7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Ansamblis „Canto Fiorito” baigia trijų metų rezidenciją Paparčiuose

Rengėjų inf.
Nr. 25 (1219), 2017-06-23
Muzika Anonsai

Šį sekmadienį Paparčių kaimo Šv. Vyskupo Stanislovo ir Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje nuskambės paskutinis tarptautinio senosios muzikos ansamblio „Canto Fiorito” rezidencijos koncertas, kuriame kartu su „Canto Fiorito” gros senųjų pučiamųjų instrumentų ansamblis iš Austrijos „Musica Antiqua Salzburg” ir dainuos Paparčių vokalinis ansamblis. Šiuo koncertu ansamblis baigia trijų metų bendradarbiavimo su kaimo bendruomene etapą, kurio metu surengė 9 projektus, įtraukusius ne tik Paparčių, bet ir aplinkinių miestų žmones.

 

Rezidencija – tai Europos kraštuose plačiai paplitęs ansamblių ir konkrečių miestų bendradarbiavimo formatas, dažniausiai trunkantis trejus metus, per kuriuos ansamblis partnerio mieste kasmet surengia po keletą koncertų ir edukacinių projektų. „Canto Fiorito” rezidencijos tikslas buvo ne tik perkelti dalį savo koncertinės ir edukacinės veiklos iš sostinės į vietovę, nutolusią nuo kultūros centrų, bet ir įnešti į jos bendruomenę realių pokyčių, suteikiant žinių ir pagerinant infrastruktūrą, kad bendruomenė toliau galėtų pratęsti ansamblio čia pradėtas iniciatyvas rezidencijai pasibaigus. Nuo 2014 m. birželio „Canto Fiorito” Paparčiuose surengė baroko muzikos seminarą mėgėjų chorams ir koncertą kartu su jais; du projektus kartu su folkloro kolektyvais, derinant žodinę ir rašytinę senosios muzikos tradicijas; tris tarpdisciplininius projektus kartu su Kaišiadorių, Elektrėnų ir Vievio meno mokyklų muzikos ir dailės mokiniais bei mokytojais, taip pat jaunaisiais šokėjais; restauravo bažnyčios vargonus ir surengė jų inauguracijos koncertą; padovanojo Paparčiams išilginių fleitų rinkinį, organizavo kassavaitines pamokas ir įsteigė Paparčių vaikų išilginių fleitų ansamblį, su kuriuo jau kartu kartu koncertavo. Visų šių veiklų pagrindinis mecenatas – tai Šveicarijos muzikos fondas „Dulcimer”, o pagrindinis partneris – Paparčių kaimų bendruomenė „Viltija”, keletui projektų gavusi papildomą paramą iš Lietuvos kultūros tarybos.

 

Paskutiniame „Canto Fiorito” rezidencijos projekte Paparčių vokalinis ansamblis dalyvaus koncerte kartu su dviem profesionaliais senosios muzikos kolektyvais, atliekant Vazų ir Habsburgų dinastijų muziką.  Šioje baroko sakralinės muzikos programoje skambės Lietuvos ir Lenkijos valstybės valdovų dvare XVII a. tarnavusių kompozitorių muzika, taip pat su jais daugybe santuokos ryšių susijusių Habsburgų dvaruose dirbusių muzikų kūriniai. Į koncertą „Sancta Maria”, vyksiantį birželio 25 d. 19 val. Paparčių bažnyčioje, klausytojai kviečiami nemokamai. Tai reta proga Lietuvoje išgirsti įspūdingą balsų ir kornetų bei barokinių trombonų derinį.

 

„Canto Fiorito” tikisi, kad ansamblio bendradarbiavimas su Paparčiais nenutrūks, kad šie trys metai bus išugdę vietos žmonių supratimą apie senąją muziką ir poreikį jai, kad kaimų bendruomenės iniciatyva gims dar ne vienas naujas projektas, į kurį bus pakviestas ir „Canto Fiorito”. Šiuo metu ansamblis jau planuoja sekančią rezidenciją kitame Lietuvos regione.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,