7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Židrijos Janušaitės paroda „Apie ilgesį, prisilietimus ir atsivėrimą“

Nr. 32 (1226), 2017-10-06
Dailė Anonsai

Spalio 6 d., penktadienį, 18 val. Pamėnkalnio galerijoje (Pamėnkalnio g. 1, Vilnius) atidaroma tapytojos, šiuolaikinio meno kūrėjos Židrijos Janušaitės kūrybos paroda „Apie ilgesį, prisilietimus ir atsivėrimą“. Paroda vyks iki spalio 28 d.

Bene labiausiai performanso meno lauke žinoma autorė šįkart galerijoje pristatys tapybos parodą, skirtą žmogiškųjų būsenų – ilgesio, laukimo, savityros tematikai.

Ilgesys Ž. Janušaitės kūryboje – ir filosofinė, ir estetinė idėja: „Ilgėjimasis kažko visai nenusakomo žodžiais. / Ištįsusi laike ilgesio būsena. Įsitempia. / Tai ne praeitis, ne konkretus žmogus ar vieta. / Galbūt tai – įsivaizduojamas momentas, kai turėjau viso pasaulio laiką?“.

Dailėtyrininkė Dovilė Stirbytė teigia, kad pagrindinis Židrijos Janušaitės kūrybos tikslas – parodyti, kaip svarbu nuolat skubančiam šiuolaikiniam žmogui sustoti ir susitikti pačiam su savimi: „Turbūt labiausiai šis menininkės siekis atsiskleidžia jos kuriamuose, laike ištęstuose, minimalistinės estetikos performansuose, kurių metu erdvėje skleidžiasi itin jautri, meditatyvi būsena. Kalbėti apie menininkės performansus, apibūdinti jų esmę nėra paprasta: norint pajausti kuriamo įvykio nuotaiką, reikia į ją pasinerti, patirti savo buvimu.

Panašiai yra ir mąstant apie kitų meno formų – tapybos, kaligrafijos, žemės, vaizdo meno – raiškos priemonėmis sukurtus menininkės kūrinius. Kurdama ji dažnai jungia kelias medijas, sluoksniuoja jas tarsi kokį gurmanišką delikatesą, tačiau keliasluoksniai kūriniai nėra pertekliniai, jais menininkė nedaugžodžiauja, atvirkščiai, redukuoja iki minimumo, pasiekdama išgrynintą, minimalistinį, estetišką rezultatą, lakoniškai prabylantį apie akimirkos emociją ir nuolat besikeičiančias tarpines būsenas“.
Parodą iš dalies remia LR Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos dailininkų sąjunga.
Parodos laikas: 2017 10 06 – 2017 10 28. Atidarymas: 2017 10 06 18:00 val. Galerijos darbo laikas: II - V 10:00 – 18:00; VI  10:00 – 16:00. Parodos lankymas – nemokamas. Daugiau informacijos apie autorę: http://zidrijajanusaite.com/

 

Žymos: