7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Jono Motiejaus Meškausko paroda „Jaukas“

Nr. 5 (1454), 2023-02-03
Dailė Anonsai

The Rooster Gallery kviečia į galerijos naujoko tapytojo Jono Motiejaus Meškausko parodą „Jaukas“.

Lauksime atidaryme vasario 1 d. 18 val. Šv. Brunono Bonifaco g. 12.

Paroda veiks iki 2022.02.26, galerija lankoma IV-VI 16.00–19.00, VII 14.00–17.00.

 

„Tu gali apsigauti. Jis padėjo decoy (jauką) ir įspęs tave į raizgingus spąstus – įtampas, kurios savo amplitudėmis suveiks kaip padrikas detektyvas. Tu įsitrauksi į žaidimus erdvesniais kontekstais, talpesniais diskursais, aukštesnius statusus turinčiomis sąvokomis: [...] prisikėlimas po tapybos arba autoriaus mirties, Gerhard Richter, Sigmar Polke, Arte povera, kaimietiški reveransai Tuymansui,  fotografija, semiotika, tapsmas, suvokimas, tikrovė ir realybė, tikrovė ir fikcija, realybė ir fikcija, realybė ir virtualumas, fiktyvi realybė, simuliakras, hyper-realybė/tikrovė/fikcija, autorius ir žiūrovas, subjektas ir objektas, lokalus ir globalus, gal net glokalus, studium ir punctum, teorija ir praktika, viršus ir apačia, forma ir turinys, dar kažko (lūkesčio, taurumo, medijos, prestižo, kapitalo, visuomenės, technologijų, galios, centro, institucijos, anthropos etc.) kritika, Georges Didi-Hubermano pamėklės, Mintauto Gutausko fenomenai, amžina post- būsena, anachronizmas ir jau taip kažkada buvo, čia-ten, šiapus-anapus [...]. Bet jis juoksis kol Tu meilikausi dialektiniams ryšiams, ir jis pasakys: „Pripažink ir paleisk visą tai, kas limpa... Visą smalą... Voliodamasis purve ir triukšme sugrįžk į tyrumą“.

 

Jis – Jonas Motiejus Meškauskas – kuria monochrominę tapybą ant gofruoto kartono, kurį atsinešė iš gatvės. Jis pasitelkia chaotišką, atsitiktinį vaizdų archyvą, nesistengia mitologizuoti turinio kurdamas įtampas ar sutaurinti medžiagiškumo žodžiu „efemeriškas“, apdabinti visko mąsliomis neskaitytų knygų citatomis ar spalvos neutralumu kūriniams suteikti kažkur sustingusios realybės pojūtį, lemiantį jų formos bei turinio bipoliškumą. Jis palieka tai tiems, kurie nori įžvelgti distopiškus realybės modelius, kurti naratyvus, užmegzti dialogus, įžvelgti ryšius tarp susvetimėjusios realybės ir prisijaukintos ne-realybės, pagauti tarp jų slypintį netikrumą. Tad galiausiai jo kuriama statiškų vaizdinių aibė pasirodo tesanti jaukas, pasiūlantis interpretacinių sprendinių – o gal veikiau aklaviečių – tinklą.“ – Bliss

 

Jonas Meškauskas (g. 1998) – jaunosios kartos tapytojas, šiuo metu studijuojantis tapybos bakalauro studijose Vilniaus dailės akademijoje. Nuo 2018 m. dalyvauja kūrybinėse rezidencijose, o nuo 2020 m. – grupinėse parodose. 2021 m. surengė pirmąją personalinę parodą Lukiškių kalėjime 2.0. 2022 m. tapo konkurso „Jaunojo tapytojo prizas ‘22“ finalininku.

 

Parodos kuratoriai: Bliss & Samanta

 

* Paroda yra kultūrinio maršruto SUMENĖK dalis

Žymos: