7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 20 (1126), 2015-05-22
Kinas Trumpai
Kadras iš serialo „Tvin Pykso miestelis“
Kadras iš serialo „Tvin Pykso miestelis“
„Tvin Pykso miestelį“ režisuos Davidas Lynchas
Po ilgų derybų su „Showtime“ televizija dėl finansavimo vis dėlto buvo pasiektas kompromisas ir kultinį serialą, pasirodysiantį po 25 metų pertraukos, režisuos jo „tikrieji tėvai“ – Davidas Lynchas ir Markas Frostas. Taip pat pranešta, kad serijų bus net daugiau nei žadėtos devynios. Filmavimas jau prasideda, o Laura Palmer pažadėjo sugrįžti 2016 m. birželio 10-ąją – ir pažadą turėtų ištesėti.
 
Jimas Broadbentas vaidins naujame Ritesho Batros filme „Pabaigos jausmas“
Tarptautinio pripažinimo po filmo „Dėžutė pietums“ („The Lunchbox“) sulaukęs Riteshas Batra kuria filmą pagal britų rašytojo Juliano Barneso romaną „Pabaigos jausmas“ („The Sense of an Ending“).
 
BAFTA ir „Oskaro“ premijų laureatas aktorius Jimas Broadbentas išgarsėjo vaidmenimis filmuose „Mulen Ružas“ ir „Airis“, rengiasi vaidinti į pensiją išėjusį ir ramiai gyvenantį Tonį. Netikėtai jis gauna laišką iš advokatų kontoros, priverčiantį jį vėl susidurti su praeitimi bei iš naujo įvertinti savo praeitį. Lietuvos skaitytojams jau pažįstamas Julianas Barnesas (į lietuvių kalbą išversti trys jo romanai) 2011 m. už romaną „Pabaigos jausmas“ buvo apdovanotas prestižine Didžiosios Britanijos Bukerio premija.
 
Alfonso Cuarónas vadovaus Tarptautinio Venecijos filmų festivalio žiuri
Alfonso Cuarónas – pirmasis meksikietis, laimėjęs „Oskarą“ už geriausią režisūrą. 2013 m. jo filmas „Gravitacija“ atidarė Venecijos kino festivalį, o vėliau laimėjo net 7 „Oskaro“ statulėles. Paskelbta, kad Cuaronas šiemet pakviestas vadovauti Venecijos kino festivalio, kuris vyks rugsėjo 2–12 dienomis, žiuri.
 
Natalie Portman vaidins Jacquelin Kennedy
Čiliečio Pablo Larraíno biografinėje dramoje „Džekė“ („Jackie“) bus pasakojama apie pirmąsias keturias Jacquelinos Kennedy gyvenimo dienas po JAV prezidento Johno Kennedy nužudymo 1963 metų rudenį, kai praradusi viską ji tapo simboliu. Pablo Larraínas šiemet apdovanotas Berlyno kino festivalio Didžiuoju žiuri prizu už savo filmą „Klubas“ („El Club“).
 
Guillaume’as Nicloux kurs filmą apie Indokinijos karą
Guillaume’as Nicloux, kurio filmą „Michelio Houellebecqo pagrobimas“ pernai rodė Vilniaus dokumentinių filmų festivalis, dabar Kanuose pristato „Meilės slėnį“ („Valley of Love“). Netrukus jis režisuos vaidybinį filmą „Pasaulio pakraščiai“ („Les confins du monde“), paremtą Erwano Bergot knyga. Filmas nukels į karo Indokinijoje laikus ir koncentruosis į pagrindinio herojaus – prancūzų generolo – gyvenimą bei romaną su vietnamiete. Pasak režisieriaus, tai nebus filmas apie karą. Nors karo scenų ir bus, „Pasaulio pakraščiai“ kalbės apie meilę.
 
„Čečėnija. Karas be pėdsakų“ išrinktas geriausiu Briuselio žmogaus teisių festivalio filmu
Tarptautiniame „One World“ dokumentinių filmų festivalyje geriausiu filmu išrinktas prancūzų žurnalistės Manon Loizeau filmas „Čečėnija. Karas be pėdsakų“ („Chechnya: War Without Trace“). Filmo autorė jau 20 metų stebi Čečėnijos konfliktą, slapta kamera fiksuodama diktatūros režimo įbaugintus čečėnus. Teroras ir baimė čia vis dar karaliauja, o žmonės ir dabar paslaptingai dingsta be pėdsakų.
 
Marco Bellocchio atiteks „Garbės leopardas“ už nuopelnus kino menui
68-ajame tarptautiniame Lokarno kino festivalyje, kuris vyks rugpjūčio 5–15 d., italų režisieriui Marco Bellocchio bus įteiktas „Garbės leopardas“. 1965 m. debiutavęs filmu „Kumščiai kišenėje“ tame pačiame Lokarno kino festivalyje, režisierius buvo iškart įvertintas ir laimėjo „Sidabrinę burę“. 2014 m. Kanuose pristatytas „Miegantis grožis“, rodytas ir festivalyje „Scanorama“. Šiemet režisierius Venecijos kino festivalyje pristatys savo naują filmą „Paskutinis vampyras“ („L’ultimo vampiro“).
 
„Garbės leopardus“ yra gavę kino meistrai Jeanas-Lucas Godard’as, Kenas Loachas, Williamas Friedkinas, Werneris Herzogas, Agnès Varda ir kiti.
 
Dar viena „Ana Karenina“?
Rusų režisierius ir didžiausios kino studijos „Mosfilm“ direktorius Karenas Šachnazarovas („Zero miestas“, „Mes iš džiazo“, „Baltasis tigras“) kurs televizijos serialą pagal Levo Tolstojaus romaną. Tačiau šįkart pagrindiniu veikėju taps Vronskis, o didžioji filmo veiksmo dalis vyks jau po Anos Kareninos žūties. Tai pirmasis Šachnazarovo serialas, nors gali būti, kad bus sumontuota ir kino versija. Kol kas vyksta aktorių atranka.
 
Parengė Austėja Laurinavičiūtė

 

Kadras iš serialo „Tvin Pykso miestelis“
Kadras iš serialo „Tvin Pykso miestelis“
Natalie Portman
Natalie Portman
Alfornso Cuaron
Alfornso Cuaron
Marco Bellocchio
Marco Bellocchio
Jim Broadbent
Jim Broadbent