7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 9 (1161), 2016-03-04
Kinas Trumpai
Kadras iš filmo „Fatima“
Kadras iš filmo „Fatima“

„Oskarų“ laureatai

Pirmadienio rytą baigėsi 2016-ųjų „Oskarų“ ceremonija. Kaip niekad anksčiau, laureatus šįkart buvo lengva numatyti, juolab kad Lietuvoje beveik visi apdovanoti filmai jau rodyti arba rodomi, išskyrus Lenny Abrahamsono „Kambarį“. „Oskarų“ ceremonijoje skambėjo daug politinio pobūdžio pasisakymų, nuolat buvo prisimenami šiemet apdovanojimams nenominuoti juodaodžiai kino kūrėjai. Dėl apdovanotų filmų meniškumo ar svarbos kino istorijai pastaraisiais metais jau beveik nesiginčijama, nes ne tai dažniausia lemia Akademijos sprendimą. Tačiau niekas neabejoja, kad „Oskaras“ atneša apdovanotam filmui daug finansinės naudos. Lietuvių žiniasklaidoje nuo ankstyvo ryto „Oskarai“ nurungė ir Sirijos paliaubas, ir rinkimų JAV bei Irane rezultatus, todėl trumpai pristatome svarbiausius laureatus.

Geriausias filmas: „Sensacija“ (rež. Tim McCarthy)
Geriausias originalus scenarijus: Tim McCarthy („Sensacija“)
Geriausias adaptuotas scenarijus: Charles Randolph, Adam McKay („Didžioji skola“)
Geriausias režisierius: Alejandro González Iñárritu („Hju Glaso sugrįžimas“)
Geriausias operatorius: Emmanuel Lubezki („Hju Glaso sugrįžimas“)
Geriausias aktorius: Leonardo DiCaprio („Hju Glaso sugrįžimas“)
Geriausia aktorė: Brie Larson („Kambarys“)
Geriausia antro plano aktorė: Alicia Vikander („Danų mergina“)
Geriausias antro plano aktorius: Mark Rylance („Šnipų tiltas“)
Geriausias pilnametražis animacinis filmas: „Išvirkščias pasaulis“ (rež. Pete Docter)
Geriausias pilnametražis dokumentinis filmas: „Amy“ (rež. Asif Kapadia)
Geriausias filmas ne anglų kalba: „Sauliaus sūnus“ (rež. Laszlo Nemes, Vengrija)
Geriausi kostiumai: Jenny Beavan („Pamišęs Maksas: įtūžio kelias“)
Geriausia scenografija ir interjero dekoracijos Colin Gibson, Katie Sharrock, Lisa Thompson („Pamišęs Maksas: įtūžio kelias“)
Geriausias grimas: Lesley Vanderwalt, Elka Wardega, Damian Martin („Pamišęs Maksas: įtūžio kelias“)
Geriausias montažas: Margaret Sixel („Pamišęs Maksas: įtūžio kelias“)
Geriausias garso montažas: „Pamišęs Maksas: įtūžio kelias“
Geriausias garsas: „Pamišęs Maksas: įtūžio kelias“
Geriausia originali muzika: Ennio Morricone („Grėsmingasis aštuonetas“)
Geriausia daina: Sam Smith ir Jimmy Napes „Writing’s On The Wall“ („007 Spectre“)
Geriausi specialieji efektai: Andrew Whitehurst, Paul Norris, Mark Williams Ardington, Sara Bennett („Ex Machina“)
Garbės „Oskarai“: Gena Rowlands, Debbie Reynolds, Spike Lee

„Cezarių“ naktis

Praėjusį penktadienį Paryžiaus „Châtelet“ teatre 41 kartą buvo teikiami prancūzų kino akademijos apdovanojimai „Cezariai“. Prancūzų kritikai tvirtina, kad „Cezarių“ naktis buvo kupina netikėtumų. Kai Juliette Binoche plėšė voką, kuriame parašyta, kas tapo geriausiu 2015 metų filmu, buvo galima tikėtis visko, bet tik ne Philippe’o Faucono filmo „Fatima“. Tai pasakojimas apie valytoją iš Alžyro, kuri jau 30 metų gyvena Paryžiuje ir viena augina dvi dukteris. Moteris nusprendžia pagaliau išmokti prancūziškai, kad galėtų joms perskaityti arabų kalba parašytus savo užrašus, mat dukterys beveik nemoka arabiškai. Filmas apdovanotas už geriausią adaptuotą scenarijų, jame suvaidinusi Zita Hanrot pelnė prancūzų kino vilties „Cezarį“.

„Cezarių“ favoritai šiemet buvo Deniz Gamze Ergüven „Mustangės“ (Prancūzija filmą pristatė „Oskarui“) ir Kanų „Auksine palmės šakele“ apdovanotas Jacques’o Audiard’o „Dypanas“. „Mustangėms“ atiteko „Cezariai“ už geriausią debiutą, montažą, muziką ir originalų scenarijų.

Geriausiu režisieriumi tapo Arnaud Desplechinas, sukūręs autobiografinį filmą „Trys mano jaunystės prisiminimai“ („Trois souvenirs de ma jeunesse“), pasakojantį apie pirmąją meilę, motinos beprotybę, kelionę po SSSR ir metus kino mokykloje.

Geriausios aktorės „Cezarį“ pelnė Catherine Frot, Xavier Giannoli filme „Marguerite“ suvaidinusi turtingą aristokratę, kuri svajoja tapti operos diva, nors visai neturi balso. Šiam filmui taip pat teko „Cezariai“ už geriausią garsą ir kostiumus.

Geriausiu aktoriumi tapo Vincent’as Lindonas. Stéphane’o Brizé filme „Rinkos dėsnis“ („la Loi du marché“) jis suvaidino penkiasdešimtmetį vyrą, kuris pagaliau gauna apsaugininko darbą didelėje parduotuvėje, bet yra priverstas šnipinėti savo bendradarbius.

„Cezarį“ už geriausią antro plano vaidmenį gavo Sidse Babett Knudsen („L’hermine“, rež. Christian Vincent) ir Benoit Magimelis („Saugok galvą“, rež. Emmanuelle Bercot). Prancūzų kino vilties „Cezaris“ vyrui paskirtas pastarajame filme pagrindinį sunkaus paauglio vaidmenį sukūrusiam Rodui Paradot.

Geriausio operatoriaus „Cezaris“ atiteko Christophe’ui Offensteinui, nufilmavusiam „Valley of Love“ (rež. Guillaume Nicloux). Geriausiu pilnametražiu animaciniu filmu tapo „Mažasis princas“ (rež. Mark Osborn), geriausiu pilnametražiu dokumentiniu filmu – ekologiškas „Rytoj“ („Demain“, rež. Melanie Laurent, Cyril Dion).

Geriausio užsienio filmo „Cezaris“ paskirtas „Žmogui-paukščiui“ (rež. Alejandro González Iñárritu). Garbės „Cezaris“ šiemet teko amerikiečių aktoriui Michaelui Douglasui.


Parengė Ž. P.
 

Kadras iš filmo „Fatima“
Kadras iš filmo „Fatima“
Kadras iš filmo „Pamišęs Maksas: įtūžio kelias“
Kadras iš filmo „Pamišęs Maksas: įtūžio kelias“
Kadras iš filmo „Sauliaus sūnus“
Kadras iš filmo „Sauliaus sūnus“
Kadras iš filmo „Trys mano jaunystės prisiminimai“
Kadras iš filmo „Trys mano jaunystės prisiminimai“
Kadras iš filmo „Sensacija“
Kadras iš filmo „Sensacija“