7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7MD
Nr. 22 (1036), 2013-05-31
Kinas Trumpai
„Riorita“
„Riorita“

Mirė Piotras Todorovskis

Gegužės 24 d., eidamas 87-uosius, mirė rusų režisierius, scenaristas ir operatorius Piotras Todorovskis. Jis sukūrė per dvidešimt filmų, iš jų garsiausi – „Mylima mechaniko Gavrilovo moteris“ (1981) , „Karo lauko romanas“ (1983) , „Intermergaitė“ (1989). Paskutinis Todorovskio filmas „Riorita“ ekranuose pasirodė 2008 metais.
 
Piotras Todorovskis gimė 1925 m. Nuo 1944-ųjų kariavo, kartu su Raudonąja armija pasiekė Elbę, buvo sužeistas, apdovanotas ordinais ir medaliais. Tai, ką Todorovskis patyrė kare, atsispindėjo ne viename jo filme. Vėliau jis ne kartą bendradarbiavo su taip pat kariavusiais savo kartos kūrėjais – rašytoju Bulatu Okudžava, dramaturgu Aleksandru Volodinu, aktoriumi Zinovijumi Gerdtu. Pastarasis Todorovskio filmuose dažnai buvo ir savotiškas režisieriaus alter ego.
 
1949 m. Todorovskis įstojo į Sąjunginį kinematografijos institutą Maskvoje, mokėsi operatorių fakultete. Baigęs institutą, dirbo Moldavijos ir Odesos kino studijose, filmavo pirmuosius Marleno Chucijevo filmus.
 
Režisūroje Todorovskis debiutavo 1964 m. filmu „Ištikimybė“, kuris buvo apdovanotas Venecijos kino festivalyje. Kiti jo filmai taip pat sulaukė daugybės apdovanojimų šalyje ir užsienyje. Todorovskio filmai išsiskyrė ypatingais moterų paveikslais, kuriuos sukūrė talentingos aktorės Liudmila Gurčenko, Natalija Andreičenko, Irina Rozanova, Jelena Jakovleva, Ina Čiurikova, Ingeborga Dapkūnaitė. Ne viena iš jų laiko Todorovskį savo atradėju.
 
Todorovskis sukūrė daugumos savo filmų muziką ir dainas, buvo žinomas ir kaip dainų atlikėjas, nors neturėjo jokio muzikinio išsilavinimo. 1970 m. jis debiutavo ir kaip aktorius – suvaidino Chucijevo filme „Buvo gegužės mėnuo“, kur jo partneriai buvo Eugenija Pleškytė ir Vaclovas Blėdis.
Todorovskio sūnus Valerijus – taip pat kino režisierius, prodiuseris, filmų „Kurčnebylių šalis“, „Pamaskvės vakarai“, „Meilužis“, „Stileivos“ autorius.
 
Olivier Assayasas kurs JAV
Prancūzų režisierius Olivier Assayasas, kurio autobiografinį filmą „Po gegužės sukilimo“ šiemet rodė „Kino pavasaris“, ateinančiais metais rengiasi filmuoti JAV. Ten, 8-ojo dešimtmečio Čikagoje, vyks jo filmo „Hubris“ veiksmas. Filmo herojus bus nusikaltėlis Johnas Mendellas, kuris apiplėšė vieną Čikagos juvelyrinę parduotuvę. Prieš tai režisierius turi baigti taip pat anglų kalba Vokietijoje ir Šveicarijoje kuriamą psichologinę dramą „Sils Maria“, kurioje pagrindinius vaidmenis kuria Juliette Binoche, Chloe Moretz ir Mia Wasikowska.
 
Toddas Haynesas ekranizuos Patricios Highsmith romaną
Amerikiečių režisierius Toddas Haynesas, filmo apie Bobą Dylaną „Manęs čia nėra“ autorius, režisuos dramą „Kerol“ („Carol“), kurią įkvėpė Patricios Highsmith romanas. Kaip ir 2002 m. sukurto „Toli nuo rojaus“, ir būsimo filmo veiksmas perkels į 6-ojo dešimtmečio Ameriką. Šio pasakojimo apie meilės ir puritoniškų konvencijų susidūrimą herojės bus jauna teatro dekoratorė ir už ją vyresnė su vyru besiskirianti moteris. Jas vaidins Mia Wasikowska ir Cate Blanchett.
 
Per trisdešimt detektyvų meistrės Patricios Highsmith (1921–1995) knygų buvo perkelta į ekraną. Garsiausios ekranizacijos – Alfredo Hitchcocko „Nepažįstamieji iš traukinio“ (1951) ir Anthony Minghellos „Talentingasis ponas Riplis“ (1999).
 
Vėl Evita
Meksikiečių aktorius ir režisierius Gaelis Garcia Bernalis („Motociklininko dienoraščiai“, „Ne“) rengiasi vaidinti naujame filme, kurio herojė bus Argentinos politikė Eva Peron. Kol kas būsimas filmas vadinasi „Evita“. Kitaip nei miuziklas, kurio herojė buvo taip pat trisdešimt trejų nuo vėžio mirusi Peron (ją vaidino Madonna), naujasis filmas pasakos apie tai, kaip 1952 metais mirusios tautos numylėtinės palaikai dvidešimt karinės chuntos valdymo metų buvo slepiami Italijoje ir tik po to sugrąžinti į tėvynę. Bernalis vaidins generolą Emilio Eduardo Masserą, Evitą – Mia Maestro. Filmas bus pradėtas 2014-ųjų pradžioje, jo režisierius – Pablo Aguero. Bendros Argentinos, Meksikos, Ispanijos, Prancūzijos ir Vokietijos gamybos projektas pristatytas Kanų kino mugėje.
 
Parengė Ž. P.

 

„Riorita“
„Riorita“
„Po gegužės sukilimo“
„Po gegužės sukilimo“
Mia Wasikowska
Mia Wasikowska
Gael Garcia Bernal
Gael Garcia Bernal