7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą
 

 

7MD
Nr. 42 (1056), 2013-11-15
Kinas
„Ji jau pakeliui“
„Ji jau pakeliui“

Catherine Deneuve vėl filmuosis Régis Wargnier filme
Praėjus 20 metų po „Indokinijos“, kuri buvo apdovanota „Oskaru“ geriausiam užsienio filmui, Catherine Deneuve filmuosis naujame Régis Wargnier filme. Tai bus François Bizot apsakymo „Pagrindinis įėjimas“ („Le Portail“) ekranizacija. Rašytojas 1971 m. buvo kalintas Raudonųjų khmerų valdomoje Kambodžoje. Trejus metus jis praleido sukaustytas grandinėmis. Ir kasdien buvo tardomas vieno didžiausių XX a. budelių, kuris atsakingas už milijonų žmonių nužudymą. Šioje istorinėje freskoje rašytoją vaidins Raphaëlis Personnazas, vieną pagrindinių vaidmenų – Olivier Gourmet.

 

Aktorė taip pat pranešė, kad pratęs kūrybinę pažintį su Emmanuelle Bercot ir filmuosis naujame režisierės filme. Pažintis prasidėjo komedijoje „Ji jau pakeliui“, kurią dabar rodo „Scanorama“. Šiame filme Deneuve suvaidino restorano savininkę, kuri vieną dieną netikėtai atsiduria kelyje. Iš pradžių ji ieško, kur nusipirkti cigarečių, bet painūs provincijos keliai ją atveda pas ilgus metus nematytą anūką, paskui į buvusių Prancūzijos gražuolių susitikimą, o galiausiai į naujos meilės glėbį.

 

Bercot dabar rengiasi filmuoti „Aukštai iškeltą galvą“ („La Tête Haute“) apie jauną nusikaltėlį. Filmas bus kuriamas Bretanėje ateinančių metų pradžioje, Deneuve vaidins teisėją.

 

„Stalingradas“ muša lankomumo rekordus ir Kinijoje
Fiodoro Bondarčiuko filmas „Stalingradas“, kurį Rusija šiemet pristatė „Oskarams“, gimtinėje sulaukė ne tik žiūrovų susižavėjimo, bet ir istorikų bei kino kritikų priekaištų. 3D formatu nufilmuotas „Stalingradas“, pasakojantis apie vieną didžiausių Antrojo pasaulinio karo mūšių, vieniems paliko vizualinių efektų persodrinto, bet gana netikroviško reginio, kitiems – melodramatiškos meilės istorijos įspūdį. Šiaip ar taip, Rusijos žiūrovai, paskatinti milžiniškos reklaminės kampanijos, nuo spalio 31 dienos gausiai žiūri filmą.

Tačiau „Stalingradas“ sulaukė ir sėkmės Kinijoje – per pirmas keturias rodymo dienas surinko 8,3 milijono dolerių. Tai pats sėkmingiausias ne Kinijoje kurto filmo startas, „Stalingradas“ aplenkė iki šiol čia pelningiausius filmus „Perl Harboras“ ir „Karo žirgas“.

 

„Stalingradas“, kurio biudžetas – 30 milijonų dolerių, jau atnešė savo kūrėjams per 55 milijonus. Rusijoje filmą teigiamai įvertino Kultūros ministerija, tačiau jis sukėlė ir konservatyvesnių žiūrovų pasipiktinimą: internete renkami parašai reikalauujant uždrausti filmą. Peticijos autoriai mano, kad „Stalingradas“ nepakankamai patriotiškas ir rodo pernelyg gerus vokiečius.

 

Weso Andersonso filmas „Grand Budapest Hotel“ atidarys 64-ąją Berlinalę
Tarptautinis Berlyno kino festivalis išplatino pranešimą, kad pasaulinė Weso Andersono filmo „Grand Budapest Hotel“ premjera 2014 m. vasario 6 d. įvyks Berlyne. Filmas atidarys 64-ąją Berlinalę. Bendros D. Britanijos ir Vokietijos gamybos filmas pasakoja legendinio garsiausių Europos viešbučių durininko Gustavo H. ir geriausiu jo draugu tapusio berniuko nešiko Zero Mustafos istoriją. Filme taip pat neapsieinama be brangaus paveikslo vagystės bei kilmingos šeimos palikuonių kovos už palikimą. Ironiškos Andersono istorijos fonas – Europos pokyčiai Antrojo pasaulinio karo išvakarėse. Filme vaidina Ralphas Fiennesas, Tony Revoloris, F. Murray Abrahamas, Mathieu Amalricas, Adrienas Brody, Willemas Dafoe, Jeffas Goldblumas, Harvey Keitelis, Jude’as Law, Billas Murray’us, Edwardas Nortonas, Saoirse Ronan, Jasonas Schwartzmanas, Tilda Swinton, Léa Seydoux, Tomas Wilkinsonas ir Owenas Wilsonas. „Grand Budapest Hotel“ buvo kuriamas Vokietijoje – Gorlice ir kitose Saksonijos vietose bei Babelsbergo studijoje Potsdame.

 

Jerzy Stuhras nori papasakoti apie savo kartos likimą
Garsus lenkų kino aktorius ir režisierius Varšuvoje pradėjo filmuoti vaidybinį filmą „Pilietis“ („Obywatel“). Jis sako norįs filme papasakoti apie savo kartos likimą. Apie tuos, kurie pradėjo gyvenimą sakydami eiles šalia Stalino biusto, o baigia jį laisvoje Lenkijoje. Filmo herojaus Jano Brateko (jaunystėje jį vaidins Maciejus Stuhras, vyresnį – pats režisierius) peripetijos – tai 60 „eilinio piliečio“ gyvenimo metų. Bratekas – polonistas, kuris imasi įvairiausių užsiėmimų: dirba kultūros namuose, vadovauja liaudies dainų kolektyvui, dirba statistu istoriniuose filmuose, bet visada atsiduria įvykių, nuo kurių norėjo pabėgti, centre. Pavyzdžiui, 1981-ųjų naktį iš gruodžio 12-osios į 13-ąją, jis prisiekia niekad nesivelti į politiką ir nežino, kad netrukus bus įvesta karinė padėtis. Bratekas be galo myli savo žmoną, kurią vaidins Sonia Bohosiewicz. Tačiau po vestuvių sužino, kuo ji užsiima iš tikrųjų. Tai atveda jį į depresiją ir gyvenimo krizę.

 

Stuhras prisipažįsta, kad jį įkvėpė Andrzejaus Munko filmai ir jo sugalvotas piliečio Piščiko personažas. Stuhras žada į savo herojus žiūrėti ne tik su ironija, bet ir su simpatija, kad žiūrovai galėtų su jais susitapatinti. Filmo operatorius – Pawełas Edelmanas, taip pat vaidina Gosia Dobrowolska, Barbara Horawianka, Magdalena Boczarska, Janas Prochyra, Jaśmina Polak, Cezary Kosińskis, Viola Arlak ir Januszas Gajosas. Premjera suplanuota ateinančių metų rudenį.

 

Parengė Ž. P.
 

„Ji jau pakeliui“
„Ji jau pakeliui“
„Stalingradas“
„Stalingradas“
„Grand Budapest Hotel“
„Grand Budapest Hotel“
Jerzy Stuhr
Jerzy Stuhr