7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Andriaus Ermino personalinė paroda „Žmogiškasis faktorius. Fragmentai“

LDS inf.
Nr. 41 (1320), 2019-12-13
Dailė Anonsai

Gruodžio 13 d., penktadienį, 18 val. Dailininkų sąjungos galerijoje (Vokiečių g. 2, Vilnius) atidaroma skulptoriaus, konceptualaus meno kūrėjo Andriaus Ermino personalinė paroda „Žmogiškasis faktorius. Fragmentai“. „Žmogiškasis faktorius“ – tai pastaruosius devynerius metus A. Ermino tęsiama tema, kurios kontekste autorius gilinasi į skirtingas filosofines-socialines sąvokas (pvz., „Karuselė“, „Dėžė“, „Sodai“ ar „Kūnai“) bei apmąsto žmogaus santykius su jį supančia aplinka, buitimi, gamta ir kūryba.

Kaip pastebi dailėtyrininkė Karolina Tomkevičiūtė, „Ermino kūryba paremta tam tikru žaidimo principu; atrodo, kad patį kūrėją pagavęs azartas, kaip vieną ar kitą kasdienybės elementą transformuoti į neįprastą būvį. Todėl menininko darbuose nuolat susipina kontrastingos savybės ir priešpriešos. Jo kuriamus objektus ar instaliacijas dažnai galime skaityti kaip šiuolaikybės kritiką, nes menininko darbuose naujų galių įgyjantys daiktai prabyla apie pseudovertybes ir absurdiškas situacijas“.

Naujoje parodoje „Fragmentai“ autorius tarsi paberia įvairias žmogiškojo pokalbio su vidiniu bei išoriniu pasauliu nuotrupas, tuo pačiu sujungdamas jas į vieningą vizualinio ir semantinio pasakojimo erdvę. Lengvai atpažįstami buities daiktai, kultūros atributai, gamtinį pradą turintys elementai Andriaus Ermino kūryboje virsta skulptūrinėmis kompozicijomis, asociatyviomis instaliacijomis. Kūriniuose netrūksta nuorodų į atsiminimus, sapnus ar svajones – priklausančias tiek individualios, tiek kolektyvinės pasąmonės laukui. Menininkui svarbi ir duotosios vietos architektonika – naująją kolekciją jis kuria sąmoningai ir jautriai permąstydamas galerijos erdves.

Andriaus Ermino paroda „Žmogiškasis faktorius. Fragmentai“ Dailininkų sąjungos galerijoje vyks iki 2020 m. sausio 11 d.  Parodos lankymas – nemokamas. Parodą iš dalies remia LR Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos dailininkų sąjunga.

Žymos:
LDS inf.,