7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Baltarusijos ateitį kuriančios moterys

MO
Nr. 8 (1373), 2021-02-26
Dailė Anonsai

2021 02 19 - 2021 03 04

18:00 - 23:00

Projekcija MO lauke – „Baltarusijos ateitį kuriančios moterys“

„Baltarusijos ateitį kuriančios moterys“ – paroda, atspindinti baltarusių fotožurnalisčių požiūrį į moterų protestus, savotišką kontrastą tarp taikių susibūrimų ir atviro valdžios smurto. Narsiai prieš patriarchalinį valdymą kovojančios moterys tapo protestų Baltarusijoje simboliu.

Po 2020 m. rugpjūčio 9 d. įvykusių prezidento rinkimų Baltarusijoje prasidėjo masiniai protestai, į kuriuos policija netrukus reagavo smurtu, sulaikytų protestuotojų ir atsitiktinių asmenų kankinimu. Rugpjūčio 12 d. keli tūkstančiai baltai pasipuošusių Baltarusijos moterų su gėlėmis rankose išėjo į gatves ir sustojo į gyvą solidarumo grandinę. Taip jos rodė paramą aukoms ir reikalavo nutraukti smurtą. Šios moterų solidarumo akcijos prilygo gryno oro gurkšniui, padėjusiam protestus nukreipti taikiu keliu ir suteikti vilties baltarusiams. Visoje šalyje išplitusios moterų solidarumo akcijos vyko šeštadieniais. Iš pradžių ramiai. Tačiau kai moterų akcijose vis daugėjo, valdžia nusprendė numalšinti ir šeštadienines moterų eisenas. 

Penkios fotografės – Nadia Bužan, Darja Burakina, Irina Arеchouskaja, Volha Šukaila ir Vialeta Saučic – kruopščiai fiksavo protestus visoje Baltarusijoje bei moterų eisenas – demonstracijas, nukreipusias protestus taikiu keliu ir suteikusias Baltarusijos revoliucijai kryptį. Ji tapo nesmurtiniu pasipriešinimu, modernia XXI amžiaus protesto forma Baltarusijoje.

Kviečiame pamatyti penkių menininkių fotografijas – autentiškai, toje erdvėje, kur ir vyksta protestai bei gimsta revoliucijos. Lauke. Fotografijos projektuojamos ant MO muziejaus pastato sienos. Fotografijų projekcijos geriausiai matomos jau sutemus 18:00-23:00.

Apie menininkes

Volha Šukaila (g. 1988) – fotožurnalistė ir nuotraukų redaktorė. Baigė fotografijos studijas Minsko valstybinėje technologijų kolegijoje, taip pat kultūrologiją Baltarusijos valstybiniame kultūros ir meno universitete. 2013 m. baigė fotožurnalistikos kursus, kuriems vadovavo Jurijus Kozyrevas, Tatjana Plotnikova, Andrejus Polikanovas ir Stanley’s Greene’as. Nuo 2014 m. dirba nuotraukų redaktore, o nuo 2017 m. fotožurnaliste didžiausiame nepriklausomame Baltarusijos internetiniame žiniasklaidos portale TUT.BY. Jos profesiniai interesai – šiandienos problemos, aplinkosauga ir socialinė sritis.

Nadia Bužan (g. 1991) – fotožurnalistė. Yra dirbusi laikraštyje Zviazda ir bendradarbiavusi su didžiausiu Baltarusijos žiniasklaidos portalu TUT.BY. Šiuo metu dirba seniausiame Baltarusijos nepriklausomame laikraštyje Naša Niva / NN.BY. Yra surengusi grupines parodas „Aff Galerie“ (Berlynas, 2016), ЦЭХ / Cech (Minskas, 2014), Baltarusijos spaudos fotografijos konkursui (Minskas, 2015) ir TUT.BY galerijoje (Minskas, 2019). Jos asmeniniai projektai susiję su laisvės ir religijos temomis.

Darja Burakina (g. 1992) – fotožurnalistė. Baigė Baltarusijos valstybinio universiteto Žurnalistikos institutą, studijavo dokumentinę fotografiją „Docdocdoc“ mokykloje Sankt Peterburge, Rusijoje. Nuo 2014 m. bendradarbiauja su įvairiomis Baltarusijos spaudos ir internetinės žiniasklaidos agentūromis. Nuo 2016 m. dirba fotožurnaliste žiniasklaidos portale TUT.BY.

Irina Arechouskaja (g. 1992) – fotografė ir operatorė. Nuo 2013 m. bendradarbiauja su įvairiais nepriklausomais Baltarusijos leidiniais. Studijavo dokumentinę fotografiją „Docdocdoc“ mokykloje Sankt Peterburge, Rusijoje. Šiuo metu studijuoja Lodzės kino mokyklos Fotografijos fakultete. Pagrindinės jos interesų sritys: žmogaus teisių ir socialinės temos, aplinkosauga, reportažinė fotografija.

Vialeta Saučic (g. 1992) – fotožurnalistė. Nuo 2016 m. dirba pagrindinėse Baltarusijos žiniasklaidos priemonėse, pateikiančiose naujienas, nušviečiančiose kultūrinius ir socialinius klausimus. 2020 m. fiksavo rinkiminę kampaniją ir protestus Baltarusijoje. Jai svarbios moterų teisių, lyčių lygybės ir tautinės tapatybės temos.

Žymos:
MO,