7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 39 (1100), 2014-11-07
Kinas Trumpai
Agnès Varda
Agnès Varda
Europos kino akademija pagerbs Agnès Varda
Kasmet skiriamas Europos kino akademijos apdovanojimas už gyvenimo indėlį šiemet bus įteiktas prancūzų režisierei Agnès Varda. Naujosios bangos senele juokais vadinama kūrėja didžiajame kine debiutavo 1954 m. filmu „La Pointe Courte“, kuris numatė būsimų kino permainų stilių. Jau 6-ajame dešimtmetyje ji pasirinko savitą kelią ir iki šiol kuria įvairaus metražo vaidybinius, dokumentinius, eksperimentinius filmus, kartais viename kūrinyje suliedama visas kino rūšis. Varda filmai tiksliai išsaugo užfiksuoto laiko dvasią, juk neatsitiktinai į kiną ji atėjo iš fotografijos. 1961 m. pasirodęs Varda filmas „Kleo nuo 5 iki 7“ iki šiol yra vienas Naujosios bangos grynuolių. Režisierė atvira pasauliui ir savo artimiesiems. Filmuose ji užfiksavo Juodųjų panterų judėjimo pradžią, kūrė pirmuosius prancūzų feminisčių kino manifestus, įamžino savo vyro – režisieriaus Jacques’o Demy vaikystės prisiminimus ir skyrė filmą kino šimtmečiui. Varda filmai pelnė Berlyno „Sidabrinį lokį“ („Laimė“, 1965), Venecijos „Auksinį liūtą“ („Be stogo ir teisės“, 1985), Europos kino akademijos apdovanojimą („Rinkėjai ir rinkėjos“, 2000), Prancūzų kino akademijos „Cezarį“ („Agnès paplūdimiai“, 2008), Kanų kino festivalio Garbės „Aukso karietą“, Garbės „Cezarį“ ir Lokarno kino festivalio apdovanojimą už gyvenimo nuopelnus. Varda yra surengusi parodų Venecijoje, Paryžiuje, Los Andžele.
 
Europos kino akademijos apdovanojimų ceremonija vyks gruodžio 13 d. Rygoje. Tada sužinosime, kam atiteks 2014 m. Europos atradimo – FIPRESCI prizas. Šiam apdovanojimui pristatyti debiutantų filmai „10 000 km“ (Ispanija, rež. Carlos Marques-Marcet), „71“ (D. Britanija, rež. Yann Demange), „Party Girl“ (Prancūzija, rež. Marie Amachoukeli, Claire Burger, Samuel Theis), „Gentis“ (Ukraina, rež. Miroslavas Slabošpickis), „La Herida“ (rež. Fernando Franco).
 
Du nominuotus filmus – „10 000 km“ ir „71“ – netrukus parodys „Scanorama“.
 
Tarptautinė kino bendruomenė gina Maskvos kino muziejų
Beveik metus trunkančios Rusijos kultūros ministerijos pastangos susidoroti su Maskvos kino muziejaus įkūrėju, kino istoriku Naumu Kleimanu ir jo bendradarbiais sulaukė tarptautinės kino bendruomenės kritikos. Praėjusią savaitę protestuodami prieš naujos muziejaus direktorės Larisos Solonicynos darbo stilių atsistatydino muziejų įkūręs Kleimanas ir visi darbuotojai. Žurnalas „Sight and Sound“ paskelbė atvirą kino veikėjų laišką Rusijos premjerui Dmitrijui Medvedevui. Jį pasirašė Kanų kino festivalio meno vadovas Thierry Frémaux, aktorė Tilda Swinton, režisierius Markas Cousinsas, kūrėjai, kinotyrininkai, prodiuseriai, kino kritikai, kuratoriai iš įvairių šalių.
 
Laiške rašoma, kad iš Kleimano ir jo bendradarbių gali pasimokyti kiekvienas archyvas ir sinemateka, prisimenama, kaip 1968 m. pasaulio kinematografininkai vieningai palaikė Paryžiaus sinematekos įkūrėją Henri Langlois, kurį norėta atleisti iš sinematekos direktoriaus pareigų. Laiško autoriai pareiškia, kad šis kino muziejus priklauso ne tik Rusijai, bet ir mums visiems, jie kviečia gerbti Kleimano bei jo bendradarbių žinias, profesionalumą ir sąžiningumą.
 
Laišką perskaityti ir pasirašyti galima čia:
http://www.bfi.org.uk/news-opinion/sight-sound-magazine/comment/letter-dmitry-medvedev-concerning-naum-kleiman
 
Greta Gerwig ir Julie Delpy vaidins Toddo Solondzo filme
Beveik prieš 20 metų vienas kontroversiškiausių amerikiečių kino režisierių Toddas Solondzas sukūrė filmą „Sveiki atvykę į lėlių namelį“ („Welcome to the Dollhouse“). Jo herojė – negraži paauglė (Heather Matarazzo), kurią visi žemina, kankina arba ignoruoja. Pirmoji meilė rokeriui paverčia mergaitės gyvenimą dar didesne kančia. 1995 m. filmas gavo Sandanso kino festivalio Didįjį prizą, juo žavėjosi kritikas Rogeris Ebertas. Praėjusią savaitę pranešta, kad Solondzas rengiasi grįžti prie šio filmo ir kurti jo tęsinį „Taksė“ („Wiener-Dog“). Pagrindinius vaidmenis filme, kuris vis dėlto nebus tradicinis tęsinys ir pasakos kelias istorijas apie tai, kaip kitus paveikė susitikimas su paniekinamai Takse vadinta mergaite, kurs Julie Delpy („Prieš vidurnaktį“) ir Greta Gerwig („Frances Ha“).
 
Ethanas Hawke’as bus džiazo legenda
Ethanas Hawke’as, kurį netrukus pamatysime Richardo Linklaterio filme „Vaikystė“, vaidins legendinį džiazo atlikėją Chetą Bakerį (1929–1988) biografiniame filme „Born to Be Blue“. Bakeris bendradarbiavo su Charlie Parkeriu, 6-ajame dešimtmetyje dėl priklausomybės nuo narkotikų susirgo psichikos liga. Nuo 1978-ųjų muzikantas gyveno Europoje. Manoma, kad Bakeris tapo Michaelo Andersono filmo „Nuostabūs jauni kanibalai“ („All the Fine Young Cannibals“, 1960) herojaus, kurį suvaidino Robertas Wagneris, prototipu. „Born to Be Blue“ pasakos apie muzikanto atgimimą po daugelio autodestrukcijos metų. Filmo režisierius bus Robertas Budreau.
 
Kai norisi geros kavos
Jeanas Dujardinas („Artistas“) ir George’as Clooney’s nusifilmavo kavos „Nespresso“ reklamoje. Ją režisavo Grantas Heslovas – naujausio Clooney filmo „Brangenybių medžiotojai“ scenarijaus bendraautoris ir prodiuseris. Reklamą galima pasižiūrėti:
http://www.allocine.fr/news/videos/article-18637759.html
 
Parengė Ž. P.

 

Agnès Varda
Agnès Varda
Naumas Kleimanas
Naumas Kleimanas
Greta Gerwig filme „Frances Ha“
Greta Gerwig filme „Frances Ha“
Ethanas Hawke’as filme „Vaikystė“
Ethanas Hawke’as filme „Vaikystė“