7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pasirodė pirmoji knyga lietuvių kalba apie meno rašymą šiuolaikinės dailės kritikoje

Nr. 17 (1338), 2020-05-01
Dailė Anonsai

Metų pradžioje, prieš pat paskelbiant karantiną, dienos šviesą išvydo menotyrininkės ir kuratorės Danutės Gambickaitės sudaryta knyga „Choreografija: meno rašymas šiuolaikinėje dailės kritikoje“ (Artbooks.lt). Dėl pandemijos prevencijos įvesto karantino knygos pristatymas su leidinio sudarytoja ir jame publikuotų tekstų autoriais numatytas jam pasibaigus. Informacija apie renginį bus skelbiama viešai.


Šis leidinys yra pirmoji knyga lietuvių kalba, kuri išsamiai pristato meno rašymo reiškinį. Tai – dailės kritikos ir refleksijos būdas, peržengiantis įprastas meno kritikos žanrų ribas.  Neretai tokiuose tekstuose atskleidžiama kaip teksto autorių paveikė paroda, menininkas, meno lauko reiškinys, patirtą objektą aprašant per save. Kaip įžangoje teigia knygos sudarytoja, „Tai yra pats nuogiausias, intymiausias ir jautriausias meno refleksijos būdas.“ Knygoje išsamiai pristatoma meno rašymo teorija ir istorija, apžvelgiama termino reikšmė, jo formavimasis, adaptacija ir raida, aptariamos apraiškos Lietuvos šiuolaikinės dailės kontekste ir svarbiausi šio pobūdžio tekstų autoriai bei jų įtaka vaizduojamųjų menų kritikai. Leidinyje pateikiami reiškinio praktiniai pavyzdžiai, kuriuos iliustruoja Lietuvos kultūrinėje periodikoje nuo 2000 metų iki dabar publikuoti parodų recenzijų pavidalo tekstai. Dizainerio Nerijaus Rimkaus apipavidalintoje rinktinėje sugulė menotyrininkų, kuratorių ir menininkų – Tautvydo Bajarkevičiaus, Neringos Černiauskaitės, Aurido Gajausko, Danutės Gambickaitės, Monikos Kalinauskaitės, Aistės Kisarauskaitės, Valentino Klimašausko, Monikos Lipčic ir Agnės Narušytės – tekstai.


Danutė Gambickaitė – Lietuvos tarpdisciplininio meno sąjungos pirmininkė, menotyrininkė, meno kritikė ir kuratorė, dirbanti šiuolaikinio meno lauke. Anksčiau autorė yra išleidusi knygą „Kūrybinės partnerystės. Gyventi ir mokytis kaip kūrėjui“ (2015).


Šios knygos leidybą ir visas VšĮ Artnews.lt veiklas remia Lietuvos kultūros taryba. Knygos leidybą taip pat parėmė Vilniaus miesto savivaldybė.


Knygą galima įsigyti elektroniniame knygyne www.artbooks.lt, o vėliau ir pristatymo metu pigesne kaina.

Žymos: