7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Proga pamilti muziką

Broniaus Jonušo muzikos mokyklos 50-metis

Paulina Šilobrit
Nr. 12 (1206), 2017-03-24
Muzika
Dovilė Bagdonaitė. R. Riabovo nuotr.
Dovilė Bagdonaitė. R. Riabovo nuotr.

Nieko nestebina mintis, kad viena iš priemonių lavinti žmogaus dvasinį pasaulį, estetinį suvokimą ar emocinį jautrumą yra muzika. Kokybiškas meninis ugdymas formuoja pagarbą savo šaknims ir dvasinėms vertybėms. Neskatinant kūrybiškumo neįmanoma užauginti visapusiškos, harmoningos ir kūrybiškai veiklios asmenybės. Būtent tokią kilnią veiklą jau nuo 1967-ųjų puoselėja Vilniaus Naujininkuose įsikūrusi Broniaus Jonušo muzikos mokykla (anksčiau žinoma kaip 3-oji muzikos mokykla), kuri šiemet savo renginius skiria penkiasdešimties metų jubiliejui paminėti. Vienas tokių koncertų įvyko kovo 20 d. Vilniaus rotušėje, o jame pasirodė mokyklos pučiamųjų, styginių, vokalo, džiazo, liaudies muzikos skyrių mokytojai, kurie, šalia solo numerių, specialiai šiam koncertui būrėsi ir į ansamblius. Koncertą komentavo mokytojos Laima Krasauskaitė ir Vidija Bublevičienė.

 

Claros Wieck (Schumann) Scherzo, op. 10, d-moll, kurį prasmingai bei temperamentingai, nesivaikydama efektų, tačiau nestokodama romantinio polėkio atliko pedagogė pianistė Dovilė Bagdonaitė, tapo ypač gražia vakaro įžanga. Renginio svečius šiltu žodžiu pasveikinęs mokyklos direktorius Tomas Vaišė sceną vėl užleido atlikėjams. Pirmas malonus įspūdis tas, jog pačių mokytojų pasirinkta programa buvo itin spalvinga: nuo nuoširdžių ir energingų lietuvių liaudies dainų iki modernios klasikos, svaigaus tango ir gaivališko roko. Dviejų dalių koncerte skambėjo ir Ernesto de Curtis, Juozo Tallat-Kelpšos, Giedriaus Svilainio dainos, ir Michaelo Lee, Astoro Piazzollos instrumentinės pjesės, ir Carlo Stamitzo Koncertas dviem klarnetams ir fortepijonui (I d.), Franciso Poulenco Sonata klarnetui ir fortepijonui (I d.) bei daug kitų kūrinių, o koncertą su milžiniška energija užbaigė AC/DC „Back in black“.     


 

Sužavėjo muzikos atlikimo kokybė. Ji nenusileido koncertams, kuriuos girdime didžiosiose Lietuvos koncertų salėse, kai pasirodo nuolat viešai koncertuojantys atlikėjai. Tačiau tai nenustebino. Ne paslaptis, kad Broniaus Jonušo muzikos mokykloje darbuojasi aukšto meistriškumo profesionalai, puikūs atlikėjai. Tarp jų – pianistė Dovilė Bagdonaitė, žinoma dainininkė Girmantė Vaitkutė su džiazo ansambliu, senovinių rusų romansų duetas „Nostalgija“, o nemaža dalis pedagogų groja prestižiniuose šalies orkestruose ir dažnai yra matomi scenoje. Muzikantai jautėsi ypač šventiškai, o savo energija užkrėtė ir publiką, kuri, neatsispirdama muzikos skleidžiamai nuotaikai bei ritmams, atlikėjams pritarė plojimais ar net dainomis. Koncertavę mokytojai puikiai perprato išankstinius publikos lūkesčius ir parinko kūrinius, kurie tiktų įvairių interesų klausytojams. Buvo sunku nepastebėti, jog publikai kilo vien tik geros emocijos, kai tarp tokio gausaus skirtingos muzikos verpeto išgirsdavo sau mielą ar nostalgišką melodiją. Koncerte sukurta šventinė nuotaika leido pajusti vien tik šilčiausius jausmus muzikai bei jos atlikėjams.          

 

Turėjome puikią progą įsitikinti, kad mokykloje dirbantys pedagogai yra atlikėjai, verti daugiau dėmesio. To ir linkėčiau jiems – išlaisvinti ir puoselėti savo unikalų potencialą, o šalia to ir toliau sėkmingai tęsti užsibrėžtus tikslus. Džiugu, kad jubiliejaus minėjimas netrukus bus pratęstas – su nekantrumu tėveliai, mokytojai ir muzikos gerbėjai laukia dar vieno, šįkart mokinių, koncerto, kuris vyks balandžio 30 d. Nacionalinėje filharmonijoje.

Dovilė Bagdonaitė. R. Riabovo nuotr.
Dovilė Bagdonaitė. R. Riabovo nuotr.
Girmantė Vaitkutė ir ansamblis. R. Riabovo nuotr.
Girmantė Vaitkutė ir ansamblis. R. Riabovo nuotr.
Povilas Padleckis ir Rita Kalinskienė. R. Riabovo nuotr.
Povilas Padleckis ir Rita Kalinskienė. R. Riabovo nuotr.
Virginija Eidukonienė, Audronė Meškelienė, Rima Jočienė, Rima Ugianskienė ,Andrius Daugirdas. R. Riabovo nuotr.
Virginija Eidukonienė, Audronė Meškelienė, Rima Jočienė, Rima Ugianskienė ,Andrius Daugirdas. R. Riabovo nuotr.