7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Jaunos lietuvių menininkės filmas atrinktas į Oberhauzeno konkursinę programą

 

„Aldona“
„Aldona“

Ketvirtadienį prasidėjusio Tarptautinio Oberhauzeno trumpametražių filmų festivalio konkursinėje programoje bus rodomas videomenininkės Emilijos Škarnulytės trumpametražis filmas „Aldona“.
 

59-us metus vykstančiame senas tradicijas puoselėjančiame, avangardui atvirame Oberhauzeno festivalyje savo trumpametražius filmus yra rodę tokie pasaulinio garso kino kūrėjai kaip Miloszas Formanas, Werneris Herzogas, Romanas Polanskis, Martinas Scorsese, Agnès Varda ir kiti. Jame tarptautinėje erdvėje debiutavo ir lietuvių režisieriai Audrius Stonys, Arūnas Matelis, Saulius Beržinis.
 
Filmas „Aldona“ pasakoja apie režisierės E. Škarnulytės močiutę, per Černobylio atominės elektrinės avariją netekusią regėjimo. „Šis dokumentinis filmas pasakoja tikrą mano močiutės Aldonos iš Druskininkų gyvenimo istoriją. Vieną 1986-ųjų balandžio dieną be aiškios priežasties Aldona neteko regėjimo. Gydytojai tyliai sakė, kad greičiausiai tai atsitiko dėl Černobylio atominės elektrinės avarijos, įvykusios 1986-ųjų balandžio 26 dieną. Jos akių nervai buvo užnuodyti“, – filmo istoriją pasakojo režisierė.
 
Dokumentinis filmas vaizduoja aklos moters pasivaikščiojimą po Grūto sovietinių skulptūrų parką. Tačiau tai ne paprastas pasivaikščiojimas. Autorės pasirinktas vaizdavimo stilius provokuoja universalesnius apmąstymus, toliau siekiančius apibendrinimus, kurie atidžiam žiūrovui siūlo atradimo ir estetinio pasigėrėjimo džiaugsmą.
 
E. Škarnulytės kino kūriniai Lietuvos žiūrovams bus pristatyti specialioje Tarptautinio Kauno kino festivalio programoje šį rudenį. Emilija Škarnulytė (g. 1987) baigė skulptūros studijas Breros institute Milane, Italijoje. Šiuo metu ji studijuoja Norvegijos Tromso šiuolaikinio meno akademijoje ir dirba videomeno, fotografijos, instaliacijų ir performansų srityse. Pasak menininkės, savo darbuose ji tyrinėja realybę politiniu ir poetiniu požiūriu.
 
2009-aisiais menininkė buvo įvertinta Italijos nacionaliniu dailės apdovanojimu už filmą „Limbic systems“.

 

„Aldona“
„Aldona“