7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Nathalie Daoust fotografijų paroda „Korėjietiški sapnai“

Rengėjų inf.
Nr. 17 (1254), 2018-04-27
Dailė Anonsai

2018 04 06 – 05 05

Panevėžio fotografijos galerijoje (Vasario 16-osios g. 11, Panevežys)

„Korėjietiški sapnai“ – tai Nathalie Daoust unikalus fotografinis projektas, pasakojantis apie gyvenimą Šiaurės Korėjoje. Savo fotografijomis ji tarsi nuplėšia paslapties šydą ir labai aštriai atskleidžia šalį, kuri, lyg koks kruopščiai sukurptas miražas, egzistuoja, regis, visai kitame laike.

Didelę savo karjeros dalį N. Daoust praleido tirdama chimerišką fantazijų pasaulį: slaptą svajonių troškimą, norą atrodyti kitaip, peržengiant nusistovėjusias ribas ir taip pabėgant nuo realybės. Šį eskapizmo impulsą ji tyrinėja ir savo naujajame cikle „Korėjietiški sapnai“, tik jau ne kaip konkrečių asmenų individualų pasirinkimą, o kaip visos šalies priverstinio gyvenimo būdo sąlygotą reiškinį.

Siekdama sustiprinti atitrūkimo nuo realybės įspūdį N. Daoust savo fotografijose sąmoningai „pritemdo“ bei maskuoja detales, paversdama jas gerokai prislopintais ir faktinio tikroviškumo netekusiais fantazijų vaizdiniais. Tokiu būdu ji tarsi atkartoja tai, kas vyksta su bet kokia informacija Šiaurės Korėjoje: manipuliuojama tol, kol esminiai faktai tampa nebeaiškūs ir nebeatitinka tikrovės.

Anot autorės, nuo pat pirmųjų fotografinių bandymų ją sužavėjo tai, kaip žmonės elgiasi skirtingose situacijose, nuolatinis jų noras gyventi sapnų pasaulyje. Kaip ji pati teigia: „Mano, kaip menininkės, tikslas yra – eksperimentuoti, plėsti fotografijos ribas, dirbti kitaip ir atrasti naujų išraiškos priemonių“.

Žymos:
Rengėjų inf.,