7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Neeilinis susitikimas su operos soliste Justina Gringyte

„Muzikos galerijos“ inf.
Nr. 10 (1204), 2017-03-10
Muzika Anonsai
Justina Gringytė. Organizatorių nuotr.
Justina Gringytė. Organizatorių nuotr.

„Muzikos galerija“ Vilniuje bei Justinos Gringytės labdaros ir paramos fondas kovo 16 d. 18 val. kviečia į neeilinį susitikimą su operos soliste Justina Gringyte. Šį kartą ne operos scenoje, o jaukioje kamerinėje aplinkoje – naujoje kultūros renginių erdvėje „Muzikos galerija“, Gedimino pr. 37. Vakaro metu bus galima ne tik pasigrožėti ypatingu Justinos talentu bei nuostabaus grožio balsu, bet ir išgirsti nuoširdų pasakojimą apie sėkmingai besiklostančią pasaulinę karjerą bei jos labdaringą veiklą Lietuvoje. Dainininkei akompanuos pianistė Rūta Mikelaitytė-Kašubienė.

 

Mecosopranas Justina Gringytė gimė 1986 m., Alytuje, muzikos mokykloje baigė fortepijono specialybę, vėliau studijavo Vilniuje, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, Dainavimo katedroje. Magistrantūros studijas tęsė Karališkajame Velso muzikos ir dramos koledže, stažavosi Londono nacionalinėje operos studijoje. Justina, laimėjusi konkursą, tapo Jette Parker Jaunąja Artiste Karališkojoje Operoje „Covent Garden“. Vėliau šiame garsiausiame Jungtinės Karalystės operos teatre atliko daugybę vaidmenų. Dirbo ir kituose teatruose – Velso nacionaliniame operos ir baleto teatre, Anglų nacionalinėje operoje, Madrido Karališkajame teatre. Didžiausio pasisekimo ir kritikų dėmesio sulaukė atlikdama Karmen vaidmenį daugelyje pasaulio teatrų – Škotijos Operoje, São Carlo Operos teatre Lisabonoje, Maskvos Didžiajame teatre, Sankt Peterburge, Novosibirske, Massimo Teatre Palerme ir Lietuvos Nacionaliniame operos ir baleto teatre. 2015 m. daininikė apdovanota tarptautiniu tų metų geriausiojo jaunojo operos atlikėjo prizu.

 

Ryškiausi koncertai: G. Verdi „Requiem“ su Simono Bolivaro orkestru (dir. Gustavas Dudamelis) Venesueloje, G. Mahlerio 8 Simfonija su Esa-Pekka Salonenu ir Londono Filharmonijos orkestru Londone „Royal Festival Hall“, A. Dvoržako „Stabat Mater“ Pažaislio muzikos festivalyje su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, vadovaujamu Gintaro Rinkevičiaus. Akompanuojant Iainui Burnside, „Delphian“ įrašų kompanijoje J. Gringytė įrašė S. Rachmaninovo dainas, kurias šis duetas atliko ir prestižinėje „Wigmore Hall“ Londone, o duete su Juliusu Drake’u atliko šią programą Antverpene. Ypatingai svarbus L. van Beethoveno 9-osios simfonijos fragmentų atlikimas kartu su Renée Fleming, Brynu Terfeliu ir Placido Domingo, diriguojant Antonio Pappano, Olimpinių žaidynių komiteto atidarymo ceremonijoje Karališkojoje Operoje „Covent Garden“. Toje pačioje scenoje J. Gringytė atliko R. Wagnerio „Im Treibhaus“ (dir. Barry Wordsworthas) „Mūsų neeilinio pasaulio“ gala koncerte, skirtame Didžiosios Britanijos Karalienės Elžbietos II deimantinio karaliavimo jubiliejui. Justina koncertavo Velso Princui Čarlzui Jo Didenybės vasaros rezidencijoje Velse bei Bekingemo rūmuose. Svarbūs ir koncertiniai turai Brazilijoje, Norvegijoje, Italijoje.

 

2016 metų kovo 1-ąją Lietuvoje Justina Gringytė įkūrė savo vardo labdaros ir paramos fondą. Jai ši veikla ypač prasminga – ji tiki, jog muzikai gabūs vaikai turi gauti finansinę pagalbą, kad galėtų tęsti mokymąsi ir išnaudotų savo talento galimybes. Muzikinis talentas yra dovana, todėl jam ugdyti reikia atsidavimo, atkaklumo ir lėšų. Pagrindinis fondo tikslas – jaunų, talentingų muzikantų rėmimas, siekiant sudaryti jiems tinkamas sąlygas tobulėti: įsigyti reikiamus instrumentus, lankyti meistriškumo pamokas, dalyvauti konkursuose, rengti koncertus. Fondo dėka prieš keletą mėnesių Alytaus muzikos mokyklai buvo padovanotas puikus koncertinis fortepijonas – prie šio įvykio įgyvendinimo prisidėjo miesto savivaldybė, „Rotary“, „Lions“ ir „Zonta“ klubai, taip pat vyksta klasikinės muzikos koncertai ir meistriškumo kursai, konkurse Alytaus muzikos mokykloje atrinkta ir pirmoji fondo stipendininkė.

Justina Gringytė. Organizatorių nuotr.
Justina Gringytė. Organizatorių nuotr.