7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Iš JAV į Vilnių atvyksta Vytauto Bacevičiaus kūrybos suvienyti menininkai

LNF inf.
Nr. 14 (1208), 2017-04-07
Muzika Anonsai
Gabrielius Alekna.  LNF archyvo nuotr.
Gabrielius Alekna. LNF archyvo nuotr.

Nacionalinės filharmonijos orkestro muzikos koncerte „Pokalbiai su fortepijonu“ išvysime menininkų duetą, pasaulyje plačiai garsinantį lietuvių kompozitoriaus Vytauto Bacevičiaus kūrybą. Tai Niujorke jau daugiau kaip dešimt metų gyvenantis lietuvių pianistas Gabrielius Alekna ir Londone gimęs ir šiuo metu Niujorke gyvenantis maestro Christopheris Lyndon-Gee. Drauge jie 2015 m. įrašė ir išleido V. Bacevičiaus fortepijoninių koncertų ir orkestrinės muzikos kompaktinę plokštelę („Naxos“). Be to, G. Alekna yra parengęs net dvi V. Bacevičiaus solinės kūrybos fortepijonui („Toccata Classics“) kompaktines plokšteles.

 

Balandžio 8-osios vakarą Filharmonijoje skambės G. Aleknos interpretuojami Vytauto Bacevičiaus Antrasis koncertas bei rusų romantiko Piotro Čaikovskio rečiau skambantis Trečiasis koncertas fortepijonui ir orkestrui. Ch. Lyndon-Gee diriguojamas Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (LNSO) dar atliks efektingą Bélos Bartóko simfoninę partitūrą „Keturios pjesės“ bei spalvingą Claude’o Debussy Trijų simfoninių eskizų ciklą „Jūra“.

 

„Ypač talentingas pianistas ir muzikas“ – taip apie Gabrielių Alekną atsiliepė žymusis Danielis Barenboimas, vėliau pakvietęs lietuvį ir į savo vedamus Beethoveno sonatų atlikimo meistriškumo kursus, organizuotus Niujorko „Carnegie Hall“. G. Alekna yra laureatas keturiolikos tarptautinių konkursų, tarp kurių minėtini L. van Beethoveno pianistų Vienoje, Hilton Hedo (JAV), Maria Canals (Ispanija), M. K. Čiurlionio tarptautinis pianistų ir vargonininkų bei kt. Pianistas mokėsi Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje, studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (prof. Liucijos Drąsutienės kl.), nuo 1996 m. – Juiliardo mokykloje Niujorke (prof. Jerome Lowenthalio kl.). G. Alekna – pirmasis iš lietuvių, į šią garsiąją mokyklą priimtas skiriant visą stipendiją. 2006 m. tapo pirmuoju lietuviu, kuriam suteiktas Juiliardo mokyklos muzikos menų daktaro laipsnis. Garsiose salėse ir festivaliuose koncertuojantis pianistas taip pat yra V. Bacevičiaus muzikos tyrinėtojas: paskelbė mokslinių darbų, sudarė ir redagavo dvitomį jo fortepijoninės muzikos leidinį „Vytautas Bacevičius. Kūriniai fortepijonui. Pirmasis leidimas“ (Lietuvos muzikos informacijos centras, 2006), o jo darbas apie V. Bacevičiaus kūrybą buvo apdovanotas kaip geriausia Juiliardo mokyklos metų disertacija.

 

Svarbi G. Aleknos kūrybinės veiklos sritis – muzikos įrašai. Naujausias – britų leidyklos „Toccata Classics“ 2016 m. rugsėjį išleista jau antra pianisto įrašyta V. Bacevičiaus solinės fortepijono muzikos plokštelė. Pirmojoje tos pačios leidyklos plokštelėje – bendradarbiaujant su penkiskart „Grammy“ apdovanota prodiusere Judith Sherman bei penkiskart šiam apdovanojimui nominuota pianiste Ursula Oppens įrašyti visi V. Bacevičiaus „Žodžiai“ („Toccata Classics“, 2011). 2015 m. didžiausia pasaulyje klasikinės muzikos leidybos kompanija „Naxos“ išleido V. Bacevičiaus kūrinių plokštelę, kurioje pianistas atlieka šio kompozitoriaus III bei IV koncertus su LNSO ir triskart „Grammy“ nominuotu dirigentu Ch. Lyndon-Gee.

 

Būtent V. Bacevičiaus kūryba ir jos įrašai suartino G. Alekną ir maestro Christopherį Lyndon-Gee. Šis dirigentas išsiskiria ypatinga erudicija, jis savo kelyje yra sutikęs tokius muzikos pasaulio korifėjus kaip Leonardas Bernsteinas ir Bruno Maderna, kompoziciją studijavo vadovaujant ryškiausiems italų šiuolaikinės muzikos kūrėjams Luciano Berio bei Sylvano Bussotti. Beje, maestro su Lietuva sieja ir daugiau kūrybinių ryšių – bendradarbiaujant su LNSO ir Lietuvos kompozitorių sąjunga pernai buvo parengta ir prestižinėje garso įrašų kompanijoje „Naxos“ išleista autorinė kompozitorės Onutės Narbutaitės kūrybos kompaktinė plokštelė. Ch. Lyndon-Gee garsėja ir kaip kompozitorius. Šiuometu jis rašo Koncertą smuikui, skirtą lietuvių smuikininkei Justinai Auškelytei, šio kūrinio premjera numatoma 2017 m. rudenį.

 

Pianisto Gabrieliaus Aleknos ir dirigento Christopherio Lyndon-Gee koncertas su LNSO vyks balandžio 8 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje.

Žymos:
LNF inf.,
Gabrielius Alekna.  LNF archyvo nuotr.
Gabrielius Alekna. LNF archyvo nuotr.
Christopher Lyndon-Gee. LNF archyvo nuotr.
Christopher Lyndon-Gee. LNF archyvo nuotr.