7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

VDA Nidos meno kolonijoje grupinė vasaros paroda „Gyventi smarkiai“

Rengėjų inf.
Nr. 26 (1305), 2019-06-28
Dailė Anonsai
„My So Calleds“. 2019 m. Face filter by Rebecca Stephany, Mathias Lempart
„My So Calleds“. 2019 m. Face filter by Rebecca Stephany, Mathias Lempart

Liepos 19 d. 18 val. atidaroma Nidos meno kolonijos vasaros paroda „Gyventi smarkiai“. Ne pirmus metus Kolonijos parodų salę iki pat rudens šiuolaikiniu menu užpildantis renginys šiemet išsiplėtė. 8 menininkų kūriniai įsikurs dviejose Kolonijos erdvėse, kur su parodos lankytojais svarstys apie technologizuoto gyvenimo ypatybes ir jo intensyvumą.

 

Intensyvumas – gyvenimo vertės kriterius

Šiandien nedvejodami kliaujamės algoritmizuotomis internetinių programų rekomendacijomis įvairiausiose srityse – nuo meilės ir sveikos gyvensenos iki nekilnojamojo turto ir finansų. Mums išsyk palengvėja, kai tik įsidiegiame programėlę ir sutinkame su jos naudojimo sąlygomis. Akivaizdu, jog skaitmenybė įtakoja mūsų sprendimus ir gyvenseną. Intensyvumas – tai kriterijus, kurio pagalba nustatome tiek paties laikmečio, tiek savo intymaus gyvenimo vertę. Mūsų kūnai sudaryti iš 60% vandens ir 140% duomenų – tad mūsų yra visi 200%.



„Gyventi smarkiai“ negąsdina tuo, kad dirbtinis intelektas netrukus išstums žmoniją, ir negarbina algoritminės ateities; veikiau apmąsto dabarties kultūros būseną – ką mes jaučiame ir patiriame gyvendami technologijų medijuotus gyvenimus. Parodos kūriniuose per materiją, vaizdą, garsą, kalbą ir ritmą reflektuojami sąryšiai tarp skaitmeninio ir fizinio pasaulių.

 

Parodos pavadinimas buvo inspiruotas spekuliatyviojo realisto Tristano Garcia knygos „Intensyvus gyvenimas“ („The Life Intense“). Pasak šio mąstytojo, mūsų šiandieninio gyvenimo sąlyga – nepasotinamas intensyvumo troškimas. Priklausomybė nuo šiuos intensyvumus palaikančių skaitmeninių technologijų mus įkalina begaliniame rate, kuomet esame priversti siekti vis didesnio intensyvumo laipsnio. Tad mūsų siekiamybė – jaustis gyvais, kol gyvename.

 

Dalis kūrinių sukurti specialiai šiai parodai

 

„Gyventi smarkiai“ dalyvaujantys 8 menininkai pristatys 6 kūrinius. Du jų – anksčiau sukurti Ulijonos Odišarijos ir Igno Pavliukevičiaus videodarbai, vienas poetiškai, kitas bene absurdiškai komentuojantys medijų santykį su žmonėmis, – atsidurs greta specialiai šiaip parodai sumanytų ir įgyvendintų kūrinių.



Pradžioje buvo avangardinio repo grupė „Vilniaus energija“. Vėliau – „Vilniaus energijos“ videoklipas dainai „Bepilotis automobilis“ apie automobilį, kuris pagrobia keliautoją autostopu. Ekspozicijų salėje „Vilniaus energijos“ nario, rašytojo, menininko Žygimanto Kudirkos ir komandos dėka ši mašina virs instaliacija, į kurią įsėsti galės kiekvienas tokio keliautojo vietoje (sėdynėje) norintis atsidurti lankytojas.

 

Marianne Vierø pristatys instaliaciją, užgimusią Nidos meno kolonijos erdvėse – pasitelkdama salių architektūrinę sąrangą kaip 3D modelio analogą ji priverčia fizinę ir skaitmeninę plotmes tapti subjektyvių derybų objektu.

 

Steve & Samantha garso kūrinys lankytojus pasitiks vos įžengus į parodą. Duetas, mene žaismingai derinantis technologiją su improvizacija, svarstys, kada garsas virsta muzika ir kaip tai dera su konkrečia fizine erdve. O  grafikos dizaineriai Rebecca Stephany ir Mathias Lempart ne tik sukūrė vizualinę parodos tapatybę, tačiau parengė specialų veido filtrą, veiksiantį 10 km spinduliu aplink Koloniją, kurį žmonės galės išmėginti pasitelkę savo išmaniuosius telefonus ir socialinių tinklų programėles.

 

Perprasti šiuos kūrinius, pasiūlyti tam tikras intensyvumo padalas ar drauge pasiduoti atsitiktinumui visu parodos veikimo laikotarpiu padės „Gyventi smarkiai“ parodos gidės.


Menininkai: Žygimantas Kudirka, Ulijona Odišarija, Ignas Pavliukevičius, Steve & Samantha, Rebecca Stephany ir Mathias Lempart bei Marianne Vierø
Kuratorės: Dovilė Tumpytė ir Marina Valle Noronha
Organizuoja: Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonija
Projektą remia Lietuvos kultūros taryba, Goethe’s institutas Vilniuje, Šiaurės ir Baltijos šalių mobilumo programa, Thomo Manno kultūros centras, Neringos savivaldybė

 

Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonija, E. A. Jonušo g. 3,  Neringa

Paroda „Gyventi smarkiai“

2019 07 19–08 31

Parodos atidarymas: liepos 19 d., 18 val.
Paroda veiks kasdien (išskyrus pirmadienius) 12–20 val.

Žymos:
Rengėjų inf.,
„My So Calleds“. 2019 m. Face filter by Rebecca Stephany, Mathias Lempart
„My So Calleds“. 2019 m. Face filter by Rebecca Stephany, Mathias Lempart