7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Felikso Jakubausko kūrybos paroda „Apskritimas-kvadratas-trikampis“

LDS inf.
Nr. 29 (1350), 2020-09-04
Dailė Tekstai
Feliksas Jakubauskas
Feliksas Jakubauskas

Rugsėjo 10 d., ketvirtadienį, 18 val. Dailininkų sąjungos galerijoje (Vokiečių g. 2, Vilnius) atidaroma tekstilės meno kūrėjo, Nacionalinės premijos laureato Felikso Jakubausko kūrybos paroda „Apskritimas-kvadratas-trikampis“.

Dailėtyrininkė Lijana Šatavičiūtė: „Šia paroda, kurioje eksponuojami paskutiniųjų kelerių metų darbai, Feliksas Jakubauskas teigia, kad geometrija nėra tik sausa formų, linijų ir tiesių visuma. Pasitelkdamas pamėgtus geometrinius motyvus – apskritimą, kvadratą, trikampį – ir skirtingus spalvinius derinius, menininkas kuria daugiabalses vaizdines variacijas, pasižyminčias gyvybingumu ir vidine energija, aprėpiančias emocijų įvairovę: liūdesį, džiaugsmą, ilgesį, vienatvę. Felikso Jakubausko tekstilei būdingas asociatyvus, poetiškais įvaizdžiais ir metaforomis grįstas turinys. Menininkas kuria minimaliomis priemonėmis, sąmoningai kratosi konkretumo, linksta į sąlygiškų formų dermę, laisvai improvizuoja abstrakčiomis struktūromis, kurios, labiau įsigilinus, vientisos ir tarpusavyje susijusios. Gobelenuose ritmingos lietuviško ruoželio faktūros išsiskiria klasikinės tapiserijos fone, keldamos iškalbingas asociacijas su ilgaamžėmis audimo tradicijomis. Menininkas atranda pusiausvyrą tarp rafinuotų formų, linijų ir punktyrinių juostų sampynų bei audinio rupumo, jo pirmapradžio natūralumo.

Felikso Jakubausko darbuose susilieja modernaus gobeleno patirtis ir lietuviškas pasaulio matymas, gebėjimas abstrakčiomis formomis atspindėti žmogaus dvasinę prigimtį.“

Pasak autoriaus, savo kūryboje jis semiasi įkvėpimo iš supančio pasaulio ir asmeninių išgyvenimų: „Siekiu sukurti erdvės įspūdį lygaus gobeleno paviršiuje, perteikti būseną, kurią išgyveni susidūręs su nenuspėjama gamtos didybe ir jos būsenų kaita. Pasaulio ir Visatos tvarka, paslaptis ir amžinybė inspiruoja daugelį mano darbų. Šios kolekcijos gobelenuose pabandžiau įvairias gamtos ar asmenines būsenas išreikšti geometrinėmis formomis, pasitelkdamas klasikinio gobeleno ir lietuviško ruoželio audimo derinį. Kaip geometrinės formos veikia žmogų? Kokias prasmes jos slepia?“ 

Feliksas Jakubauskas – Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, menininkas, kurio kūryba priklauso ne tik Lietuvos, bet ir tarptautiniam meno laukui. Jo kūrybinėje biografijoje – 27 asmeninės parodos Lietuvoje ir už jos ribų, dalyvavimas daugiau nei 200 parodų Lietuvoje ir užsienyje bei tekstilės simpoziumuose Vengrijoje, Šveicarijoje, Rusijoje, Belgijoje, Lenkijoje. Tarptautinį kūrybos matmenį patvirtina aukščiausi apdovanojimai Lodzės (Lenkija), Pitsburgo (JAV), Cheongju (Pietų Korėja), Pekino, Budapešto, Maskvos ir kitose tarptautinėse konkursinėse tekstilės parodose. Menininko darbų yra įsigiję Lietuvos ir užsienio muziejai, viešosios įstaigos ir privatūs asmenys. Jis yra ne tik Lietuvos dailininkų sąjungos, bet ir Amerikos gobeleno aljanso (American Tapestry Alliance), Europos gobeleno forumo (European Tapestry Forum) bei kitų tarptautinių asociacijų narys.

Feliksas Jakubauskas debiutavo 9-ajame XX a. dešimtmetyje – lietuvių tekstilės proveržio laikotarpyje. Nuo 1974 m. jis studijavo tekstilę Lietuvos dailės institute Vilniuje, 1976–1980 m. – Taikomosios dailės akademijoje Budapešte (dab. Maholy-Nagy dailės ir dizaino universitetas), ten baigė tekstilės studijas su gobeleno specializacija. Bauhauzo tradicijomis garsėjanti Budapešto akademija ugdė vidinę laisvę, savasties paieškas, neprisirišimą prie stereotipų. Jau keturis dešimtmečius Feliksas Jakubauskas traukia žiūrovus savo kūryba, išlaikydamas įtampą tarp meno kūrinio ir auditorijos. 

Felikso Jakubausko kūrybos paroda „Apskritimas-kvadratas-trikampis“ Dailininkų sąjungos galerijoje vyks iki rugsėjo 28 d. Parodos lankymas – nemokamas.

Parodą remia LR Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos dailininkų sąjunga.

Žymos:
LDS inf.,
Feliksas Jakubauskas
Feliksas Jakubauskas
Feliksas Jakubauskas
Feliksas Jakubauskas
Feliksas Jakubauskas
Feliksas Jakubauskas
Feliksas Jakubauskas
Feliksas Jakubauskas
Feliksas Jakubauskas
Feliksas Jakubauskas