7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Muzikos galerijoje - įspūdinga muzikos ir dailės šventė

Organizatorių inf.
Nr. 20 (1214), 2017-05-19
Muzika Anonsai
„Potsdam Trio“
„Potsdam Trio“

Jau šį penktadienį, gegužės 19 d., 18 val., „Muzikos galerijoje“ laukia įspūdinga muzikos ir dailės šventė. Į Lietuvą atvyksta tarptautinį pripažinimą pelnę muzikantai, kurie subūrė fortepijoninį ansamblį „Potsdam Trio”. Šio ansamblio vadovas Lietuvoje gimęs, augęs ir muzikinį išsilavinimą gavęs Kanados smuikininkas Atis Bankas, kuris žinomas ne tik kaip puikus virtuozas, Toronto simfoninio orkestro smuikininkas, tačiau ir kaip tarptautiniu lygiu pripažintas smuiko žinovas, kolekcininkas ir net Niagaros muzikos festivalio kuratorius. Lietuvių išeiviui ansamblyje talkina talentingi, gilių muzikinių tradicijų ir šaknų muzikantai: prancūzų violončelininkas paryžietis Damienas Ventula ir vokiečių pianistė Constanze Beckmann, kurios gimtajame mieste, Potsdame (Vokietija) 2016 m. ir prasidėjo ansamblio karjera.

 

Tai jau antrasis ansamblio turas ir pirmoji viešnagė Lietuvoje. Po serijos koncertų Italijoje, Vokietijoje ir Čekijoje ansamblis atvyksta į Lietuvą su muzikinėmis naujienomis - visai neseniai, belaukiant „Potsdam Trio“ 2017-ųjų metų turo po Europą, kanadiečių kompozitorius Dmitriy Varelas specialiai parašė muzikos kūrinį  „Amerikos indėnų siuita“, kuris asocijuojasi su šių dienų tautų išnykimo, išlikimo diskursu. Taip pat sulauksime ir lietuviškos premjeros – M. K. Čiurlionio–A. Navako  „Preliudų“. Šiame kūrinyje išgirsime naujai skambančias M. K. Čiurlionio kompozicijas, kurias specialiai ansambliui adaptavo kompozitorius A. Navakas. Nenuostabu, kad ir klasikinė muzika (kaip K. F. E. Bacho kūriniai, kurie daug byloja apie XVIII a. Potsdamą), ir šiuolaikinių kūrėjų, tokių kaip J. Widmannas, A. Arenskis, D. Šostakovičius, R. Clarke ir F. Bridge, C. Debussy ir M. Ravelis, darbai atspindi trio muzikinę įvairovę, požiūrį į pasaulį ir estetiką. Koncertuose Lietuvoje be premjerų galima bus išgirsti J. Brahmso, L. van Beethoveno, E. Geisto, W. A. Mozarto, D. Varelas kūrinius.

 

Potsdamo miestas – žinoma istorinė vieta, minima kaip Prūsijos karalių ir Vokietijos kaizerių rezidencija. Iki šios dienos šis miestas asocijuojamas su 1945 metais ten vykusia Potsdamo konferencija, kuomet sovietų, britų ir amerikiečių lyderiai, susirinkę Cecilienhofo rūmuose, rengė karinius padalinius ir sprendė pokarinės Europos klausimus. Būtent šis istorinis fonas ir įkvėpė tris muzikantus pasivadinti „Potsdam Trio“. Pavadinimas atspindi Potsdamo miesto istoriją, kuri neatsiejama nuo ansamblio repertuaro ir tapo šiam ansambliui muzikinio susivienijimo simboliu.

Prieš pat koncertą - tapybos darbų parodos atidarymas

Muzikos galerijoje prieš pat koncertą gegužės 19 d. bus atidaroma tapytojo ir pianisto Viktoro Paukštelio tapybos darbų paroda „Eklipsė“. Parodos autorius pasakoja, kad eklipsė – terminas, kai vienas dangaus kūnas uždengia kitą. Mums atrodo, kad jie lyg susiliečia, bet iš tiesų praskrenda šviesmečių atstumu vienas nuo kito. Šis reiškinys gali būti sulyginamas su žmonių tarpusavio ryšiu. Mes skriejame savo numatytomis orbitomis: kartais priartėjame vienas prie kito, kartais atrodo, kad priklausome vieni kitiems, bet gal iš tiesų tik uždengiame vienas kitą savo šešėliu neilgam. „Man tapymo  procesas visada yra didelė enigma, tam tikras ritualinis veiksmas. Niekada tiksliai nežinau, kur nuves tapybos darbas. Pradžioje lyg turiu pradinę idėją, bet tapant plastinė, spalvinė forma ima reikalauti kitokių išraiškos galimybių ir jau tapybos darbas mane valdo, o ne aš jį. Tam tikra prasme mėgstu režisuoti tapyboje, sujungti visiškai skirtingus siužetus, istorijas į vieną. Taip darbas tampa netikėtas žiūrovui ir man pačiam. Svarbiausia energija, jausmas, kurį skleidžia tapybos darbas“, – sako Viktoras Paukštelis. Paroda atidaroma 17.45 val. Kviečiame!

„Potsdam Trio“
„Potsdam Trio“