7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Mirė aktorius Philipas Seymouras Hoffmanas

 

„7md“ inf.
Nr. 5 (1066), 2014-02-07
Kinas
Philipas Seymouras Hoffmanas
Philipas Seymouras Hoffmanas

 

Sekmadienio rytą savo namuose Niujorke rastas negyvas vienas geriausių ir talentingiausių savo kartos amerikiečių aktorių Philipas Seymouras Hoffmanas. Mirties priežastis – greičiausiai narkotikų perdozavimas. Aktoriui buvo 46-eri. Hoffmanas neslėpė, kad buvo priklausomas nuo alkoholio ir narkotikų. 2012 ir 2013 m. metais jis gydėsi nuo priklausomybės. Tačiau jo kūną radęs dramaturgas Davidas Baras Katzas tvirtina matęs Hoffmaną prieš savaitę ir nesuabejojęs, kad su kvaišalais susijęs aktoriaus gyvenimo puslapis jau užverstas.
 
Hoffmanas gimė 1967 m. liepos 23 d. Jo motina – teisininkė, tėvas dirbo „Xerox“ korporacijoje. Tėvai išsiskyrė, kai būsimas aktorius buvo devynerių. Sakydamas „Oskaro“ padėkos kalba, Hoffmanas ypač karštai dėkojo motinai už tai, kad ji viena išaugino keturis vaikus ir kad pirmąkart nuvedė jį į teatrą.
 
Aktorystės Hoffmanas mokėsi 9-ajame dešimtmetyje Niujorke. Jo karjera televizijoje ir kine prasidėjo10-ojo dešimtmečio pradžioje. Tai buvo epizodiniai, antrojo plano vaidmenys (tarp jų filmuose „Moters kvapas“, „Talentingasis ponas Riplis“). Būtent už antrojo plano vaidmenis vėliau jis bus triskart nominuotas „Oskarui“ – paskutinįkart pernai už perversiško manipuliuotojo, religinės sektos įkūrėjo vaidmenį Paulo Thomo Andersono filme „Mokytojas“. Hoffmanas išgarsėjo po ankstyvojo šio režisieriaus filmo „Pašėlusios naktys“ (1997) ir filmavosi beveik visuose jo filmuose. 2006 m. Hoffmanas apdovanotas „Oskaru“ už pagrindinį – rašytojo Trumano Capote’s vaidmenį Bennetto Millerio filme „Capote“. Šiame filme neįmanoma atitraukti akių nuo Hoffmano vaidinamo ekscentriško ir sudėtingo kūrėjo, besimaudančio šlovės spinduliuose ir skausmingai išgyvenančio vienatvės dramą. Kartu šis vaidmuo – ir aktoriaus sugebėjimo persikūnyti liudijimas. Šis filmas atnešė aktoriui per 20 apdovanojimų.
 
Po jo prodiuseriai sutiko leisti filme „Neįmanoma misija 3“ suvaidinti piktadarį. Hoffmanas sėkmingai vaidino ir brangiuose Holivudo filmuose, ir sudėtinguose garsiausių JAV nepriklausomųjų kino autorių Todo Solondzo, Spike’o Lee, brolių Coenų filmuose. Tradicinės kino žvaigždės išore neapdovanotas, apkūnus Hoffmanas meistriškai kūrė sudėtingus personažus, atsidūrusius tarp gėrio ir blogio.
 
Nuo 1995 m. Hoffmanas vaidino ir režisavo „LAByrinth Theater Company“, čia jis vaidino Shakesepeare’o, Čechovo, O’Neillo dramose, čia 2012 m. sukūrė vieną geriausių savo vaidmenų – Vilį Lomeną Arthuro Millerio pjesėje „Komivojažieriaus mirtis“. Su šiuo teatru susijusi ir aktoriaus žmona Mimi O’Donell – trijų jo vaikų motina.
 
Iš viso aktorius vaidino per 50 filmų, naujausias vaidmuo – filme „Mirties žaidimai“. Dar dviejų filmų premjeros – Johno Slattery „God’s Pocket“ ir Antono Corbijno „A Most Wanted Man“ – įvyko ką tik pasibaigusiame Sandanso kino festivalyje.
 
Neseniai buvo pranešta, kad Hoffmanas kurs antrą filmą „Ezekielis Mossas“ (pirmasis pasirodė 2010 m.). Tai turėjo būti pasakojimas apie berniuką iš mažo miestelio, kuris sutinka klajoklį (Jake Gyllenhaal), mokantį bendrauti su mirusiais. Berniuko mamą filme turėjo vaidinti Amy Adams – Hoffmano partnerė filme „Mokytojas“.

 

Philipas Seymouras Hoffmanas
Philipas Seymouras Hoffmanas
„Mokytojas“
„Mokytojas“
„Capote“
„Capote“