7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pakeliui į knygynus – lietuviškos „Trumpos kino istorijos“ tęsinys

 

Gruodžio viduryje knygynus pasieks pasaulio kino istorijos tęsinys, parengtas lietuvių autorių. Pasak leidinio sumanytojų, antroji „Trumpos kino istorijos“ dalis, skirta apžvelgti kino raidą nuo XX a. 5-ojo dešimtmečio iki šių dienų, tęsia bandymą sukurti nuoseklų kino istorijos gidą. Orientuotis jos procesuose knyga padės ne tik moksleiviams, studentams, bet ir vis dažniau kino teatrų duris varstančiam kino mėgėjui. Knygą leidžia VšĮ „Vaizdų kultūros studija“, jos redaktorės – kino kritikės Auksė Kancerevičiūtė ir Neringa Kažukauskaitė.
 
„Trumpa kino istorija“ – tai jungtinis Lietuvos kino kritikų ir apžvalgininkų veikalas. Jį rengiant bendradarbiavo kelios kartos. Čia susipynė patyrusių kino kritikių Izoldos Keidošiūtės, Rasos Paukštytės, Živilės Pipinytės, A. Kancerevičiūtės, N. Kažukauskaitės įžvalgos ir savitas jaunesnės kartos – Luko Brašiškio, Vaido Gecevičiaus, Maksimo Ivanovo, Godos Jurevičiūtės žvilgsnis.
Tikras malonumas žvalgyti kino istoriją su šviesaus atminimo kino kritiku Sauliumi Macaičiu. Knygoje spausdinami skirtinguose leidiniuose anksčiau publikuoti jo tekstai apie Andrejų Tarkovskį, Federico Fellini, kitus kūrėjus.
 
Solidus pusketvirto šimto puslapių leidinys nuosekliai pažindina su svarbiausiais kino istorijos įvykiais ir atradimais. Iškyla Antrojo pasaulinio karo nualintų 5-ojo dešimtmečio JAV ir Europos paveikslas, atsisveikinama su didžiosiomis Holivudo kino studijomis, prasideda veržlių, maištingų kino judėjimų era, apie indėlį į pasaulio kino istoriją praneša atskirų šalių bei regionų kinematografai.
 
Knygos autoriai atidžiai žymi esminius kino istorijos lūžius, seka kino kalbos formavimosi vingius, ieško tarpusavio sąsajų ir įtakų, fiksuoja tendencijas. Daugiausia dėmesio skiriama reikšmingiausiems kino režisieriams ir jų kūrybiniam palikimui pristatyti. Tarp jų – Alfredas Hitchcockas, Ingmaras Bergmanas, Federico Fellini, Robert’as Bressonas, Andrejus Tarkovskis, Stanley Kubrickas, Luisas Buñuelis, Michelangelo Antonioni.
 
Kaip ir dera vizualiųjų menų leidiniui, „Trumpa kino istorija“ dosni iliustracijų. Iš filmų kadrų žiūri aktoriai – mąslūs, emocingi, panirę į vaidmenis. Kino režisierių kūrybos apžvalgas papildė jų portretai. Kiekvieną potemę apie filmų kūrėjus atveria dizainerių Agnės ir Kęsto Lasinskų piešiniai – perpiešti įsimintinų filmų kadrai, keliantys pirmąsias asociacijas ir aliuzijas į pristatomo autoriaus braižą.
 
Antroji „Trumpos kino istorijos“ dalis knygynuose pasirodys gruodžio viduryje. Išankstinius jo pardavimus nuo lapkričio 25 d. pradės elektroninis knygynas humanitas.lt.
 
Knygos leidimą parėmė Kultūros rėmimo fondas ir Lietuvos kino centras prie Kultūros ministerijos.