7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vasarą Vilnelės pakrantėje atsiras trys naujos viešos erdvės, kviečiančios vilniečius susitikti

VM inf.
Nr. 23 (1472), 2023-06-09
Kronika

Šią vasarą ant Vilnelės krantų ir šlaitų bus įrengtos trys laikinos funkcionalios instaliacijos, skirtos Naujosios Vilnios, Markučių ir Paupio gyventojams. Antrąjį birželio savaitgalį, birželio 9–11 dienomis, šių rajonų gyventojai kviečiami į „Vilnelės Odisėjos“ renginius. Trijų, palei Vilnelę išsidėsčiusių, skirtinguose rajonuose įsikursiančių naujų viešųjų erdvių atidarymo proga vyks įvairūs renginiai – nuo žuvelių piešimo iki piknikų.

Pagrindinis šių instaliacijų tikslas – kurti naujus traukos taškus minėtuose rajonuose ir skatinti juose burtis vietos gyventojus. Erdvės, kuriose atsiras naujieji projektai, planuojamos taip, kad jose rajonų gyventojai galėtų pažindintis, bendrauti, diskutuoti, planuoti savo gatvės ar rajono tolimesnę kaitą. Visus tris projektus vienija viena bendra jungtis – Vilnelė, nuolatinės miesto kaitos ir atsinaujinimo simbolis.

Naujoji Vilnia – tarp gamtos ir industrijos

Naujoji Vilnia yra tarytum miestas mieste, unikalus savo gamtos ir industrinio paveldo kombinacija. Šiandien Naujoji Vilnia sparčiai populiarėja, čia kuriasi ne tik nauji gyventojai, bet ir nauji verslai, tačiau rajone ir ypač prie Vilnelės trūksta vietų, kur būtų galima maloniai pabūti, susitikti, pabendrauti – rajono infrastruktūra tam kol kas nepritaikyta.

Trys architektės – Aurelija Kniukštaitė, Kotryna Bajorinaitė ir Jonė Virbickaitė – suplanavo būtent tokią, pailsėti ir pabendrauti kviečiančią viešąją erdvę. Prie tiltelio per Vilnelę, jungiančio Naujosios Vilnios parką ir Pramonės gatvę, atsiras visą vasarą veiksianti skulptūra-suoliukas „Mazgas“.

Šeštadienį, birželio 10 d. 14 val. Naujosios Vilnios gyventojai kviečiami susitikti prie „Mazgo“ ir išrinkti iki šiol bevardžiam tilteliui vardą, o taip pat papiknikauti. 

„Praėjusį rudenį, „Vilnelės Odisėjos“ simpoziumo metu su rajonų gyventojais bei vietokūros praktikais diskutavome, kaip bendruomenės ir kultūra gali kurti miestą. Džiaugiamės, kad kalbos neliko kalbomis ir šią vasarą galime pakviesti susitikti naujose, laikinose viešosiose erdvėse, menininkų sukurtose įtraukiant vietos gyventojus“, – sako Vilniaus muziejaus direktorė Rasa Antanavičiūtė.

Markučiai ir dingusios Vilnelės paslaptis

Markučių rajonas susideda iš trijų dalių: Markučių „kaimo“, sovietmečiu pastatytų daugiabučių ir šiais laikais projektuojamų bei kylančių namų. Patogiai prieiti prie upės galima tik naujausioje rajono dalyje, tuo tarpu senesnėse – tarp medžių, gilioje griovoje vingiuojančią upę sunku net pamatyti.

Aikštelė ties stotele „Markučiai“ yra vienintelė senųjų Markučių vieta, iš kurios atsiveria vaizdas į Vilnelės upę ir Pavilnių regioninį parką. Architektės Evelina Vasiliauskaitė ir Margarita Kaučikaitė birželį kurs naują viešą erdvę iki šiol nenaudotoje vietoje ir simboliškai priartins upę. Atsisėdus instaliacijos „Markučių stotelė“ O raidės formos nišoje bus galima išgirsti visai šalia, bet vis dėlto žemai apačioje tekančią Vilnelę.

Aikštelės kūrimas prasidės birželio 9 d. 16 val. Tą popietę vyks tiek mažiems, tiek dideliems Markučių gyventojams skirtos žuvyčių piešimo dirbtuvės. Betoninis grindinys virs upės paviršiumi.

Šeštadienį, birželio 10 d., 15 val. naujojoje Markučių susibūrimo vietoje bus sodinami augalai, kurie visą vasarą džiugins Markučių gyventojų ir pro šalį keliaujančių žmonių akis.

Vasaros pavėsis Paupyje

Dar vienas rajonas, pro kurį driekiasi „Vilnelės Odisėjos“ maršrutas, yra Paupys, anksčiau vadintas Paplauja. Vladas Drėma šią vietą yra pavadinęs „pirmuoju Vilniaus pramonės lizdu“. Šiandien Paupyje liko nedaug buvusios industrijos ženklų. Į madingą rajoną keliasi naujakuriai. Pernai Manufaktūrų gatvės gyventojai realizavo sumanymą sutvarkyti paplūdimį prie Žagarų tilto ir įrengti ten poilsio zoną. Čia atsirado keturios apskritos medinės platformos, kviečiančios prisėsti ar prigulti. Vasarą paaiškėjo, kad naujojoje poilsio zonoje karštą dieną labai trūksta šešėlio.

Sekmadienį, birželio 11 d., 15 val. Paupio paplūdimyje prie Vilnelės bus pristatyta Vlado Suncovo sukurta skulptūra-pavėsinė „Pramonės lizdelis“. Renginio metu bus pinamas didelis vainikas, kuriuo bus papuošta naujoji pavėsinė, o greta jos bus sodinami vijokliai, kad vasarą jų teikiamas pavėsis būtų gaivus ir žalias. 

„Vilnelės Odisėja“ ir Jameso Joyce‘o Ulisas

Funkcionalios instaliacijos atsiras Vilnelės pakrantėje birželio pradžioje ir veiks iki rugsėjo pabaigos. Jos yra projekto „ULISAS Europos Odisėja“, kurį Vilniaus muziejus įgyvendina kartu su „Critical + Xwhy“ agentūra ir dar 15 partnerių visoje Europoje, dalis. Trejus metus trunkantis projektas yra skirtas paminėti Jameso Joyce‘o romano „Ulisas“ šimtąsias metines.

Projektas kiekviename iš 18 miestų pagal 18 romano epizodų skleidžiasi chronologine tvarka. 2022-ųjų rudenį viskas prasidėjo Atėnuose, o vėliau persikėlė į Budapeštą, Marselį ir Triestą, spalį trumpam sustojo Vilniuje. 2023 metais renginiai vyksta Paryžiuje, Berlyne, Kopenhagoje, Lugo, Vilniuje, Kluže, Stambule, Ciuriche, Groningene, Eleusine ir Oulu. Kelionę projektas užbaigs 2024-aisiais Lisabonoje, Dubline ir Londonderyje.

Vilniui atiteko trečiasis romano „Ulisas“ skyrius, o tuo pačiu, kadangi Ulisas buvo rašomas Homero „Odisėjos“ pagrindu, „Odisėjos“ dalis, kurioje pasakojama apie jūros dievą Protėją. Šiose abiejų kūrinių dalyse rašoma apie mirtį ir gyvenimą, nuolatinį atsinaujinimą, pavidalo keitimą ir dramatiškas permainas. Vilniaus muziejus projekto metu pasirinko gilintis į miesto kaitos temą ir bendruomenių, gyventojų vaidmenį miestui transformuojantis.

Projektą finansuoja ES programa Kūrybiška Europa ir Lietuvos kultūros taryba.

Projektas yra Vilnius 700 dalis.

 

 

Daugiau informacijos:

Vilniaus muziejaus komunikacijos koordinatorė Rūta Miškinytė

Tel nr.: +37062061125

[email protected]

Žymos:
VM inf.,