7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvos pūtikai žymaus valtornisto Arvido Klišano jubiliejuje Rygoje

 

Arvydas Klišanas. Arvydo Valatkevičiaus nuotr.
Arvydas Klišanas. Arvydo Valatkevičiaus nuotr.

Praėjusių metų pabaigoje, 95-metį švenčiančioje Rygos Jazepo Vitolo muzikos akademijoje įvyko žymaus valtornisto Arvydo Klišano (lat. Arvīds Klišāns) aštuoniasdešimtmečiui skirtas koncertas.

 

A. Klišanas – nusipelnęs Latvijos artistas (suteikta 1976 m.), žymus atlikėjas, pedagogas, tuometinės Sovietų Sąjungos ir tarptautinių konkursų laureatas, išugdęs didelį būrį puikių atlikėjų, garsinančių profesoriaus vardą visame pasaulyje. Muzikų šeimoje išaugęs atlikėjas solisto karjerą Latvijos nacionaliniame simfoniniame orkestre – tuomet Latvijos radijo simfoniniame orkestre – pradėjo 1954 m., būdamas dvidešimties. Ši sėkminga veikla truko net keturiasdešimt ketverius metus. Atlikėjas ne kartą pačiomis palankiausiomis sąlygomis buvo kviečiamas į aukščiausio lygio Sovietų Sąjungos orkestrus, tačiau, būdamas ištikimas savo šalies patriotas, liko gyventi ir muzikuoti gimtojoje Latvijoje. Kaip kviestinis solistas, atliekant P. Čaikovskio Penktąją simfoniją su Maskvos filharmonijos simfoniniu orkestru, muzikas aplankė daugelį Europos, Amerikos šalių, koncertavo Japonijoje ir Meksikoje. Sykį Palerme, Italijoje, po koncerte ypač sėkmingai atlikto įžymiojo valtornos solo, skambančio minėtos simfonijos antroje dalyje, džiūgaujantys gerbėjai solistą ant rankų nešė nuo koncertų salės iki pat viešbučio, kuriame buvo apsistojęs orkestras.

 

A Klišanas įrašė ne vieną muzikos valtornai albumą. Viename jų skambančio Leopoldo Mozarto koncerto valtornai atlikimas, anot Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro valtornų grupės koncertmeisterio Mindaugo Gecevičiaus, neturi lygių pasaulyje. Ir ne tik šis kūrinys. Kompaktinėse plokštelėse įrašyta muzika, išsiskirianti puikia atlikėjo technika ir natūraliu aukščiausio lygio muzikavimu, kelia susižavėjimą, nuostabą. Solistas ir šiomis dienomis atlieka įrašus į Latvijos radijo ir televizijos muzikinių įrašų fondus.
Akademinę veiklą Latvijos Jazepo Vitolo muzikos akademijoje atlikėjas pradėjo 1964 metais. Profesorius išugdė daug valtornistų, tarp kurių nemažai užimančių aukščiausias pozicijas didžiausiuose Latvijos, Lietuvos ir Estijos muzikiniuose kolektyvuose.     
 
Jubiliejiniame koncerte dalyvavo dvidešimt trys atlikėjai, atvykę iš įvairiausių pasaulio kampelių. Pagerbti ir pasveikinti legendinio valtornos meistro atkeliavo penki lietuviai, tarp jų – trys A. Klišano mokiniai: Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro valtornų grupės koncertmeisteris Mindaugas Gecevičius, jo kolega Arvydas Valadkevičius bei Nacionalinio operos ir baleto teatro orkestro solistė Lina Stanelienė. Greta jau minėtų atlikėjų Lietuvos scenose koncertavo ir daugiau šio profesoriaus mokinių – tai Nacionalinės filharmonijos artistas Paulius Lukauskas ir Linas Dakinevičius, šiuo metu muzikuojantis Norvegijoe. Šiame koncerte Balio Dvariono Koncerto valtornai ir styginių orkestrui F-dur ketvirtąją dalį Allegro molto su kameriniu orkestru „Sinfonia Concertante“ (vad. Guntis Kuzma) atliko M. Gecevičius. Pakvietėme nacionalinio orkestro solistą pasidalinti mintimis apie tarptautinį renginį, trumpai prisiminti studijų įžymiojo valtornos virtuozo klasėje metus.
 
Kokios aplinkybės traukė Lietuvos atlikėjus studijuoti valtornos meną Latvijoje, A. Klišano klasėje?
1994 metais, baigus studijas Sankt Peterburgo N. Rimskio-Korsakovo konservatorijoje pas profesorių Vitalijų Bujanovskį, teko garbė pirmajam lietuviui atverti kelius į profesoriaus A. Klišano vadovaujamą valtornos klasę. Prieš tai girdėjau daug gražių žodžių apie maestro, studijavau jo įrašus, skambančius iš vinilinių plokštelių, ne kartą vykau į kaimyninę Latviją klausytis jo atliekamų kūrinių mano pasirinktam instrumentui. Visada žavėjo šio pasaulinio lygio valtornos meistro muzikalumas, nepriekaištinga atlikimo technika, ryškus artisto gebėjimai bei nenusakomas asmenybės paprastumas, žavesys. Aiškiai supratu, jog tai yra tokio lygio muzikas, kuriuo verta sekti. Buvo keista, kad Lietuvos valtornistai lyg ir nesiryžta vykti studijuoti profesoriaus klasėje, nors atstumas iki Rygos artimesnis nei iki Klaipėdos. Tad po keleto muzikinių profesoriaus konsultacijų išvykau studijuoti į Rygos konservatoriją.
 
Būtų galima plačiai kalbėti apie profesoriaus darbo ypatumus, tačiau grįžkime prie koncerto – kokie atlikėjai, kūriniai paliko ryškiausią įspūdį?
Didžiausią įspūdį paliko baigiamasis valtornistų choras, kuriame dalyvavo visi koncerto dalyviai, įspūdingai pasirodė svečiai iš Tartu. Jų suburtas septynių atlikėjų ansamblis, kuriam vadovavo profesoriaus mokinys Koido Otsingas, atliko popuri iš Andrew Lloido Webberio miuziklo „Operos fantomas“. Šio ansamblio valtornistai konkursų metu ne kartą bendravo su A. Klišanu, tad draugiška atmosfera lydėjo jų pasirodymą.
 
Koncerto dalyviai iš Latvijos – tai vis profesoriaus mokiniai, kai kurie iš jų net nuo vaikystės, praleistos meno mokykloje. Didelį įspūdį paliko jaunos latvių kompozitorės Santos Zakės „Koncertinė pjesė“ valtornai ir styginių orkestrui, ją atliko šiuo metu Olandijoje studijuojantis solistas iš Latvijos Maris Evelonas ir „Sinfonia concertante“. Pirmojoje koncerto dalyje skambėjo kūriniai valtornai ir orkestrui, o antrojoje skambėjo valtornistų kvartetai, sekstetai, oktetai. Muzikinį renginį vainikavo jau minėtas jungtinis dvidešimties visų koncerto dalyvių orkestras, profesoriui vadovaujant, įspūdingai atlikęs elegiško charakterio Latvijos dainų šventėse skambančią Andrejaus Jurjanu „Barkarolę“. Ši šventė – tai tarsi įžanga į 2015 metų birželio mėnesį rengiamas valtornos dienas Estijoje, Tartu, kurios tradiciškai susišauks su Hanzos dienomis netoliese esančioje Viljandėje.
 
Noriu nuoširdžiai pasidžiaugti puikia savo profesoriaus muzikine „forma“. Nors ir  garbaus amžiaus, Maestro yra sportiškas, trykštantis optimizmu ir kasdien savo malonumui muzikuoja valtorna.
 
Dėkojame už pokalbį. Drauge džiaugiamės ne tik žymiojo valtornos meistro kūrybinėmis jėgomis, bet jo mokinių sutelktumu puoselėjant gražias valtornos meno tradicijas Lietuvoje ir už jos ribų.

 

Arvydas Klišanas. Arvydo Valatkevičiaus nuotr.
Arvydas Klišanas. Arvydo Valatkevičiaus nuotr.
Arvydas Klišanas ir Mindaugas Gecevičius. Arvydo Valatkevičiaus nuotr.
Arvydas Klišanas ir Mindaugas Gecevičius. Arvydo Valatkevičiaus nuotr.