“, „11 minučių“, „Šokių aikštelės dukterys“ šiemet rodys „Kino pavasaris“.

Juliette Binoche ir Jessica Chastain tarp feministinės bendrovės steigėjų
Daug garsių kino asmenybių nusprendė įsteigti kino gamybos bendrovę, kuri gamins, platins ir reklamuos filmus, keičiančius moters įvaizdį didžiajame ekrane. Bendrovė „We do it together“ artimiausiu metu rengiasi prodiusuoti 6 trumpametražius 15 minučių filmus, kurių režisierės bus moterys. Pasak Binoche, pinigai, kuriuos uždirbs šie filmai, bus investuoti į kitus filmus: „Tai būdas sukurti bangą, kuri pakeis mąstymą.“ Šio projekto sumanymo autorė – italų prodiuserė Chiara Tilesi. Tarp steigėjų taip pat yra aktorės Queen Latifah ir Freida Pinto, režisierės Amma Asante, Katia Lund, Małgorzata Szumowska, kinų žvaigždė Zhang Ziyi.

 

Irène Jacob pristatys naują albumą

Krzysztofo Kieslowskio filmų „Dvigubas Veronikos gyvenimas“ ir „Trys spalvos. Raudona“ aktorė Irène Jacob kovo 25 dieną pristatys naują albumą, pavadintą „En bas de chez moi“ („Giliai manyje“). Tai antrasis aktorės albumas, kurio dainas ji parašė ir atlieka kartu su broliu Francisu. Pasak Jacob, šios dainos lyg pašto atvirukai, nes sukurtos tarp Niujorko, kur brolis gyvena jau dvidešimt metų, ir Paryžiaus, kur gyvena ji.

 

Dabar aktorė filmuojasi seriale „The Collection“. Jo veiksmas perkels į 1947-ųjų Paryžių, kur steigiami nauji aukštosios mados namai. Jacon šiame bendros britų ir prancūzų gamybos seriale vaidins siuvyklos vadovę, kuri kartu su dukra slapstėsi karo metais. Serialo režisierė – airė Derbhla Walsh.

 

Pirmąjį naujo Jacob albumo klipą „Žuvėdra“ galima pasižiūrėti čia:

http://www.allocine.fr/article/fichearticle_gen_carticle=18650952.html

 

Paskelbti seniausios rusų kino premijos „Nika“ nominantai

Kino premijai „Nikai“ šiemet buvo pristatyti 122 filmai – 53 vaidybiniai, 43 dokumentiniai ir 26 animaciniai. Iš jų išrinkti tie, kurie pretenduos į seniausius rusų kino apdovanojimus. Geriausio metų filmo „Nikei“ nominuoti Dmitrijaus Meschijevo „Batalionas“, Sergejaus Mokrickio „Mūšis už Sevastopolį“, Stanislavo Govoruchino „Nuostabios epochos pabaiga“, Aleksandro Mindadzės „Mielasis Hansas, brangusis Piotras“, Anos Melikian „Apie meilę“ ir Vasilijaus Sigarevo „Ozo šalis“.

 

Į geriausio režisieriaus „Nikę“ pretenduoja Ana Melikian, Vasilijus Sigarevas, Stanislavas Govoruchinas ir Aleksejus Germanas jaun. („Po elektriniais debesimis“), geriausio scenaristo „Nikei“ nominuoti Aleksandras Mindadzė, Jurijus Arabovas („Orleanas“) ir Aleksejus Fedorčenka („Revoliucijos angelai“).

 

Nominacijų sulaukė ir aktoriai Danila Kozlovskis, Aleksandras Jacenka, Olegas Jagodinas, Irina Kupčenko, Julija Peresild ir Jana Trojanova.

 

Garbės premija šiemet bus įteikta aktorei Alisai Freindlich. Laureatų apdovanojimų ceremonija vyks balandžio 1 dieną.


Parengė Ž. P.
 

Kadras iš filmo „Šokių aikštelės dukterys“
Kadras iš filmo „Šokių aikštelės dukterys“
Kadras iš filmo „Kūnas“
Kadras iš filmo „Kūnas“
Kadras iš filmo „Mano dukterys – karvės“
Kadras iš filmo „Mano dukterys – karvės“
Animatorius Antanas Janauskas
Animatorius Antanas Janauskas
Aktorė Juliette Binoche
Aktorė Juliette Binoche
Kadras iš filmo „Brangusis Hansas, mielasis Piotras“
Kadras iš filmo „Brangusis Hansas, mielasis Piotras“