7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Vitrum 2020 Pulsas“ festivalis kvies pažvelgti į (ne)skaidrumą stikle ir visuomenėje

Rengėjų inf.
Nr. 24 (1345), 2020-06-19
Dailė Anonsai
Eglės Budvytytės kūrinio fragmentas
Eglės Budvytytės kūrinio fragmentas

Tarptautinis stiklo meno festivalis „Vitrum 2020 Pulsas” vyks šių metų spalio – gruodžio mėnesį, o ekspozicijos išsidėstys galerijoje „Meno parkas“, M.K. Čiurlionio muziejuje „Galerijoje be sienų” Kaune ir Kauno rajono muziejuje Raudondvaryje.  Ragindamas pažvelgti į (ne)skaidrumą stikle ir visuomenėje „Vitrum 2020“ festivalis pakvies į tarptautines parodas, gyvus pasirodymus, ekskursijas bei šeimai skirtas edukacijas.

 

Stiklo festivalio tradicijos

„Vitrum“ festivalis pradėtas rengti 2000 metais Kaune. Vėliau stiklo meno trienalė, apjungdama stiklo meno bendruomenę Baltijos šalyse, palaipsniui išsiplėtė ir tapo tarptautinio stiklo meno festivaliu. Pastarasis festivalis kvietė narplioti istorijos ir atminties pinkles, stebino karšto stiklo dirbtuvėmis bei kvietė į senąjį Aleksoto stiklo fabriką. Tuo tarpu šių metų festivalis „Vitrum 2020 Pulsas” ritmingai tęsia bendruomenės ryšių stiprinimą ir visuomenės pažintį su stiklo menu. Artėjančio festivalio parodose 2020 metų rudenį stiklo tradicijos susijungs su šiuolaikiniu menu.

 

„Šis „Vitrum“ festivalis – jubiliejinis, žymintis festivalio gyvavimo dvidešimtmetį. Lyginant su pirmuoju – dabar tai daug platesnis, didesnis renginys, išsiplėtęs nuo grupinės parodos. „Vitrum 2020 Pulsas“ festivalyje įtrauktas  veiksmo menas ir karšto stiklo pasirodymas. Skirtingos parodos aprėps trijų šalių susitikimą bei nubrėš idėjinį ir konceptualų vaizdą“, – teigia festivalio vadovė, menininkė Julija Pociūtė. Ji svarsto, kad be pasipriešinimo ir sustiprinto pulso visuomenėje neįmanoma išeiti į darnų skirtingų bendruomenių sutarimą, o tai atsispindi ir artėjančio festivalio temoje.

 

Pasipriešinimo sužadintas pulsas

„Vitrum 2020 Pulsas" festivalis konceptualiai nagrinėja (ne)skaidrumą – kaip stiklo medžiagiškumo ir socialinių procesų ypatybę. Festivalio šūkiu pasirinktas „pulsas“ gali būti ne tik organizmo funkcijos imitacija, bet ir pojūtis, kai susidūrus su nepatogiomis situacijomis, užginčijamos nusistovėjusios taisyklės. Festivalio metu daugiausia dėmesio bus skirta iššūkių įveikimui, akcentuojant jausmus ir reakcijas, kurios kyla, kai žmogus stumiamas už savo galimybių ribų. Tą akimirką – ramybę ir paklusnumą pakeičia įniršis ir pasipriešinimas. 

Festivalio programą sudaro kuruota paroda „Aštri stiklo briauna“, atviro kvietimo paroda „Skaidri erdvė“, instaliacija viešoje erdvėje, gyvi pasirodymai, šeimai skirtos edukacijos ir ekskursijos.

 

Vaizdūs pasakojimai ir atsparumo idėjos

Tarptautinėje parodoje „Aštri stiklo briauna“ analizuojamos (ne)skaidrumo ir atsparumo idėjos. Čia  menininkų kūriniuose tyrinėjamos stiklo medžiagiškosios savybės ir socialinių apribojimų iššūkiai, tuo siekiama užmegzti dialogą tarp kūrėjų, kuriems nepaklusnumas ir nusižengimas – tai priemonė nusistovėjusioms taisyklėms laužyti.

 

Parodą kuruoja Alba Folgado – kuratorė ir nepriklausoma tyrėja, gyvenanti Švedijoje. Ji tyrinėja vaizdinius pasakojimus apie urbanistinius pasipriešinimus ir performatyvių praktikų socialinę jėgą.

 

„Kuruodama parodą „Aštri stiklo briauna“ siekiu dirbti su menininkais kuriančiais pasakojimus erdvėje bei tikiuosi užmegzti tvirtus ryšius su Lietuvos šiuolaikinio meno kūrėjais“, – teigia A.Folgado.

 

Parodoje darbus pristatys Eduardo Hurtado (Ispanija), Mourad Kouri (Švedija), Claudia Pagès (Ispanija/Nyderlandai), Eglė Budvytytė (Lietuva/Nyderlandai), Jamila Johnson-Small (Jungtinė Karalystė). Parodos atidarymo metu performansą atliks Eduardo Hurtado, o Jamila Johnson-Small performansas vyks festivalio metu.

 

Baltijos šalių susitikimas

Antroji festivalio paroda „Skaidri erdvė” – tai atviro kvietimo profesionalių menininkų iš Baltijos šalių paroda. Minint festivalio gyvavimo dvidešimtmetį parodoje dalyvauti kviečiami visi profesionalūs menininkai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos, dirbantys su stiklu ar tarpdisciplininiu menu.  Kūrėjai kviečiami tyrinėti  erdvės  ir skaidrumo  santykį,  analizuoti  menininkų  įtaką  socialiniams  procesams, kuriuose subjektai gali judėti atskirai ir tuo pačiu būti bendros struktūros dalimi. Parodoje reflektuojama skaidrumo svarba šiandieninėje visuomenėje, o tuo pačiu – santykyje su aplinka ir savimi.

 

„Vitrum 2020 Pulsas“ festivalis vyks spalio 7 – gruodžio 13 dienomis.

Paroda „Aštri stiklo briauna“ galerijoje „Meno parkas“ veiks spalio 7 – lapkričio 7 dienomis.
Paroda „Skaidri erdvė“ veiks spalio 9 – gruodžio 13 dienomis Kauno rajono muziejuje, Raudondvaryje.
Instaliacija M. K. Čiurlionio muziejaus „Galerijoje be sienų“ veiks spalio 7 –  gruodžio 13 dienomis.

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba. 


Platesnė informacija: www.vitrumfestival.com
www.facebook.com/vitrumfestival

Žymos:
Rengėjų inf.,
Eglės Budvytytės kūrinio fragmentas
Eglės Budvytytės kūrinio fragmentas