7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

Živilė Pipinytė
Nr. 47 (1061), 2013-12-20
Kinas
„Daktaro Kaligario kabinetas“
„Daktaro Kaligario kabinetas“

Baigta „Daktaro Kaligario kabineto“ restauracija
Tarptautinis Berlyno kino festivalis pranešė, kad baigtas restauruoti vokiečių kino ekspresionizmo šedevras – Roberto Wiene’s „Daktaro Kaligario kabinetas“ („Das Cabinet des Dr. Caligari“, 1920). Restauruota kopija bus parodyta 2014 m. vasario 9 d. specialiojoje programoje „Berlinale Classics highlight“. Filmui Karlo Schuke’s vargonais Berlyno Filharmonijoje akomponuos kompozitorius ir atlikėjas iš Niujorko Johnas Zornas. Jis atliks naują kūrinį – iš dalies sukurtą iš anksto, iš dalies improvizuotą. Zorno muzika filmui bus įrašyta ir 2014 m. vasario 12 d. rodoma kartu su filmu per ARTE televiziją.

Manoelis de Oliveira rengia naują filmą
105-erių metų portugalų režisierius Manoelis de Oliveira rengia naują filmą ir ieško jam finansavimo. Režisieriaus duktė Adelaide Trêpa patvirtino, kad tėvas yra pasirengęs filmuoti, kai tik gaus pinigų. Trumpo metražo filmui „O velho do Restelo“ jam reikia 350 tūkst. eurų. Filmą įkvėpė senojo pranašo Restelo personažas, kuris pasirodo XVI a. portugalo poeto Luiso de Camoeso poemoje „Os Lusiadas“, pasakojančioje apie mitinį Lusą ir jo gentį, iš kurių esą kilo portugalai. Epopėjoje taip pat pasakojama apie didžiuosius portugalų jūreivius ir Vasco da Gamos kelionę į Indiją. Tai ne vienintelis de Oliveiros projektas – jis rengiasi kurti dokumentinį filmą apie architektą Alvaro Sizą Veirą ir dar vieną vaidybinį.

Serialas pagal „Rozmari kūdikį“
Keturių valandų mini serialą pagal 1967 m. Iros Levino parašytą fantastinį romaną „Rozmari kūdikis“ kurs NBC televizija. Šią, jau antrąją romano ekranizaciją režisuos Agnieszka Holland. Pirmąkart Levino knygą 1968-aisiais ekranizavo Romanas Polanskis, o pagrindinius vaidmenis filme suvaidino Mia Farrow ir Johnas Cassavetesas. Romanas pasakoja apie porą, kuri apsigyvena paslaptingame Paryžiaus bute. Jauną nėščią moterį vis labiau kankina įtarimai – jai atrodo, kad laukiasi šėtono kūdikio.

Dar viena kruvinoji grafienė
Rusų aktorė Svetlana Chodčenova, kurią lietuvių kino ir televizijos žiūrovai galėjo matyti Tomaso Alfredsono filme „Bastūnas, siuvėjas, kareivis, šnipas“ ir Waldemaro Krzysteko „Mažojoje Maskvoje“, tęsia karjerą Holivude. Ji vaidins grafienę Elžbietą Batory, kurią itin pamėgo populiarioji kultūra ir kinas. Waleriano Borowczyko filme „Amoralios istorijos“ esą merginų kraujyje mėgusią maudytis grafienę vaidino Paloma Picasso, Tery Gilliamo „Broliuose Grimuose“ – Monica Bellucci, Ulrike Ottinger „Kruvinoje grafienėje“ – Tilda Swinton, prieš kelerius metus filmą apie Batory „Grafienė“ sukūrė ir pagrindinį vaidmenį suvaidino Julie Delpy. Mistinį trilerį „Bathory“ rengiasi kurti prodiuseris Stevenas Schneideris. Filmuojama bus Rumunijoje, vienoje iš Transilvanijos pilių.

Filmo tema – lyderio vaikystė
Populiarus jaunosios kartos amerikiečių aktorius Brady Corbetas 2008-aisiais debiutavo trumpametražiu filmu „Apsaugok save ir mane“, kurį gerai įvertino Sandanso festivalis, o dabar rengiasi pilnametražiam vaidybiniam filmui „Lyderio vaikystė“ („The Childhood of a Leader“). Kol kas žinoma tik tiek, kad filmas pasakos apie Antrojo pasaulinio karo pabaigos laikų lyderį. Filmavimas prasidės gegužę Europoje, filme vaidins Timas Rothas, Robertas Pattinsonas ir Juliette Binoche, su kuria Corbetas susipažino Olivier Assayaso filmo „Sils Marija“ filmavimo aikštelėje. Ateinančiais metais Binoche bus galima pamatyti Garetho Edwardso filme „Godzila“, kuriame, pasak aktorės, ji sutiko vaidinti, gavusi gražiausią pasaulyje laišką.

Serialas apie Liudmilą Gurčenko
Populiariosios kultūros heroje ne vienus metus buvo ir populiari rusų aktorė Liudmila Gurčenko (1935–2011). Jos biografiją rengiasi ekranizuoti televizijos kanalas „Rosija 1“. Serialas vadinsis „Pirmyn, Liusia!“ („Давай, Люся!“). Pagrindinį vaidmenį kurs Nona Grišajeva. Filmavimas prasidės ateinančiais metais.

Parengė Ž. P.
 

„Daktaro Kaligario kabinetas“
„Daktaro Kaligario kabinetas“
„Rozmari kūdikis“
„Rozmari kūdikis“
Manoel de Oliveira
Manoel de Oliveira
Svetlana Chodčenkova
Svetlana Chodčenkova
Brady Corbetas
Brady Corbetas
Liudmila Gurčenko
Liudmila Gurčenko
Nona Grišajeva
Nona Grišajeva