7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Prasideda XIX tarptautinis muzikos festivalis „Sugrįžimai“

LMRF inf.
Nr. 12 (1206), 2017-03-24
Muzika Anonsai

Atšventęs savo 25-metį, Lietuvos muzikų rėmimo fondas pavasarį pradeda tarptautiniu muzikos festivaliu „Sugrįžimai“. Kovo 22 – gegužės 14 d. nuskambės šešiolika koncertų. Juose dalyvaus 16 užsienyje gyvenančių Lietuvos muzikų, 11 užsieniečių ir 64 Lietuvos atlikėjai. Šiemet festivalio geografija pasipildė ir svečiais iš Indonezijos, Izraelio, Kroatijos.

 

Festivalyje klausysimės Ciuricho menų universiteto profesoriaus Karlo-Andreaso Kolly ir jo studentės Gabrielės Lelytės iš Šveicarijos fortepijoninio dueto (kovo 24 d.). Į klasikinės gitaros koncertą (kovo 28 d.) pakvies Danguolė Lingytė, studijavusi Mastrichto konservatorijoje Olandijoje. Jai talkins Eglė Kuliešytė (gitara) ir Agnė Buškevičiūtė (sopranas). Mecosopranas Milda Tubelytė, po studijų Hamburge pakviesta į Braunšveigo valstybinį teatrą, į tėvynę koncertuoti (kovo 29 d.) atvyksta su mecosopranu iš Šveicarijos Anna Traub. Joms talkins pianistė Giedrė Muralytė-Eriksonė. „Sugrįžimuose“ koncertuos ir operos solistė iš JAV Miglė Žaliukaitė-Limantas (balandžio 26, 28 d.). Jai talkins pianistė Eglė Perkumaitė. Dar viena viešnia iš JAV – klavesinininkė, mokslininkė, profesorė Rūta Žemaitytė-Bloomfield. Jos koncerte (kovo 22 d.) dalyvaus klavesinininkė Vaiva Eidukaitytė-Storastienė. Klausysimės neįprasto altininkės Gretos Staponkutės ir akordeonininko Augustino Rakausko dueto „Tutto a Dio“ (balandžio 11 d.). Šiuo metu atlikėjai studijuoja Šveicarijoje. Vargonų muzikos koncertą surengs Vladimiras Grudinas, prisistatantis sceniniu vardu Vladimiras Antonovas Čarskis, ir Vilniaus moterų choras „Liepos“, vadovaujamas Audronės Steponavičiūtės-Zupkauskienės (gegužės 14 d.).

 

Sulauksime ir jau ne kartą „Sugrįžimuose“ džiuginusių muzikų. Tai Oslo filharmonijos orkestro artistai – altininkas Povilas Syrrist-Gelgota ir violončelininkė Toril Syrrist-Gelgota. Drauge su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru, vadovaujamu Donato Katkaus, jie padovanos norvegiškos muzikos koncertą, dedikuotą Norvegijos kompozitorių sąjungos 100-mečiui (balandžio 3 d.). Koncertuos ir daugelio tarptautinių konkursų laureatai – violončelininkas Dmitrijus Berezinas, studijuojantis Kelno aukštojoje muzikos ir šokio mokykloje, ir žinomas fleitininkas Vytenis Gurstis, po studijų Londone ir Kelne doktorantūrai sugrįžęs į Lietuvą. Jiems talkins pianistas, daugelio nacionalinių ir tarptautinių konkursų laureatas Aleksandras Kašpurinas iš Sankt Peterburgo (balandžio 4 d.). Saksofonininkė Rusnė Mikiškaitė, gyvenanti Londone, koncertuos su pianiste iš Indonezijos Imma Setiadi (balandžio 13 d.). Smuikininkė Ieva Pranskutė, studijuojanti Austrijoje, ir pianistė Morta Grigaliūnaitė, studijavusi Karališkojoje muzikos akademijoje Londone, Karalienės Sofijos aukštojoje muzikos mokykloje Madride ir Kelno aukštojoje muzikos ir šokio mokykloje Vokietijoje, – jau pažįstamos festivalio gerbėjams. Koncertuoti merginos šį kartą pasikvietė ir violončelininką iš Kroatijos Mislavą Brajkovičių (balandžio 19 d.). Festivalio pabaigos koncertą (gegužės 4 d.) papuoš Dresdeno filharmonijos styginių kvartetas, suburtas ir vadovaujamas pirmojo smuiko Dalios Stulgytės-Richter. Prieš 25 metus išvykusi į Vokietiją, šiuo metu Dresdeno simfoninio orkestro koncertmeisterė ir inspiravo „Sugrįžimų“ festivalį Lietuvos muzikų rėmimo fondo veikloje. Šį kartą į Lietuvą ji atvyksta su kolegomis: smuikininke Denise Nittel, altininku Matanu Gilitchensky, violončelininku Victoru Meisteriu. Pabaigos koncerte dalyvaus ir vokalistai – Manheimo muzikos ir scenos menų universiteto magistrantai, studijavę Milano „La Scala“ akademijoje: Modestas Sedlevičius (baritonas) ir Jihyun Cecilia Lee (sopranas, Pietų Korėja). Koncerte dalyvaus ir tenoras Edgaras Davidovičius bei pianistė Audronė Juozauskaitė.

 

Daugiau informacijos – www.lmrf.lt

Žymos:
LMRF inf.,