7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pirmoji šokio tyrinėjimo platformos „Bitės“ diena: įvairiausios (ne)bendravimo, konfliktų ir judesio formos

Rengėjų inf.
Nr. 36 (1188), 2016-11-11
Šokis Anonsai
Petras Lisauskas
Petras Lisauskas

Lapkričio 17 d. 19 val. Vilniaus „Menų spaustuvės“ Juodojoje salėje prasidės šokio tyrinėjimo platforma „Bitės“. Šį, pirmąjį renginio vakarą žiūrovų laukia net keturios šiuolaikinio šokio spektaklių ar jų eskizų premjeros bei du jau anksčiau pristatyti, bet šiek tiek pakitę ir prisitaikę prie „Bičių“ pasirinktos scenos šokėjų darbai.

Platforma startuos Nacionalinės M.K. Čiurlionio menų mokyklos auklėtinės Valerijos Gneuševos darbu „X“. Scenoje trys šokėjai – Valerija Gneuševa, Tadas Almantas ir Monika Šerstabojevaitė – bandys atskleisti visuomenėje tvyrantį intymumo trūkumą, kylantį iš šiandienos žmonių bendravimo būdo. Spektaklis „X“ kalba apie tai, kad mes net nenutuokiame, kas iš tiesų su mumis vyksta – matome tik tai, ką norime matyti, girdime tik tai, ką norime girdėti. Be to, bijome išeiti iš savo komforto zonos ir apsiribojame virtualiu pasauliu, kuris mums tampa saugia erdve. Nors šis darbas ir nėra naujas, „Bičių“ platformos organizatorių paskatinti, prieš šį pasirodymą kūrėjai dar pasitobulino kartu su šokėja bei choreografe Rūta Butkum, tad net ir jį matę žiūrovai gali tikėtis išvysti naujų spalvų.

Po to seksiantis trupės „Ba.La“ „Gaidys“ – taip pat rodomas jau ne pirmą kartą. Tačiau šis pasirodymas visuomet būna kitoks, o dabar dar ir pirmą kartą jį bus galima išvysti ne netradicinėje erdvėje, bet scenoje. Šis šokio darbas, kurio idėjos autorė ir choreografė Laura Banaitytė, – tai instinkto, estetikos, vidinio konflikto analizė. Remiantis senovės graikų mitologijoje pasakojama Narcizo istorija, čia keliami klausimai apie didžiąsias šiandienos vertybes – asmeniškumą, individualumą ir išskirtinumą. Šias temas scenoje perteiks pati choreografė ir dvi šokėjos – Karolina Auglytė ir Eva Blaževičiūtė.

Trupės „Freedom of movement“ būsimo spektaklio eskizas „State of Flow“ – skirtingų stilių ir patirčių kūrėjų bendradarbiavimo rezultatas. Tai – jau antrasis šio pasirodymo choreografės Agatos Pečiul darbas „Bičių“ scenoje, tad bus įdomu stebėti jos kūrybinį virsmą, naujus atradimus. Šiame expermental stiliaus grynojo šokio spektaklyje „State of Flow“ nėra apribojimų: čia susipina skirtingi šokio stiliai ir judesio žanrai, – nuo šiuolaikinio ir gatvės šokių iki kovos menų ar paprasto kasdienio, neišdirbto judesio. Svarbiausia čia Tėkmė (Flow), kuri reiškia nesustabdomą judėjimą ir laisvą progresą.

Savo naują duetą „Trajektorijos“ pristatys dvi Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentės Viktorija Bobinaitė ir Judita Šečkutė. Šis pasirodymas bus apie tai, kad judėdami asmenine trajektorija, dažnai nenuspėjame apie artėjantį svarbų koordinačių susikirtimą su kitu individu, kuris nevaldomai pakeis likusias trajektorijas.

Sigita Juraškaitė, geriausiai žinoma iš „Atviroje erdvėje“ kartu su savo kolege Agniete Lisičkinaite kurto spektaklio „Popular Problems“, šį kartą savo šokiu „Kerpė“ papasakos žmogaus-kerpės istoriją. Tai – bandymas kelis metus galvoje gulėjusią idėją pagaliau išgryninti scenoje. 

O šiuolaikinio šokio mėgėjams jau gerai pažįstamas Petras Lisauskas, dalyvavęs beveik visuose „Bičių sąskrydžio“ festivaliuose, šį vakarą ketina išbandyti naują savo interaktyvaus spektaklio/performanso „SMS/trumpųjų žinučių paslauga“ idėją. Tad 17 d. į „Menų spaustuvę“ susirinkusių žiūrovų laukia ne tik įvairiausių žanrų šokio pasirodymai, bet ir daug bendravimo, improvizacijos bei rizikingo buvimo „čia ir dabar“. Mat šį kartą Petras Lisauskas ketina gilintis, o ir publikai užduoti klausimą, koks gali būti santykis tarp šokėjo/kūrėjo scenoje ir žiūrovo?

Daugiau informacijos apie programą, atlikėjus bei bilietus galite rasti www.bitesdance.lt

Petras Lisauskas
Petras Lisauskas