7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Filmo „Ponas Tadas“ premjera Varšuvoje ir Vilniuje

Pagal rengėjų inf.
Nr. 40 (1008), 2012-11-09
Kinas Anonsai
„Ponas Tadas“
„Ponas Tadas“

Lapkričio 9 d. Lenkijos ir Lietuvos sostinėse tuo pat metu įvyks išskirtinė 1928 m. sukurto ir šiemet restauruoto filmo „Ponas Tadas“ premjera. Brangiausiu XX a. 3-iojo dešimtmečio lenkų filmu laikyta Adomo Mickevičiaus poemos ekranizacija, nebylus Ryszardo Ordyńskio „Ponas Tadas“, kurio scenarijų sukūrė Ferdynandas Goetlis ir Andrzejus Strugas, ilgai buvo laikytas dingusiu. Po Antrojo pasaulinio karo lenkų archyvuose buvo išlikę tik du filmo fragmentai. Tačiau 2006-aisiais viena Vroclavo gyventoja perdavė specialistams šeimos archyve saugotą dėžę su kino juosta. Netrukus paaiškėjo, kad tai viena išsamiausių „Pono Tado“ kopijų. Panaudoję naujausias kino rekonstrukcijos galimybes, Nacionalinės filmotekos specialistai iš visų išlikusių fragmentų atkūrė beveik pilną filmo variantą. Atnaujintas „Ponas Tadas“ trunka per dvi valandas, jis bus pristatytas žiūrovams praėjus lygiai 84 metams po jo premjeros. Naują filmo muziką sukūrė kompozitorius ir atlikėjas Tadeuszas Woźniakas.

Iškilminga „Pono Tado“ premjera įvyko 1928 m. lapkričio 9 d. Varšuvoje. Filmas buvo pristatomas kaip „nemirtingo Adomo Mickevičiaus kūrinio kino epopėja“ , jis buvo skirtas Nepriklausomos Lenkijos dešimtmečiui. Premjeroje, kuri įvyko Filharmonijos salėje, dalyvavo aukščiausi valstybės pareigūnai, ministrų tarybos ir diplomatinio korpuso nariai, prezidentas Ignacy Mościckis su žmona ir maršalas Józefas Piłsudskis su šeima. Įžangos žodį tarė rašytojas Juliuszas Kaden-Bandrowskis. Parduotų bilietų pelnas buvo skirtas labdarai.

Filmas sulaukė didelio pasisekimo, apie jį teigiamai atsiliepė ir kritikai, ir kultūros veikėjai, rašytojai Zofia Nałkowska, Janas Lechońis, Antonis Słonimskis. Pagrindinius vaidmenis sukūrė Leonas Łuszczewskis, Zofia Zajączkowska, Janas Szymańskis, Helena Sulima, net epizodiniuose filmavosi garsūs aktoriai. Filme atkurtos svarbiausios knygos dalys, filmuota Čombruve netoli Svitezės, kurį Mickevičiaus tyrinėtojai ir laikė Soplicų dvaro prototipu. Vaizdinį filmo sprendimą lėmė Mykolo Elvyro Andriolio (Michał Elwir Andriolli) „Pono Tado“ iliustracijos. Filmo plakatą kūrė garsus tapytojas Wojciechas Kossakas.

Šią savaitę Varšuvoje ir Vilniuje vyksiančios restauruoto filmo premjeros globėjas – Lenkijos Respublikos prezidentas. Varšuvoje renginys sujungtas su naujo Nacionalinės filmotekos kino teatro atidarymu. Vilniuje šį seansą 9 d. 19.30 tiesiogiai transliuos Lenkų kultūros namai (Naugarduko g. 76). Vilniuje „Pono Tado“ premjera – Lenkijos Nepriklausomybės šventės Lapkričio 11-osios minėjimo dalis. Be to, Vilniaus žiūrovų laukia ir staigmena: seanse dalyvaus nuo sovietų 1944 m. bėgusio ir filmo kopiją su savimi pasiėmusio vilniečio giminės.

„Ponas Tadas“
„Ponas Tadas“
„Ponas Tadas“
„Ponas Tadas“