7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Ir kodėl Moljeras toks žavus?

Ž. B. Moljero komedija „Skapeno klastos Užupio dramos teatre

Lina Malaškevičiūtė
Nr. 39 (1191), 2016-12-02
Teatras Anonsai

Gruodžio 8 d. 19 val. Vilniuje, alternatyvioje kultūros ir meno erdvėje „Teatro sala“ Užupio dramos teatras pristato Ž.B. Moljero „Skapeno klastas“. Šis spektaklis – tai padėka Ž.B. Moljerui ir pirmajam Skapeno vaidmens atlikėjui Lietuvoje – teatro legendai, Rolandui Butkevičiui, užmerkusiam akis taip, kaip ir Ž.B. Moljeras – teatro scenoje.

Moljeras turi amžiną žiūrovą – jus. Amžiną žiūrovą skatina jo amžinasis advokatas – pats Žanas Batistas Poklenas arba tiesiog Moljeras – vienas žymiausių pasaulio literatūros klasikų, prancūzų moderniosios komedijos pradininkų, kontroversiška asmenybė, palikusi ryškų pėdsaką po jo sekusių autorių kūrybai ir neabejotinai amžinojo žiūrovo vaizduotei. O vaizduotę Ž.B. Moljeras audrino ne tik savo laikmečiu, bet ir šiais laikais, jo paliktus pėdsakus mėgsta teatro žemė – scena. Ž.B. Moljeras niekada nėra iki galo aiškus, suprantamas, juk jis kalba užslėpta kalba, kurios akcentas – kandus flirtas su tuo, kas yra aišku ir suprantama. Gudresni Moljero bijojo, todėl jam ne sykį teko slėpti per daug ryškiai į žemę įsispaudusias pėdas. Bet gudrumas be meilės tiesai yra silpnas ginklas, todėl net paslėptos Moljero pėdos vis atgimsta naujais pavidalais ir skatina žiūrovą pasijuokti iš savo paties tuštybės ir kartu surasti kažką patvaraus, amžino – tai, kas slypi po XVII a. dirbtinio aukso pertekliumi, ar tai, kas slypi po save be galo dauginančiomis XXI a. etiketėmis, skonio ar kvapo stiprikliu. Kvepalų esencija nesukuriama, bet atrandama. Tokia yra ir Molero komedijinė satyra „Skapeno klastos“ – mūsų keistų ir juokingų gyvenimo personažų esencija.

Laikas sugrįžti į sceną – ten, kur pasirodo Skapenas – Moljero pjesės charizmatiškasis kaltininkas. Skapenas gimė beveik prieš 400 metų, Prancūzijoje. Pirmą kartą jis prisistatė prancūzams – 1671 metais „Theatre du Palais – Royal“. Nuo to laiko „Skapeno klastos“ tapo laukiamu viso pasaulio teatrų svečiu. Galima paminėti vienus žymiausių, didelio įvertinimo sulaukusius „Skapeno klastų“ pastatymus – Žano Luis Barro Paryžiuje, Billo Irwino ir Marko OʼDennelio New Yorke, Brodvėjuje. Lietuvoje „Skapeno klastas“ pirmą kartą padovanojo Vytautas Čibiras, o Skapenui kūną – Rolandas Butkevičius. Kuriam laikui žymioji Moljero tragikomedija buvo palikusi Lietuvos žiūrovą, o tada vėl sugrįžo į jaunas ir entuziastingas „Užupio dramos teatro“ kūrybinės grupės rankas, prikėlusias Skapeną naujam ir kartu amžinam žiūrovui.

Skapeno biologinių tėvų Moljeras nemini, nes svarbiausi yra jo kūrybiniai tėvai – susiskladžiusi XVII amžiaus Prancūzijos visuomenė – vertybiškai išsekusi, po aukso kaukėmis pasislėpusi Prancūzijos monarchija ir kukliomis kaukėmis, po truputį drąsėjančios marionetės žingsniu link Didžiosios Prancūzijos Revoliucijos einanti likusi Prancūzijos visuomenė. Šiame laikmetyje gimė Ž.B. Moljero Skapenas, būtent čia pasirodė pirmieji Moljero komedijų skleidžiami juoko, ironijos savo laikmečiui etiudai. Galiausiai Ž.B. Moljeras tapo Didžiosios Prancūzijos scenos šaukliu, labai gudriu, vikriu šaukliu, tokiu, koks yra pagrindinis Skapeno klastų herojus – Skapenas. Tuo metu Prancūzijoje švietė po aukso kaukėmis pasislėpusi Saulė, pasivadinusi karaliumi Liudviku XIV-ju. Moljeras irgi turėjo kaukę – ji vadinasi Satyra. Šios kaukės vardas lietuvių kalboje kalba pats už save. Satyra – tai, kas yra sau satyra. Ten, kur galingieji puošiasi auksu perkrautomis kaukėmis, ten aštraus proto, bet silpno kūno satyra arba subtilus būdas pašiepti galinguosius, nusistovėjusias visuomenės normas, perdėtą savi-pasitikėjimą, tik ir gali išgyventi kaip subtilus humoras. Jo gelmė įkandama gal ir ne kiekvienam, bet poveikis jaučiamas ten, kur mažiausiai tikimės – mūsų slaptosiose sielos, širdies šauksmo gelmėse. Kvailybė yra galinga, ji tyra, bet tą akimirką, kai ji prašneka, joje pasirodo kažkas demoniško, kažkoks aštrus kandumas. Satyra yra galingiausias ginklas prieš tuos, kurie tuštybę vadina protu.

Skapeno klastos“ yra pasaulinės reikšmės Moljero komedija. Kūrinyje Moljeras perteikė didžiausias žmonių kvailystes – tuštybę, bailystę, turtuolių vergovę savo paties kaukėms, daiktams, įsitikinimams, garbėtroškiškumą, naivumą, kuklumą. Kvailybių čia daug, bet viena jų yra ypatinga – tai meilė. Pati kvailiausia ir kartu pati galingiausia kvailybė – jos ginklas tyrumas. Pagrindinis spektaklio herojus – Skapenas pasirodo ten, kur tuštybė, bailumas, pasipūtimas užkerta kelią meilei. Gudrus tarnas Skapenas iš pirmo įspūdžio kalba nerimtai, krečia išdaigas, įvelia kitus į pačias netikėčiausias situacijas. Kaip jam tai pavyksta? juk jis tik paprastas, linksmas ir naivus tarnas? Skapenas yra linksmai į kovą su tuštybe keliaujanti satyra, įžvalgus, geraširdis tarnas. Taip, jis tarnas, bet ne visai toks, kokį jį įsivaizduoja turtuoliai. Iš tiesų, Skapenas tarnauja tam, kas nėra veidmanainiška, jis kuria kaukes jas griaudamas. Skapenas yra kiekvieną kartą įdomus, neišsemiamas, todėl netikėtas...

Nuotaikingas, barokine dvasia dvelkiantis, puikiu humoru į žiūrovą besikreipiantis Užupio dramos teatro spektaklis „Skapeno klastos“ yra svarbus ir po 400 metų. Juk žmonės buvo ir yra visada šiek tiek garbėtroškos, daiktų ir savo ambicijų vergai ir visada kažkur šalia jų sau šoka kvailybė, valo aukso dulkes nuo pigių kaukių ir dalina auksą tiems, kas turi oro plaučiuose – galime tai pavadinti humoru.

 

Parengė Lina Malaškevičiūtė

Užupio dramos teatras

Spektaklis „Skapeno klastos“ įvyks gruodžio 8 d. 19 val.

Teatro saloje (S. Stanevičiaus g. 24, Vilnius)

Bilietus galite įsigyti bilietai.lt ir Teatro Salos kasoje.

Daugiau informacijos ir teatro repertuaras:  www.uzupioteatras.lt

 

Bilietų rezervacija:

tel. +370 614 43997
el. paštu uzupisdramosteatras@gmail.com