7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

7MD
Nr. 38 (1006), 2012-10-26
Kinas Trumpai
Majid Majidi
Majid Majidi

Dar vienas filmas apie pranašą Mahometą?
Kol niekinga „Musulmonų nekaltybė“ kelia audras ne tik internete, bet ir tikrovėje, garsus Irano kino kūrėjas Majidas Majidi („Dangaus vaikai“, „Lietus“) kuria, o gal jau net baigė filmą apie pranašo Mahometo gyvenimą. Islamo tradicija draudžia vaizduoti pranašą, tačiau Majidi filmas ne tik kuriamas Irane, bet ir gavo valstybės paramą – rekordišką 30 milijonų dolerių sumą. Pasak Irano žiniasklaidos, filmas kuriamas „glaudžiai bendradarbiaujant su aukštos kvalifikacijos istorikų ir tyrinėtojų grupe“. Tikslas – parodyti islamo humaniškumą – ir auditorija (skiriamas žiūrovams visame pasaulyje) žada, kad kino dvikovos taps svarbiu civilizacijų karų įrankiu. Filmą apie pranašą Mahometą rengiamasi kurti ir Katare: sunitai bijo, kad Irano šiitai gali neteisingai sudėstyti akcentus. Kataro filmo biudžetas penkis kartus didesnis. Įgyvendinti šią pranašo gyvenimo versiją pakviestas Barrie M. Osborne’as – „Matricos“ ir „Žiedų valdovo“ prodiuseris.

Liūdna pasaka
Rusijos ekranuose pasirodė naujas Renatos Litvinovos filmas „Paskutinė Ritos pasaka“ („Posledniaja skazka Rity“). Filmas buvo kuriamas dvejus metus, už asmenines Litvinovos lėšas, beveik be filmavimo grupės, už garsą atsakinga režisierės draugė – rusų dainininkė Zemfira Ramazanova. Ji taip pat su Litvinova buvo ir filmo prodiuserė. Scenaristė, aktorė ir režisierė tęsia filme „Deivė“ pradėtą anapusinio pasaulio temą. Filmo herojės – trys moterys. Temos taip pat trys – meilė, mirtis ir laimės paieškos. Yra ir vienas mirties angelas, lydintis Anapilin sielas tų, kurie sugeba mylėti. Litvinova nepasigailėjo savo mylimos herojės Ritos Gotjė ir filme ją nužudė. Monologas apie ją, nuskambėjęs Kiros Muratovos filme „Susižavėjimai“, tapo Litvinovos įvaizdžio dalimi. Rita Gotjė – tai ne tik prisiminimai apie „Damą su kamelijomis“, bet ir vaikystėje filmo autorę gydžiusios gydytojos vardas ir pavardė. Naujame filme Litvinova vaidina Mirtį. Ji sako, kad sukūrė aiškų, lakonišką, šviesų filmą ir pagaliau užbaigė temą, nes „mes visi – būsimi numirėliai“. Taip pat vaidina Tatjana Drubič, Olga Kuzina, Nikolajus Chomerikis, Alisa Chazanova.

Europos kino akademija paskelbė „Metų atradimo“ pretendentus
Europos kino akademija paskelbė penkis debiutantus, kurių filmai pretenduoja į „Metų atradimo“ apdovanojimą. Tai – Madso Matthieseno „Meškiukas“ („10 timer tik paradis“, Danija), Rufuso Norriso „Sulaužyti“ („Broken“, D. Britanija), Baudewijno Koole’s „Kaubojus“ („Kauwboy“, Olandija), šiemet „Kino pavasario“ programoje rodytas Angelinos Nikonovos „Prieblandos portretas“ („Portret v sumerkach“, Rusija) ir Jano Speckenbacho „Dingęs“ („Die Vermissten“, Vokietija).
Laureatas paaiškės gruodžio 1 d. Maltoje vyksiančioje Europos kino akademijos apdovanojimų ceremonijoje, kurią tiesiogiai transliuos per www.europeanfilmawards.eu.

Christophas Waltzas vaidins Michailą Gorbačiovą
Mike’as Newellas („Ketverios vestuvės ir vienos laidotuvės“) perėmė vieną iš gausių Ridley Scotto projektų ir rengiasi kurti politinę dramą „Reikjavikas“. Filme bus pasakojama apie svarbų naujausios istorijos įvykį – 1986 metais Islandijos sostinėje įvykusį viršūnių susitikimą. Po šio SSSR prezidento Michailo Gorbačiovo ir JAV prezidento Ronaldo Reagano susitikimo ir susitarimo dėl nusiginklavimo simboliškai baigėsi ne vieną dešimtmetį trukęs Šaltasis karas. JAV prezidentą vaidins Michaelas Douglasas, o Gorbačiovą – austras Christophas Waltzas, neseniai matytas Romano Polanskio filme „Kivirčas“. Scottas lieka filmo prodiuseriu. Jis sako, kad „Reikjavikas“ bus „unikalus žvilgsnis į didžiausių pasaulio valstybių vadovus, tapusius vieno svarbiausių įvykių žmonijos istorijoje katalizatoriumi“. Filmavimas prasidės ateinančių metų kovą, žinoma, Reikjavike.
 
 

Majid Majidi
Majid Majidi
Renata Litvinova filme „Paskutinė Ritos pasaka“
Renata Litvinova filme „Paskutinė Ritos pasaka“
„Dingęs“
„Dingęs“
Christophas Waltzas filme „Kivirčas“
Christophas Waltzas filme „Kivirčas“