7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Šv. Kristoforo kamerinis orkestras kviečia į gimtadienio šventę

Rengėjų inf.
Nr. 9 (1203), 2017-03-03
Muzika Anonsai
Šv. Kristoforo kamerinis orkestras. Organizatorių nuotr.
Šv. Kristoforo kamerinis orkestras. Organizatorių nuotr.

Ankstyvas pavasaris – gražiausias laikas gimtadieniui švęsti! Kovo 3 d., penktadienį, 19 val. kartu paminėti savo 23-iąją gimimo dieną kviečia Vilniaus miesto savivaldybės šv. Kristoforo kamerinis orkestras, rengiantis koncertą „Muzika erdvėje“. Kartu su charizmatiškuoju maestro, kolektyvo meno vadovu Donatu Katkumi orkestrantai paruošė išskirtinai intriguojančią programą, tyrinėsiančią ir atskleisiančią didžiausius šv. Kotrynos bažnyčios akustinius privalumus.

 

Orkestras, gyvuojantis beveik ketvirtį amžiaus, visą laiką garsėjo ypatingu universalumu bei išskirtiniu dėmesiu šiuolaikinei muzikai – visą tai atspindės ir pavasariško gimtadienio koncerto programa. Atiduodamas duoklę amžių išbandymą išlaikiusios muzikos grožiui kolektyvas atliks išskirtinėms instrumentinėms sudėtims parašytus Wolfgango Amadeuso Mozarto ir Carlo Emanuelio Bacho kūrinius – atitinkamai skambės „Noktiurnas“ D-dur keturiems orkestrams ir  „Simfonija“ dviem orkestrams. Romantinės muzikos dvasios į koncerto atmosferą įlies nepaprasto grožio anglų kompozitoriaus Edwardo Elgaro „Serenada“ styginių orkestrui op. 20.

 

Jau daugybę metų į Lietuvos koncertų sales nešantis naujosios muzikos skambesį, šv. Kristoforo orkestras į šventinę programą taip pat įtraukė du įdomius lietuvių autorių opusus. Publika turės išskirtinę progą išgirsti kompozitoriaus Osvaldo Balakausko kūrinį „Spengla Ūla“ keturiems kvartetams – archajikos ir modernios muzikinės kalbos susidūrimą įkūnijantį opusą. Neįprastai instrumentinei sudėčiai parašytai B. Kutavičiaus kompozicijai „Praeities laikrodžiai“ gitarai ir styginių kvartetui atlikti orkestras pasikvietė svečią – vieną žymiausių šalies gitaristų, Baltijos gitarų kvarteto narį Saulių Lipčių.

 

„Profesionalumas! Kilnumas! Virtuoziškumas!“ – tokie susižavėjimo šūksniai kalbant apie šv. Kristoforo kamerinį orkestrą pasirodę spaudoje puikiai abibūdina šio kolektyvo kūrybinę dvasią. Pavasariui žengiant pirmuosius nedrąsius žingsnius vienas žymiausių šalies orkestrų kviečia ne tik kartu atšvęsti gimtadienį, bet ir įsikvėpti atbundančios gamtos energijos, tyrinėjant gražiausios skirtingų epochų muzikos ir magiškos šv. Kotrynos bažnyčios erdvės santykį.

 

Vilniaus miesto savivaldybės šv. Kristoforo kamerinis orkestras susibūrė 1994 m. profesoriaus D. Katkaus iniciatyva. Dabartinį pavadinimą gavęs po metų – pakrikštytas Vilniaus ir keliautojų globėjo vardu – orkestras yra koncertavęs ne tik žymiausiose Lietuvos, bet ir užsienio salėse. Iki šiol šis kolektyvas, vadovaujamas maestro D. Katkaus, yra neprilygstamas savo energija, stilistiniu universalumu ir atsidavimu šiuolaikinės muzikos atlikimams.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Šv. Kristoforo kamerinis orkestras. Organizatorių nuotr.
Šv. Kristoforo kamerinis orkestras. Organizatorių nuotr.